Apa Kepentingan Low pH Cleanser? - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: Apa Kepentingan Low pH Cleanser?

3 Januari 2019

Apa Kepentingan Low pH Cleanser?

Assalammualaikum.

Kenapa kena pakai low pH cleanser? My cleanser pH 9 tapi organic kot. Okaylah kan?
Sebenarnya organik atau tak, itu tertletak pada korang.

pH sesuatu cleanser tu memainkan peranan yang penting untuk korang yang nak
dapatkan kulit yang sihat dan less problematic. A good cleanser sepatutnya ada
mempunyai pH yang slightly acidic between pH 4.5 - 6.5.



Kenapa?

1. Untuk menjaga acid mantle kulit.

Kulit kita ni sebenarnya ada natural pH iaitu slightly acidic, so kalau korang
guna cleanser yang high pH, maka terganggulah pH kulit kita ni. Tu yang bila korang
 cuba cleanser baru 2-3 hari then tumbuh jerawat. Itulah salah satu puncanya. Organic or not itu belakang cerita. Tumpukan pada cleanser yang low pH.

2. Untuk protect skin barrier.

Alkaline/high pH cleanser pun boleh kacau skin barrier kita sebab selalunya
pencuci yang jenis macam ni memang akan buat kulit cepat kering. Kesan dia tak semestinya
nampak terus, kadang untuk masa jangka panjang.

Ada yang pelik kenapa dah pakai hydrating toner and all, 
skin masih rasa dehydrated?

Pakai apa pun tapi tak ada effect?

CUBA CHECK YOUR CLEANSER.


3 ulasan:

  1. alamak selama ni tak kisah eeh sebenarnya tak tahu pun pasal ni.
    kena check balik cleanser yang dok guna tu..

    BalasPadam
  2. good info. shu tak pernah pakai cleanser.

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com