Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG/PNG/PDF) UPDATED 2021

Bismillah.
Assalammualaikum.

Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG/PNG/PDF) | Memandangkan aku tengah fix problem di google console, maka tercetuslah idea entri hari ni. Buntu juga aku nak update entri, kadang tu mampu throwback entri yang lama lama je. Sebenarnya, bukan untuk blogger je yang gigih nak kecilkan saiz gambar ni! Blogger, blogger sekalian korang kena double take noted benda ni tau, ini sangat penting!

Sebab apa?

Sebabnya adalah speedblog korang akan jadi sangat lembap dan lambat loading kerana gambar yang ada dalam blog korang adalah besar. Kerana benda ni lah juga aku gigih fixkan masalah speed blog aku yang lembap, jadi aku kena compresskan semua gambar yang ada dalam setiap entri aku. Bayangkan entri aku dah 1000 tapi hari ni baru tahu kena compress dulu gambar tu, naya pak karim tau nak buat satu persatu. 

Nanti korang jangan bising pula, bila orang lain cakap blog kau lambat! Please take noted ye blogger.

Selain itu, bila nak isi borang online, mesti ada satu bahagian gambar untuk diupload kan? Mesti korang sakit hati nak hadap bahagian tu, dan korang pulak tak tahu macam mana cara kecilkan saiz gambar, betul tak? Bila kita dah pilih gambar dan upload, tiba-tiba dia kata saiz imej/fail PDF perlu berukuran sekian. Katanya saiz gambar/file yang kita upload tu besar atau melebihi KB/MB yang telah ditetapkan.

Mesti korang pening kan? Hari ni jangan pening-pening lagi, meh kita ikut langkah di bawah.

Lets go!


Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG/PNG/PDF)


1. Pergi ke laman web ini ---- https://compressjpeg.com/


cara kecilkan saiz gambar (JPEG/PNG/PDF)


2. Korang choose format gambar dulu sama ada jpeg/png/gif atau pdf

p/s : JPG = JPEG

3. Kemudian, korang klik pada 'UPLOAD FILES'


Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG/PNG/PDF)


4. Pilih gambar atau file yang korang nak compress/kecilkan.

5. Selepas dah upload tu, tunggu beberapa saat dulu sementara gambar korang tengah compress. Lepas dah compress, korang klik 'DOWNLOAD' seperti gambar di bawah ni ye.


Cara Kecilkan Saiz Gambar (JPEG/PNG/PDF)



6. Done siap, easy pezzy!


Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua. 





Catat Ulasan

7 Ulasan

  1. boleh download apps ni kat phone jugak ke? ammi selalu post dari handphone je

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg itu tak sure kak, cuba buka by online je di hp

      Padam
  2. selalu resize kat bahagian edit gambar aje. kalau tak resizr dulu, nak tunggu dia upload pun lambat

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!