3 September 2023

Solat Istikharah Bagi Memohon Pilihan Yang Terbaik

Solat Istikharah adalah satu bentuk doa istimewa dalam agama Islam yang diamalkan oleh umat Muslim ketika berada dalam situasi perbezaan atau kebimbangan untuk membuat keputusan penting dalam hidup. 

Biasanya, kita ni akan solat sunat istikharah apabila nak berkahwin, betul tak? Bukan apa, solat ni menjadi satu petunjuk dari Allah untuk pilih jalan yang terbaik dalam kehidupan kita. Aku sendiri pun mendirikan solat ni setiap kali aku rasa was-was dalam membuat keputusan. 


Dengan menunaikan solat  sunat Istikharah, individu meminta petunjuk dan bimbingan dari Allah SWT untuk memilih jalan yang terbaik bagi kehidupan mereka. Solat ini melibatkan sujud dan doa yang khusus, di mana umat Muslim menghadap kepada Allah dengan hati yang ikhlas dan memohon agar keputusan yang diambil adalah yang paling baik untuk mereka di dunia dan akhirat. 

Solat Istikharah mengajar umat Islam untuk bergantung sepenuhnya kepada Allah dalam setiap aspek kehidupan, menunjukkan keyakinan mendalam dalam kebijaksanaan dan keadilan-Nya.

Solat Istikharah

$ads={1}

Waktu Sesuai Untuk Solat

Waktu solat istikharah yang sesuai adalah dari selepas solat Subuh hingga sebelum terbit matahari, serta dari selepas solat Maghrib hingga sebelum solat Isyak. Ini adalah masa yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad SAW untuk memohon petunjuk daripada Allah ketika berada dalam dilema atau perbezaan dalam membuat keputusan penting dalam hidup. 

Pada waktu-waktu ini, atmosfer tenang dan ketenangan setelah solat memungkinkan seseorang untuk merenung, berdoa, dan memohon bimbingan. Penting untuk menjalankan solat sunat Istikharah dengan hati yang khusyuk dan tulus, memohon kepada Allah agar memberikan petunjuk yang terbaik bagi pilihan yang akan diambil. 

Bagi mereka yang ingin menentukan jalan hidup yang terbaik, solat sunat Istikharah menjadi satu ibadah yang memberikan ketenangan dan keyakinan bahawa Allah SWT akan membimbing keputusan yang tepat dan paling baik dalam hidup.

Berapakah Rakaat Solat Sunat Ini

Solat istikharah boleh ditunaikan dengan dua rakaat atau sehingga 12 rakaat dengan enam kali salam.

Niat Solat Istikharah

Sahaja aku solat Istikharah dua rakaat kerana Allah taala.

Cara Untuk Menunaikan

Berikut adalah cara untuk mendirikan solat Istikharah:

Rakaat Pertama

1. Angkat takbir dan niat dalam hati.
2. Membaca doa iftitah.
3. Membaca surah Al-Fatihah.
4. Membaca surah Al-Kafirun.
5. Rukuk dan iktidal.
6. Sujud
7. Duduk antara dua sujud.
8. Sujud kali kedua.

Rakaat Kedua

1. Lafaz takbir permulaan untuk rakaat kedua.
2. Membaca surah Al-Fatihah. 
3. Membaca surah Al-Ikhlas.
4. Rukuk dan iktidal.
5. Sujud
6. Duduk antara dua sujud.
7. Sujud kali kedua.
8. Membaca doa istikharah ketika sujud terakhir.
9. Duduk tahiyyat akhir.
10. Memberi salam.
11. Baca surah Al-Fatihah.
12. Berwirid dan perbanyak istighfar dan mohon keampunan dari Allah SWT.
13. Membaca doa solat sunat istikharah.

Doa Solat Sunat Istikharah

Berikut adalah doa solat Istikharah dalam tulisan rumi berserta maksudnya:

Solat Istikharah

$ads={2}

Tulisan Rumi:

"Allahumma inni astakhiruka bi ilmika, wa astaqdiruka biqudratika, wa as’aluka min fadhlikal-azimi. Fa innaka taqdiru wa la aqdiru, wa ta'lamu wa la a'lamu, wa anta 'allamul-ghuyubi. Allahumma in kunta ta'lamu anna hadhal-amra khayrun li fi dini wa ma'ashi wa aqibati amri (atau sebutkan keputusan yang dihadapi), faqdirhu li wa yassirhu li, thumma barik li fihi. Wa in kunta ta'lamu anna hadhal-amra sharrun li fi dini wa ma'ashi wa aqibati amri (atau sebutkan keputusan yang dihadapi), fasrifhu anni wasrifni anhu. Waqdir liyal-khayra haythu kana thumma ardini."

Maksudnya:

"Ya Allah, sesungguhnya aku memohon petunjuk daripada ilmu-Mu, dan aku memohon kekuatan daripada qudrat-Mu, dan aku memohon karunia daripada kebesaran-Mu yang agung. 

Sesungguhnya Engkau mampu dan aku tidak mampu, Engkau mengetahui dan aku tidak mengetahui, dan Engkau mengetahui rahsia-rahsia. 

Ya Allah! Jika Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik (SEBUTKAN SECARA LANGSUNG URUSAN YANG DIMAKSUDKAN) untuk agamaku, kehidupanku, dan akhiratku,  maka tentukanlah ia untukku, permudahkanlah ia bagiku berkahilah dalam keputusan tersebut.

Dan jika Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah buruk untuk agamaku, kehidupanku, dan akhiratku (ATAU NYATAKAN PERKARA TADI), maka jauhkanlah ia daripada diriku dan jauhkanlah aku daripadanya. Tetapkanlah bagi aku kebaikan di mana sahaja ia berada, dan berilah aku keredhaan."

Panduan Solat Melalui Youtube$ads={2}

Kesimpulan

Di harap perkongsian solat istikharah ini dapat memberikan anda semua informasi yang bermanfaat untuk diamalkan dan dikongsika kepada orang lain.

Sila tinggalkan comment korang disini!