Jom Betulkan Cara Berdoa Agar Lebih Berkesan & Makbul

Berdoa merupakan salah satu ibadah penting dalam agama bagi banyak orang. Cara berdoa dengan betul memerlukan keikhlasan, khusyuk, dan kesabaran. Pertama, bersihkan hati dari segala kebencian dan iri hati. Kemudian, hadapkan wajah ke arah kiblat dan mulai dengan takbir. 

Jangan terburu-buru, berbicaralah dengan lembut dan tulus kepada Tuhan. Sampaikanlah permohonan, rasa syukur, dan pengampunan dengan hati yang ikhlas. Usahakan berdoa dengan khusyuk dan fokus, hindari gangguan sekitar. 

Setelah selesai, jangan lupa berdoa untuk orang lain dan seluruh umat. Ingatlah untuk berdoa dengan kontinuitas dan kesabaran, karena doa yang tulus dan istiqamah akan didengar oleh Tuhan. Semoga doa kita semua dikabulkan sesuai dengan kehendak-Nya. 

10 Teknik Betulkan Cara Berdoa 

Setiap kata yang keluar dari mulut kita ni adalah doa. Doa yang baik inshaaAllah akan dimakbulkan tapi kita perlu tahu, kadang dalam kita berdoa tu kita tersalah. Apa kata mulai malam ini kita perbetulkan cara berdoa agar lebih berkesan dan dimakbulkan oleh Allah swt.

Baca sini: Sedekah Subuh


#1 Berikanlah Kekuatan Vs Lapangkan Kesulitan

Sebelum ni kita selalu berdoa, “Ya Allah berikanlah aku kekuatan”. Jika doa begini, maka Allah akan sentiasa menguji hambaNya untuk test kekuatan kita.

Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah “Ya Allah lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi hari ini, Ya Allah keluarkanlah aku dari kesulitan ini, Ya Allah bantulah diriku ini”.

#2 Berikanlah Vs Kurniakanlah

Sebelum ni kita selalu berdoa, “Ya Allah berikanlah aku...”. 

Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah “Ya Allah KURNIAKANLAH aku..”.

Sebab bila kita sebut BERI, bila-bila masa Allah boleh ambil nikmat tersebut. Jika sebut KURNIA, maka Allah akan kurniakan sesuatu pada kita bila-bila masa, InshaaAllah.$ads={1}

#3 Dimurahkan Rezeki Vs Dilimpahkan Rezeki

Sebelum ni kita selalu berdoa, “Semoga DIMURAHKAN rezeki.”. 

Jadi cara doa yang kita boleh amalkan ialah “Semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat”.

Bila kita sebut “dilimpahkan”, maka benar Allah betul-betul limpahkan rezeki yang sangat banyak, berbanding dengan dimurahkan, sebab bila sebut murah, Allah berikan rezeki yang biasa dan mencukupi sahaja.

#4 Tambahkanlah

Satu lagi perkataan selain dilimpahkan, boleh juga guna perkataan TAMBAHKANLAH. Dan ini doa yang boleh kita amalkan bersama setiap kali dalam sujud terakhir kita.

“Ya Allah, TAMBAHKANLAH bagiku rezeki yang banyak lagi halal, iman yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang baik, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar.”

#5 Cara Mengaminkan Doa

Sebelum ni kita selalu meng’amin’kan doa beginj, “Amin Ya Rabbal Al-Amin.”

Jadi cara yang lebih baik untuk kita amalkan bersama-sama adalah, “Amin Ya Allah Ya Mujib”.

Sebab maksud Mujib ini ialah memakbulkan. Kita bersungguh-sungguh nak Allah makbulkan doa kita ni, jadi sebut dengan penuh yakin Ya Mujib.

#6 Doa Untuk Orang Lain

Sebelum ni kita selalu berdoa dengan cara kita ‘mengarahkan’ Allag untuk cepat-cepat keluarkan kita dari masalah-masalah uang kita hadapi. 

Jadinya doa yang kita boleh amalkan sambil mendoakan juga untuk orang lain, adalah: 

“Allah.. Allahu Rabbunaa.. Laa Nusyriku Bihi Syai’a”

(Allah adalah Rabb kami yang kami tidak pernah sekutukan dengan sesiapa pun)

Baca 100x, doa apabila seorang diri. Zikir ini adalah penyingkir kesulitan, kesusahan, kegelisahan, kekhuatiran dan keresahan. Menghilangkan beban hutang, beban hati, beban fikiran, serta bantu sahabat-sahabat mencapai hajat mereka.

#7 Doa Ketika Bersedekah

Sebelum ni kalau di masjid, nak sedekah, mungkin ada yang sedekah dan berlalu pergi macam tu je tanpa berdoa.

Jadi selepas ini, betulkan niat kita kenapa kita nak bersedekah dan berdoalah dengan bersungguh-sungguh kepada Allah, “Ya Allah aku sedekahkan ini kerana untuk digunakan demi mencari redhaMu. Semoga sedikit sumbangan ini dapat menghapuskan segala dosa-dosaku dan membuka segala pintu rezeki.”

#8 Doa Orang Yang Terlalu Sibuk Berniaga

Doa di bawah ini adalah khusu untuk orang yang sibuk berniaga siang malam, dan sibuk. Jadi, inshaaAllah doa di bawah ini dapat membantu mereka yang berniaga.

“Ya Allah ilhamkanlah kami dengan perniagaan ini dapat membawa kami dekat denganMu, yang membuatkan kami banyak masa untuk beribadat denganMu, banyak masa bersama suami/isteri, anak-anak kami serta ahli keluarga kami. Ya Rabb, kurniakan kami jutawan Islam yang kembali menegakkan ekonomi Islam dan Engkau kurniakanlah kami hamba-hambaMu yang menyebarkan dakwah dalam berniaga”.$ads={2}

#9 Doa Mendapatkan Zuriat

Sebelum ni kita selalu berdoa, “Ya Allah kurniakanlah kami zuriat yang soleh dan solehah”.

Dan setiap kali tak dapat pasti kita akan rasa kecewa. Jadi doa yang betul adalah:

“Ya Allah sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan diriku dengan diriMu, sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau melihatku, maka kurniakanlah anak yang soleh dan solehah. Kerana Engkau Tuhan Yang Maha Mengetahui”.

#10 Zahirkan Kesyukuran

Jangan kita terlupa, untuk bersyukur kepada Allah swt. Sebab barangsiapa yang bersyukur, Allah akan tambahkan lagi nikmat buat dirinya. Waktu terbaik untuk kita ucapkan kesyukuran kita adalah setiap kali bangun pagi dan sebelum tidur.

“Syukur Alhamdulillah terima kasih Ya Allah. Aku bersyukur masih lagi bernafas pada pagi ini, aku bersykur Engkau kurniakanku kesihatan yang baik, aku bersyukur Engkau kurniakanku rezeki yang melimpah ruah buat diriku..”

Kesimpulan

Di akhirnya, cara berdoa dengan betul adalah membuka hati dan merasa dekat dengan Tuhan. Jadikan doa sebagai sarana untuk mendekatkan diri kepada-Nya, bukan sekadar meminta dan mengeluh. Ingatlah bahwa Tuhan Maha Mendengar dan Maha Mengerti, jadi berbicaralah dengan apa adanya. 

Berserahlah sepenuhnya kepada-Nya, percayalah bahwa Dia tahu apa yang terbaik untuk kita. Selain berdoa sendiri, ajaklah keluarga dan teman-teman untuk berdoa bersama, karena doa berjamaah memiliki keistimewaan tersendiri. 

Tetaplah istiqamah dan sabar dalam berdoa, karena doa yang tulus akan diterima oleh Tuhan pada waktunya yang tepat. Dengan cara ini, kita akan merasakan kedamaian dan kekuatan iman yang mengiringi setiap doa yang kita panjatkan. Semoga setiap doa kita menjadi pintu kebahagiaan dan keberkahan dalam hidup ini. Amin.

4 Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

  1. Terima kasih OM.. dengan ini kita boleh perbaiki cara kita berdoa...

    Btw, Selamat Menyambut Awal Muharram.. semoga di tahun baru ini kita menjadi lebih baik dari yang sebelumnya...

    BalasPadam
  2. Aaamiinn..
    Dan juga kedudukan posisi kita berdoa pun ada caranya.. nanti google ya...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

Post a Comment

Terbaru Lebih lama