JOM MAKAN BUFFET DI THISTLE HOTEL JB SEMPENA TAHUN BARU CINA

Bismillah.
Assalammualaikum.

Jom Makan Buffet Di Thistle Hotel JB Sempena Tahun Baru Cina | Kali ini merupakan kali kedua aku dijemput oleh Joshua ke Hotel Thistle sempena dengan media review untuk "Lunar New Year Buffet Festive". Seronok eah tiap-tiap minggu makan percuma, jenuhlah nak kurus kalau asyik makan je. 



Kaum cina akan menyambut Tahun Baru Cina pada awal Februari ni kan. Semua tempat sedang rancak mempromosikan pakej makan besar dan makanan sempena tahun baru cina ni, begitu juga dengan Thistle Hotel Jb. 

Kalau dulu, makan besar ini dibuat di rumah ibu bapa atau anggota keluarga yang paling tua, tetapi zaman moden sekarang ni ramai yang memilih untuk makan besar di hotel ataupun restoran sebagai lokasi untuk meneruskan tradisi ni.

Sebenarnya, makan besar di hotel lagi menjimatkan masa dan lebih mudah kerana yang lagi pentingnya adalah semua anggota keluarga dapat berhimpun sambil menikmati juadah yang enak di tahun baru cina. Apa salahnya jikalau tahun ini kita mencuba untuk makan buffet di hotel pula kan?


Lunar New Year Buffet Festive Di Thistle Hotel JB


Korang lagi selesa yang mana, buffet atau set? Ikutlah selera tekak masing masing. Kalau rajin nak bangun, boleh pilih makan buffet. Kalau malas nak bangun, ha amik jelah yang set terus, lagi senang. Diorang hidangkn, korang just ngap je kan. Mudah gitu. 

Jadi di Thistle Hotel ni korang boleh pilih sama ada untuk makan besar secara buffet ataupun secara set. Entri ini hanya khas untuk makanan buffet sahaja tau, korang boleh tengok menu menu dibawah ni nanti. Last say kalau nak makan besar secara by set, aku sertakan sekali menu dan harganya ya.

Lunar New Year Set Menu

Set Menu A : Prosperity Set | RM1,888 nett (10 orang)
Set Menu B : Fortune Set | RM1,588 nett (10 orang)
Set Menu C : Blessing Set | RM1,288 nett (10 orang)




Lunar New Year Festive Buffet Menu 

31 Jan : CNY Reunion Buffet Dinner (6.30pm to 10.30pm) | RM138 (adult) RM78 (child)
01 Feb : CNY Prosperity Buffet Dinner (6.30pm to 10.30pm) | RM128 (adult) RM65 (child)
01 Feb : CNY Longetivy Buffet Hi-Tea (12.30pm to 4.00pm) | RM88 (adult) RM50 (child)
02 Feb : CNY Happiness Buffet Hi-Tea (12.30pm to 4.00pm) | RM88 (adult) RM50 (child)

Untuk Lunar New Year Festive Buffet Menu ni ada 4 jenis pilihan menu yang korang boleh pilih, samaada nak sebelum hari raya ataupun semasa hari raya cina. Nampak je sama, tapi ada beza dari segi harga dan juga menunya.

Okay kita mula tengok menu yang ada di dalam CNY Reunion Buffet Dinner ya..

Menu-menunya 'main course' adalah : 

A) In the chaffing dish : 

Steam Fragfrant White Rice | Pineapple Fried Rice with chicken dice | Braised BBQ Beef Brisket | Steamed Whole Seabass Fish with Hot Bean & garlic sauce | Stir Fried Prawns with Salted Egg sauce | Deep Fried Boneless Chicken & Thai Mayo | Stir Fried Nam Heong Crab, Ginger & Scallion, Braised Mushroom | Sea Asparagus & Broccolli 

B) In The Claypot : 

Smoked Beryani Rice | Lamb Shank Masala | Sotong Sumbat Nyonya Curry | Dalcha Sayur 

thistle hotel

Ha, terliur tak dengan menu 'main course'. Aku try 4 makanan kat atas ni, semua sedap belaka terutama salmon tu. Aku bukanlah penggemar salmon tapi masakan salmon yang aku makan kali ni, lain daripada yang lain. Sedap dan menepati citarasa tekak aku.

Kalau korang dah kenyang kan, korang boleh juga makan mixed sushi. Masa aku sampai hari tu, first thing aku makan is sushi. Heheheh sedap jugak sushinya. Selain itu, korang boleh cuba makan makanan bakar-bakar atau seafood in ice. Makan makanan yang fresh contohnya oyster. Sedap wei bila perah dengan lemon.





Lastly, korang habiskan buffet dengan beberapa jenis dessert. Dessert yang aku suka is macaron, mixfruit tartles (macam bawah ni). Sudah pastinya, makan buah buahan. Hehehe patutnya makan buah sebelum makan, ni makan selepas pulak. 

Kalau korang nak tengok lebih banyak menu buffet ni, korang boleh ke instagram aku ye. Kat situ aku letak banyak gambar dan reels video. 





Eh satu lagi, kalau korang tak nak makan buffet tapi nak makan Yee Sang di rumah. Korang boleh je beli Yee Sang takeway dari Thistle Hotel ni. Harga RM58 nett for small dan RM108 nett for large. 

Untuk menu di atas tadi, korang di minta untuk menempah awal seminggu sebelum ya, bagi memastikan penyediaanya lengkap dan dikhuatiri full booking. Nak tempah sekarang pun dah boleh dah.. Takut penuh pulak nanti.



Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, korang boleh hubungi : 

Thistle Johor Bahru
Jalan Sungai Chat, 80100 Johor Bahru, Johor, Malaysia

+607-222 9234 | +607-267 8999 | https://wa.me/60127892092
fnbcoordinator.jb@thistle.com.my | salesthistle.johorbahru@thistle.com.my 

Facebook : https://www.facebook.com/Thistle.Johor.Bahru
Website : https://www.thistle.com.my/johorbahru

3 Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

  1. Pernah ke sini bulan 11 lepas. Menginap 2 malam. Best! Tengok sajian buffet dia pun menarik la.

    BalasPadam
  2. wahhh... banyaknya makanan sedap sedappp

    BalasPadam
  3. Meriah menu. Nampak sedap semua

    BalasPadam

Catat Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

Terbaru Lebih lama