CARA BUAT CANCELLATION ORDER DARI GROLIER MALAYSIA

 Bismillah.
Assalammualaikum.

CARA BUAT CANCELLATION ORDER DARI GROLIER MALAYSIA | Entri ini bukan untuk menjatuhkan marketing Grolier Malaysia, tapi aku cuba nak membantu ibu bapa yang sama menghadapi masalah seperti aku. Aku buat entri ni juga sebab, salesman Grolier sangat tidak membantu dan permudahkan urusan aku. Apatah lagi call HQ Grolier, korang call lah 10X, memang diorang tak akan jawab.

Apa yang aku ceritakan nanti adalah daripada pengalaman aku sendiri. Sekali lagi aku nak tekankan, aku tak nak menjatuhkan marketing Grolier, aku cuma mahu membantu ibu bapa yang nak cancel order dari tempahan mereka. Kadang bila kita dalam keadaan dipaksa dan memaksa, kita sendiri akan jadi pak turut. Aku alami benda ni, bukan nak buat cerita, tapi sebelum tu meh kita kenal sikit Grolier Program ni.


APA ITU GROLIER PROGRAM?

Grolier ni adalah satu program pembelajaran di rumah, di mana ia akan memberikan keseronokkan pada anak-anak sambil memberikan mereka pengetahuan dan pembelajaran. Sebenarnya, Program Grolier ni sudah mula ditubuhkan semenjak tahun 1895 di Boston.

Tak lama selepas itu, Grolier dah membuka 70 cawangan di serata USA, EUROPE dan Asia. Grolier juga adalah salah sebuah pengeluar terbesar buku kanak-kanak.

Aku bukan jenis kedekut dengan pendidikan anak anak, dari Luth baby ni lah kena ajar dia sebab otak dia akan serap segala maklumat dengan cepat. Tak dinafikan, Program Grolier ni memang menarik minat aku untuk join. Seronok belajar sambil main tapi semasa salesman terangkan pada aku, rasa macam tak sesuai dengan usia Luth yang baru 9 bulan.

Salesman tu rekomenkan aku untuk ambil Set Talking English. Set ni siap dengan magic pen, bila sentu je pada buku dia, magic pen ni akan keluarkan suara. Seronok ea program dia, dia pun ceritalah begini begitu, agar aku ni terpengaruh dengan dia.




Bayangkan masa tu nak berbuka puasa wei, sampai sanggup diorang ni explain kaw kaw supaya aku bayar deposit RM100. Terkujat sis dengor harga, ya ampun mahalnya. Mula mula salesman ni meminta aku bayar RM100, sampai je barang aku kena bayar lagi RM300. Kemudian barulah aku bayar sebanyak RM150 per bulan dalam masa 2 tahun. Total untuk set Talking English beserta free gift yang acah acah free tu, RM4100. Makk aii, meninggal nak bayar.

Bila salesman tu nampak muka macam tak nak, ha mulalah dia serang lagi dengar menawarkan dengan harga begini even dapat barang yang sama.

Deposit : RM100
Barang Sampai : RM220
Bayar Selama 24 bulan : RM99
Total Program : RM2720

Amboi dari RM4K turun sampai RM2.7K, rasa macam ditiupu pulak eak. Dah buntu sangat sangat dan keadaan memaksa pulak, bayarlah juga deposit tu. Bayangkan, yang nak beli barang raya terus tak jadi, dah lah masa tu kipmall kota tinggi, tutup jam 9, ha kelam kabut lepas berbuka terus balik. Panas je hati.

Balik je dari kipmall tu, ha lantaklah nak hantar ke apa ke. Masa tu 6hb May, dia kata 17hb May barang sampai, sebab driver cuti raya. Aku ni faham lah jugak orang beraya tapi yang geramnya, suka diamkan diri.  Tak nak respon pada customer. Hari selasa 18hb diorang call, "kak barang dah sampai ke?", aku pun cakap, batang hidung driver pun tak nampak.

Ni orang lain tau call tanya barang sampai ke tak. Salesman tu terus mendiamkan diri, aku bengang aku contact tanya dia.

Baca SS aku bawah ni : 




Mental eak dapat salesman macam ni, dalam masa yang sama hati macam tak tenang, aku pun menggoogle lah Grolier Malaysia kat google. Hampeh banyak bad reviews rupanya. Tak menyesal lah kalau cancel barang. Aku push diorang sebab diorang janji nk hantar 17hb tau, aku pantang orang janji pastu jenis tak tepati. Kalau lambat sampai, inform awal awal, faham tak!

Layanan salesman ni buat macam aku ni kakak kakak dia pulak eak. Tahulah aku nak berhutang, tapi layanan tu harey betul. Last last bengang sangat dengan perangai dia, aku pun decide nak cancel, kalau 21hb barang tak sampai nak cancel order terus.

Eh sorry terbabas pulak cerita pengalaman. Aku decide nak cancel, kebetulan ade seorang hamba Allah di Facebook nak tolong aku cancelkan order dari grolier. 


Ini Cara Buat Cancellation Order Dari Grolier Malaysia


1. Mula mula, korang call HQ diorang, bawah ni aku sertakan no diorang.

Tel : 603-26881688 (20 Lines) , Customer careline : 03-90782777


2. Seandainya diorang jawab panggilan korang, korang cakap nak bahagian "delivery", sekiranya dah call tapi 10x tak jawab, we are go to the next level.


3. Aku bagi email pada diorang macam di bawah ni, korang email : customercare@grolier-asia.com

Dear Mr/Ms,

I would like to kindly ask you to cancel our for Grolier items, which we made on (Letak tarikh order) at (tempat expo tu dijalankan) due to commitment problems.

I apologize for any inconvenience this may cause, I understand that I should not assume this as commitment, but investment. However, I really think this is the best for me currently.

Please confirm that you received our cancellation request. Also, please refund my deposit (Deposit yang korang bayar). I have enclosed this email, picture of the subscription contract and some details for your own reference.

NAME :
IC NO :
NO HP :
ADDRESS :
CONTRACT NO : (yang ni korng tengok pada resit korang)

Hopefully to hear from you soon. Thank you for your cooperation.

Best Regards,

(Nama Korang) 

 



4. Korang bagi sekali gambar resit sebagai bukti. Part ni jangan lupa tau, penting! 

5. Korang sent pada email yang aku dah sertakan tu. Seandainya diorang tak take noted, korang sent banyak banyak kali sampailah diorang reply email seperti di bawah ni. 




6. Isi segala maklumat  yang diperlukan tu. Lepas email semula pada diorang. Aku ni menunggu duit refund tu, kalau diorang tak bagi, aku akan email pada diorang sebanyak yang boleh, sehinggalah diorang refund duit aku tu.

Korang dah faham dah kan cara buat cancellation order dari grolier. Aku harap entri ni sangat membantu korang yang nak tahu cara buat cancellation order. Sekali lagi aku tekankan, entri ni bukan nak menjatuhkan grolier. Ini keputusan aku sendiri dan disebabkan faktor faktor yang tak bagi aku kepuasan dengan melanggan grolier.

Produk bagus sekali pun kalau cara layanan dari team diorang sendiri kelaut, aku malas dan nak surrender awal sebelum ada apa apa masalah yang berlaku di masa akan datang. Ini semua pilihan pada korang sendiri, okay.



Catat Ulasan

1 Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!