Kemahiran Motor Kasar Bagus Untuk Perkembangan Anak

Kemahiran Motor Kasar Bagus Untuk Perkembangan Anak | Dah nama bila dah ada anak, setiap perkembangan mesti kita ambil berat. Pernah dengar tak kemahiran motor kasar?

Tak pernah dengar?

Bawah ni aku akan explain supaya ko faham. Nanti senang ko nak buat aktiviti dengan anak. 

Kemahiran Motor Kasar

Apa itu kemahiran motor kasar?

Kemahiran motor kasar ialah kemahiran yang memerlukan pergerakan seluruh badan dan melibatkan otot besar untuk melakukan aktiviti seharian, seperti berdiri, berjalan, berlari, melompat, dan duduk tegak di meja. 

Ia juga merangkumi kemahiran koordinasi tangan-mata seperti kemahiran bola (melempar, menangkap, menendang) serta menunggang basikal atau skuter dan berenang.

Kiranya berbeza sedikit dengan kemahiran motor halus. Aku selalu je bawa Luth buat aktiviti motor kasar ni. Anak zaman sekarang, kalau dah bagi gadjet confirm diorang akan leka.

Kalau boleh, elakkan bagi gadjet. Cari aktiviti yang anak boleh buat dengan kita. Luangkan masa sehari 3-5 minit pun dah cukup, kalau lebih lagi baik.

Kenapa kemahiran motor kasar penting?

Kemahiran motor kasar adalah penting untuk membolehkan kanak-kanak melakukan aktiviti setiap hari, seperti berjalan dan berlari, kemahiran bermain di taman (cth: memanjat) dan kemahiran bersukan (cth: menangkap, melempar dan memukul bola dengan batang kayu atau raket). 

Walau bagaimanapun, kemahiran ini sangat penting untuk menguruskan diri setiap hari seperti berpakaian (di mana anda perlu berdiri dengan satu kaki untuk meletakkan sebelah lagi kaki anda ke dalam seluar tanpa jatuh), keluar masuk kereta, baring dan bangun dari katil. 

Kemahiran Motor Kasar

Kemahiran ini juga memainkan peranan yang penting terhadap aktiviti seharian yang lain. Sebagai contoh, kemampuan anak untuk mengekalkan postur yang betul ketika membuat kerja di meja akan mempengaruhi kemampuan mereka untuk mengambil bahagian dalam kemahiran motor halus (cth: menulis, melukis dan menggunting) dan duduk tegak untuk mengikuti sesi pembelajaran di kelas, yang kemudian memberi kesan kepada akademik mereka. 

Kemahiran motor kasar juga mempengaruhi daya tahan kanak-kanak untuk menghadapi sesi persekolahan sepanjang hari (duduk tegak di meja, bergerak di antara bilik darjah, membawa beg sekolah). 

Selain itu, ia juga mempengaruhi kemampuan kanak-kanak untuk mengawal pergerakan di persekitaran (cth: berjalan di sekitar barang-barang kelas seperti meja, kerusi, naik dan turun tangga). 

Tanpa kemahiran motor kasar yang baik, kanak-kanak akan menghadapi kesukaran untuk melakukan tugas seharian seperti makan, mengemas mainan mereka, masuk dan keluar dari tandas.

Kesimpulan

Kemahiran ini sangat bagus untuk kemampuan anak bagi mengawal pergerakan mereka di sekolah. Jadi, lagi baik kalau ibu-ibu ini mulakan dengan cepat. 

0 Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

Catat Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

Post a Comment (0)

Terbaru Lebih lama