Assalammualaikum dan salam sejahtera.

5 Koleksi Resepi Spaghetti Bikin Meleleh Air Liur! | Alhamdulillah dah puasa yang ke 14, maka kita ada 16 hari lagi untuk sambut hari Raya Aidilfitri. Nak balik kampung pun, PM dah tegah awal-awal. Maka tahun ni, kita beraya di perantauan ye. Macam mana dengan puasa korang? Ada yang dah cuti puasa ke tu? 

Hari ini daku nak kongsikan 5 resepi spaghetti yang mampu melelehkan air liur korang. Apa kata, cuba salah satu resepi spaghetti di bawah ni ketika berbuka. In syaa Allah sedap. Jadi, selamat mencuba semua! 


Imej mungkin mengandungi: makanan, teks yang berkata 'Spaghetti wah Black Repper Sausage @resepimingguini'


#1 RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE WITH BLACK PEPPER SAUSAGE


Bahan-Bahan:

  • 300 gm Spaghetti - direbus dengan garam dan sedikit minyak hingga lembut. Toskan.
  • 1 tin Traditional Tomato Spaghetti Sauce - saya guna Prego
  • 400 gm daging kisar
  • 3 batang Ayamas Black Pepper sosej - dipotongbulat2 kecil
  • 1 labu bawang holand - didadu ( bawang besar biasa pon boleh )
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 sudu besar cili kisar (optional- kalau tak suka pedas sila abaikan )
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos lada hitam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 sudu teh serbuk oregano
  • 1 helai bay leave
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • Grated Parmesan cheese untuk tabur


Cara-Cara Membuatnya:

1) Panaskan minyak zaitun dalam periuk,tumiskan bawang besar dan bawang putih sebentar hingga naik bau.

2) Masukkan cili kisar, kacau dan masukkan daging kisar. Masak hingga daging empuk.

3) Masukkan sos spaghetti, sos cili, sos tomato, sos lada hitam, oregano dan juga bay leave.

4)Masukkan sosej dan kacau. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tutup api.

5)Tuangkan ke atas spaghetti yang diletak di dalam pinggan dan tabur Parmesan cheese. Hidangkan. Selamat mencuba.


Imej mungkin mengandungi: makanan


#2 RESEPI FRIED SPAGHETTI-BAHRAIN STAIL


Bahan-Bahan:

  • spaghetti yag telah direbus
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • 10 ekor udang
  • 1 mangkuk kecil isi ayam
  • 2 biji telur - kocok sikit
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sayur serba satu (lobak merah/zucchini/kubis - hiris nipis saiz sedikit besar, maz guna peeler)
  • kicap pekat secukupnya
  • sedikit gula dan garam
  • sedikit minyak sayur


Cara-Cara Memasak: 

1. Panaskan 2-3 sudu besar minyak sayur, masukkan telur dan goreng buat macam telur dadar tapi sambil dikacau biar hancur sikit. Angkat dan ketepikan.

2. Dengan kuali yang sama masukkan sedikit minyak lagi, tumis bawang putih. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar sekejap.

3. Masukkan isi ayam dan udang, masak sekejap. Masukkan semua bahan sos, kicap dan air secukupnya. Kacau sebati, masukkan sayuran dan perasa secukup rasa.

4. Masukkan spaghetti, sebatikan. Rasa apa yang kurang dan balik selalu hingga sedikit kering dan sayur sedikit lembut. Biar sejuk dulu baru spaghetti serap/sebati dengan bahan sos, kalau yang baru masak tu, spaghetti masih licin gitu, tak serap sos lagi. Memang sesuai kalau masak awal dan makan kemudian sikit.


Imej mungkin mengandungi: makanan


#3 RESEPI SPAGHETTI WITH HEINZ CREAM OF TOMATO SOUP


Bahan-Bahan:

  • 500 gm spaghetti - rebus dengan air dan letak beberapa titis minyak zaitun, dah masak toskan.
  • 500 gm daging lembu kisar (*akak guna 400 gm daging kisar + 100 gm daging fresh yg dicincang)
  • 3 biji kentang - kupas, rebus dan kisar bersama airnya.
  • 1 labu bawang besar - dadu
  • 5 ulas bawang putih - cincang
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 1/4 cawan sos cili
  • 1/4 cawan sos tomato
  • 2 tin Heinz cream soup of Tomato (*yg ni paling sedap, tp boleh tukar Kimball/lain)
  • 4 cawan air
  • 1 batang carrot - potong bulat
  • 400 gm bunga kobis - potong kecil
  • 1 biji green capsicum - dadu
  • 1 tin cendawan butang - belah
  • (* ummi xda stok, guna hirisan cendawan kering - rendam)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh gula (optional)
  • garam
  • sedikit minyak zaitun untuk tumis

BAHAN SAMPINGAN:

  • Salad - hiris nipis
  • Tomato - hiris nipis
  • Daun sup dan bawang - hiris halus
  • Cili merah - hiris halus
  • Telor rebus - belah 2
  • Bawang goreng


CARA-CARA MEMASAK:

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih. Kacau hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan kacau sebentar. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Tutup periuk dan masak sehingga daging benar2 masak. Masukkan sos cili, sos tomato dan kentang kisar. Kacau mesra dengan daging. Masukkan cream soup of tomato dan air. Bila mendidih, masukkan semua sayuran dan garam. (*boleh tambah sedikit lagi air jika kuah terlalu pekat).

Nota:

Letak spaghetti dalam mangkuk, sendukkan kuahnya dan letaklah bahan2 sampingan tadi. Siap untuk dimakan. Selamat mencuba!


Imej mungkin mengandungi: makanan


#4 RESEPI SPAGHETTI IN CARBONARA SAUCE



Bahan-Bahan:

  • 2 sdk minyak zaiton
  • 200g sausage dihiris nipis
  • 3 biji cendawan butang dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 2 biji kuning telur
  • 1/2 cawan krim pekt atau susu cair pun boleh
  • 75 g keju pamesan yang prut


Cara-Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dan masukkn sausage. Masukkan bawang putih dan cendwan butang kacau lebih kurng 5 minit sehingg sausage agak masak , angkat dan toss minyaknya

2. Pukul kuning telur dan krim serta 3/4 daripada pamesan keju tadi..Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.

3. Masukkan dalam pasta dan sausage tadi di atas api kecil kacau sehingga sebati dan masukkan baki keju tadi.

4. Kalau hendak cair adjust dengn krim atau stok ayam


Imej mungkin mengandungi: makanan


#5 RESEPI SPAGHETTI OLIO DENGAN AYAM


Bahan-Bahan:

  • 200 gram spaghetti yang belum direbus, rebus hingga lembut, toskan
  • 6 biji black olive
  • 6 biji green olive
  • 15 biji jeruk capers
  • 1 keping dada ayam, didadu*
  • 2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap sekejap)
  • 1 biji terung saiz sederhana, dipotong kiub, rendam
  • 1 biji bawang holland, didadu
  • 3 ulas bawang putih, cincang halus
  • 4 biji cili padi thai merah, cincang halus
  • Garam secukup rasa
  • Parsley, dicincang untuk hiasan
  • Minyak zaitun untuk menumis


Cara-Cara Memasaknya:


1. Panaskan minyak zaitun dalam non-stick pan atau kuali. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. 

2. Masukkan cili padi dan ayam. Kacau rata dan masak hingga ayam berubah warna. Tambah terung dan goreng terung sekejap.

3. Masukkan green olive, black olive dan jeruk capers, kacau rata2. Tambah spaghetti dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. 

4. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur cincangan parsley sebelum dihidangkan.




3 Ulasan

  1. Eina baru jer buat spaghetti bolognese untuk buka puasa semalam. Menu paling simple dan cepat disediakan. Senang :)

    BalasPadam
  2. Antra menu simple tp sedap and mengeyangkan spagethi ni kan

    BalasPadam
  3. sedap nyer yg olio tu.
    warna terung tu buat ia nampak sgt cantik dan menjemput selera.
    aida lom lagi buat spageti time Ramadhan ni.
    anak-anak & asben nak nasi aje tiap hari :) hi hi hi...

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!