16 Julai 2024

Muara Steamboat & Grill Senibong Cove

Siapa je kan yang tak suka makan steamboat & grill. Apatah lagi di tempat baru iaitu Muara Steamboat & Grill.


Lokasinya berada di Senibong Cove, Pasir Gudang. Tempat baru ni, sempat lagi ko nak berselfie sebelum dipenuhi oleh orang ramai. Nanti dah tak cantik kalau ramai orang. 


Bosan jugak asyik buat steamboat di rumah dengan pes oden. Jadi muak pulak kan. Vibes bersteamboat di rumah bukannya sama dengan dekat betul tak. 


Muara Steamboat & Grill

Terus terang aku cakap, tempat ni lain daripada yang lain tau. Tak sama dengan kedai steamboat yang lain. Confirm sekali kau pergi terus jatuh cinta. 

Muara Steamboat & Grill, Senibong Cove

Lepas je makan tengahari di Renaissance Hotel JB, sempatlah kami melepak di rumah Sis Lin sebelum nak ke Muara steamboat ni ha. Ada jugalah masa nak belek gelang kristal kak sunah. Dimana mana gelang kristal, buat kita ni terpengaruh nak beli lagi. 

Aku pula tak familiar dengan jalan pasir gudang, tapi apa susah guna aje waze. Nanti dia akan bawa ko sampai betul-betul di depan kedai Muara ni. Terpampang signboard Muara besar gedabak tu ha. 

Sampai aje di depan kedai ni, SubhanaAllah cantiknya kedai. Siap ada vibes lagu klasik melayu dan suasana serta dekorasinya bertemakan kemelayuan moden

Muara Steamboat & Grill

Konsep Muara Steamboat


Ko jangan risau sebab kat sini mereka menyediakan makanan halal. Chef-chef mereka pun orang-orang Melayu kita. Bila datang sini ko boleh tengok chef-chef ni memasak sebabnya dari jauh boleh nampak chef yang sedang memasak tu.


Lepas tu, ada 3 bahagian di kedai ini ya. 1 dibahagian dalam, 1 lagi dibahagian luar dan 1 lagi dalam bilik VIP Private Room. So, ko boleh decide untuk pilih kat mana. Tak silap satu kedai ni boleh muat dalam lebih dari 500 orang untuk satu-satu masa.

Betapa besarnya kedai ni tau. Untuk bilik VIP Private Room iaitu Breast Room dan juga Belly Room serendah RM1200, dimana ko bolehla buat majlis-najlis harijadi ke, majlis perpisahan dan apa jua majlis.

Muara Steamboat & Grill

Muara Steamboat & Grill


Kat VIP ni siap boleh berkaraoke lagi tau. Apa yang menariknya, nama-nama bilik vip ni sempena dengan nama-nama Indonesia seperti Temulawak. Dekorasinya pun memang cantik belaka dengan bertemakan kemelayuan.

Ko jangan risau tau, kat sini memang dah provide bilik surau untuk kita ni tunaikan kewajipan yang sepatutnya. Puas hatilah. Bilik air pun besar dan banyak. Jadi bila nanti time bulan puasa, sekali orang serbu ha tu dia, confirmlah muat.

Lupa pulak, ruangan untuk menunggu pun ada di reception tu. So jangan risau. Kat sini, siap ada screen besar untuk ko layan bola nanti eh! Yela world cup kan tak lama lagi. Bolehlah lepak sambil tengok bola. 

Meh kita tengok pula menu yang mereka sediakan. Disini ada menyediakan 6 jenis sup yang boleh ko pilih. Antaranya ialah Sup Ayam Berempah, Tomato, Tomyam, Assam Laksa, Sup Ekor dan Nyonya Laksa.

Tudiaaa...

muara steamboat & grill

Muara Steamboat & Grill







Ada ke kat tempat lain? Ini tak balik balik rasa tomyam, muaklah orang nak makan. Itu yang aku kata, Muara Steamboat & Grill ini lain daripada yang lain dan tak sama dengan tempat lain. 

Diorang ni tak guna dapur gas tau. Diorang guna dapur arang, bila rasa dah tak panas, diorang tambah arang. Jadi, makanan ko tu tak ada lah hangus kan. Grill pun jadi elok je. 

Lagi terkejutnya, kat sini ada menyediakan 24 jenis sos yang ko boleh pilih. Aku suka betul dengan sos Muara tu, mabelesssssss!

Muara Steamboat & Grill


Disebabkan masa tu kami datang lebih dari 4 orang, jadi kami boleh memilih untuk ambil set All you can Eat dengan harga RM55.00 sahaja.

Penuh wei satu meja. Masa tu, kami ada juga tambah makanan lain seperti Nasi Goreng, Chicken Wing & Coconut Shake. Puas hati ko bila datang sini. 

Apa yang best, ko boleh layan view sunset di sini. Berlatar belakangkan negara jiran, Singapore, ko boleh dapat view yang paling tercantik. 

Untuk aku, yang ada anak kecil, kat sinilah tempat steamboat yang boleh anak-anak enjoy sambil tengok boat-boat. Tak rugi tau makan kat sini.


Kalau ko nak tengok gambar lagi banyak, boleh je ke Page Blog aku tu. Klik aje gambar di atas. Aku letak maklumat untuk korang tahu mengenai Muara Steamboat & Grill ni ye. 

Sila patuhi juga terms and condition yang perlu korang tahu bila makan kat sini. Selamat menjamu selera. 


Limit to 3hours, last order 30minutes before end time 
Minimum 4pax No takeaway 
Food wastage will be chargeable at Rm10/100gm 
Operation Hours: Open Daily, 4pm – 11pm 
Senibong Cove (https://waze.com/ul/hw23b6tzpb) 


3 ulasan:

Sila tinggalkan comment korang disini!