Bismillah.
Assalammualaikum.

Syarat & Cara Permohonan I-Citra KWSP | Hari ni 12 Julai, ha korang jangan lupa apply I-Citra, dapat atau tak itu belakang cerita, janji kita sudah apply. Kisahnya begini, awal-awal hebohnya I-Lestari, kawan aku ni dok bising kenapa kerajaan tak longgar kan syarat, senang cerita tak yah ada syarat pun tak apa, betul tak? 

Lepas tu, bila kerajaan dah umumkan tiada syarat yang ketat, boleh pulak kawan aku ni tak apply, apply pula last minit dan tarik tutup dah dekat, ha tahu menyesal tak sudah bila tiba tiba line tak oka masa apply. Dah stress masa isi borang, nasib baik masih rezeki dia, dapat juga merasa I-Lestari. 

Aku nasihatkan untuk korang yang baru apply or belum apply, apply cepat dan jangan bertangguh, nanti dah last minit susah pulak. Bila dah dapat duit ni,  jangan pula berjoli sakan, ingat sikit covid masih mengganas. Jadi, berjimatlah selagi boleh tau!

Cara permohonan I-Citra KWSP


Syarat dan kelayakan Permohonan I-Citra


Peringatan :- Tiada sebarang Pindaan Amaun dibenarkan setelah permohonan dibuat. 

Kelayakan memohon :

✅ Semua ahli KWSP yg berumur 55 tahun ke bwh layak memohon. 

✅ Amaun kelayakan pengeluaran adalah sehingga maksimum RM5,000. 

✅ Bayaran bulanan akan dibuat sehingga lima (5) bulan. 

✅ Bayaran yang ditetapkan adalah RM1,000 sebulan atau tertakluk kepada jumlah baki simpanan. 

✅ Bayaran minimum adalah RM50. 

✅ Meninggalkan baki sekurang-kurangnya RM100 dalam Akaun 1.


Panduan Step By Step utk memohon pengeluaran I-Citra

👉 Berikut adalah Panduan Step By Step utk memohon pengeluaran I-Citra :

Sila pastikan amaun yg dipohon adalah betol dan maksimum kerana anda tidak boleh membuat pindaan setelah menghantar permohonan. Layari ke pautan :

  https://icitra.kwsp.gov.my 


Syarat & cara permohonan I-Citra KWSP

- 1. Klik pada PERMOHONAN ➡️ Masukkan No Kad Pengenalan dan No Tel.


Syarat & cara permohonan I-Citra KWSP


Syarat & cara permohonan I-Citra KWSP



2. Anda akan diminta utk masukkan OTP (One Time Password) ➡️ OTP akan dihantar ke No Tel anda yg berdaftar dgn KWSP. 

Syarat & cara permohonan I-Citra KWSP


 3. Setelah masukkan OTP, anda akan melihat AMAUN PENGELUARAN ➡️ Klik utk memohon RM5000, klik teruskan. ➡️ Sekiranya Amaun Pengeluaran anda kurang dari RM5000 (Lain Amaun), maka AMAUN TERTERA itu adalah amaun yg layak utk anda keluarkan sahaja. (Tertakluk pd baki semasa Akaun 1+2) ➡️ Pilih Amaun tersebut, klik teruskan.

Syarat & cara permohonan I-Citra KWSP




4. Anda akan melihat JADUAL PENGELUARAN ➡️ Pembayaran dibayar maksimum RM1000 setiap bulan selama 5 bulan, klik teruskan. ➡️ Jadual pembayaran anda akan berbeza sekiranya amaun anda kurang dari RM5000.


Syarat & cara permohonan I-Citra KWSP



5. Sila check maklumat anda. ➡️ Pastikan No Akaun Bank anda betol. ➡️ Pastikan Jumlah Amaun yg dipohon juga betol. ➡️ Jawab 2 soalan sebelum klik teruskan. (Ikut Suka, buh ja alasan apa pun)





 6. Sahkan sekali lagi maklumat anda, jadual pembayaran dan juga akaun bank. ➡️ Pastikan amaun pengeluaran anda adalah MAKSIMUM.




  7. Klik Hantar dan Klik Cetak & Simpan Permohonan anda. ➡️ Muat Turun utk Rujukan. 

Semoga bermanfaat . Kredit foto & sumber rujukan FB Icitra kwsp .