RAIKAN 'MAKAN BESAR' TAHUN BARU CINA DI WAN LI CHINESE RESTAURANT

Bismillah.
Assalammualaikum. 

RAIKAN 'MAKAN BESAR' TAHUN BARU CINA DI WAN LI CHINESE RESTAURANT | Awal bulan 2 nanti, kaum cina sudah pastinya akan menyambut Tahun Baru Cina kan. Sudah pastinya, sehari sebelum tahun baru cina, kaum cina akan meraikan makan besar. Makan besar bagi kaum cina sangat wajib ini kerana ianya dikatakan membawa tuah dan tradisi ini kaya dengan nilai simboliknya. 

Adat jamuan 'makan besar' walaupun tak ramai atau besar, ibu bapa atau anak di rumah mesti akan memasak atau membeli makanan untuk jamuan makan besar mereka. Tapi kan, bagi mereka yang tidak ada masa nak memasak atau orang tua sudah uzur atau mungkin nak kan kelainan dalam menjamu keluarga, korang boleh menikmatinya di Wan Li Chinese Restaurant di Renaissance Hotel Johor Bahru. 


Prosperty Yee Sang Abalone


Untuk Prosperty Yee Sang, ada 4 jenis Yee Sang yang akan disediakan :

Prosperty Yee Sang Abalone : RM188nett (Large) | RM138nett (Small)
Prosperty Yee Sang Crispy Fish Skin : RM138nett (Large) | RM98nett (Small)
Prosperty Yee Sang Crispy Soft Shell Crab : RM138nett (Large) | RM98nett (Small)
Prosperty Yee Sang Salmon Fillet : RM128nett (Large) | RM98nett (Small)

So far, Yee Sang Abalone ni menepati citarasa aku. Aku ni first time makan Yee Sang dan makan pula yang sedap macam menu atas ni, adui rasa macam nak repeat je lagi. Kiranya memang kena lah dengan tekak melayu aku ni. 


Abundance Treasure Pot (Poon Choi)


Dan ada juga untuk Abundance Treasure Pot (Poon Choi)

Large (10 persons portion) : RM938 nett
Small (5 persons portion) : RM498 nett

Menu yang terdapat dalam Abundance Treasure Pot (Poon Choi) :

Ten Head Abalone | Sea Cucumber | Chinese Mushroom | Fish Maw | Money Bag | Goose Feet | Dried Oysters | Prawn | BBQ Chicken | Roasted Duck | Black Moss | Radish | "Tianjin" Cabbage | Lotus Root | Broccoli | Golden Garlic | Chicken Essence Sauce

Menu Treasure Pot ni pun kena jugak dengan tekak aku. Udang pun guna yang fresh tau! Treasure Pot ni kalau korang tak ceduk sampai bawah, memang korang tak tahulah apa isi dalamnya. No wonderlah menu ni namanya Treasure Pot. 



Wan Li Chinese Restaurant menawarkan 3 jenis set menu 7-9 hidangan (course menu) bermula pada sehari sebelum Tahun Baru Cina. Kalau hari pertama raya tu agak agak tak tau nak makan mana bersama family, bolehlah datang ke sini ya.

Wan Li Chinese New Year Set Menu

Set Menu A : RM1788+ semeja (10 orang) | RM1088+ semeja (6 orang)
Set Menu B : RM2088+ semeja (10 orang) | RM1288+ semeja (6 orang)
Set Menu C : RM2488+ semeja (10 orang) | RM1488+ semeja (6 orang)

Di bawah ni, antara menu yang aku cuba ketika hadir di media review Chef Table baru baru ni. Kang nak tulis satu satu menunya jenuh pulak kan. Biarlah gambar yang berbicara gitu...


Abudance Treasure Pot


Authentic Steamed "Pontian" Promfret Fish with Fragrant Mixed Garlic


Chinese Style Risotto with Braised Abalone, Mixed Mushroom and Vegetables


Chilled Lemongras Jelly with Aloe vera and Fresh Passion Fruits


Baked Homemade Nian Gao with Honey Glaze


Masa aku hadir untuk media review, menu menu yang ada dalam entri ni semuanya Menu C. Perghhh menggigil nak bayar tau. Heheheh tapi hari tu free je. Bagi aku kan, menu banyak, rasa pun umppphh dan harga memang berbaloi dengan apa yang dihidangkan.

Aku bagi 10 bintang wei dengan menu Tahun Baru Cina di Wan Li Chinese Restaurant. Rasa nak repeat sekali lagi boleh tak? Sampai ke hari ni dok teringat je Yee Sang and dessert tu. Sup Mushroom pun sedap jugak. Eh sedaplah semuanya. 

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, korang boleh hubungi :

Contact : henry.lee@renaissancehotels.com
Whatsapp : +6012-7719056

Renaissance Johor Bahru Hotel. 2, Jalan Permas 11, Bandar Baru Permas Jaya, 81750 Masai, Johor.
Website : wanlichineserestaurant.com



3 Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

  1. sukanya makanan cina macam ni.. dulu masa keja swasta setahun sekali wajib makan camni..bos2 belanja.. best.. yang best biasanya akan cari port restoran muslim atau hotel yang ada sijil halal macam ni la..

    BalasPadam
  2. thn baru cina dgn yee sang berpisah tiada...peminat yee sang pasti tk sbr utk menikmatinya

    BalasPadam
  3. Masakan Cina memang sedap belaka. Harganya pun boleh tahan.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

Terbaru Lebih lama