Assalammualaikum dan salam sejahtera.

The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA Review | Hari ini, daku nak review dengan korang semua sekali lagi product daripada The Ordinary iaittu The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA.Ini adalah produk ketiga daripada The Ordinary yang daku dah cuba. Daku dah menggunakannya almost 3 weeks. Korang nak tahu apa keistimewaannya? Jom baca.



#1 Product Details?


Product name : Alpha Arbutin 2% + HA
Product Brand : The Ordinary
Product Type : Serum
Size : 30ml 
Price : RM30 -RM 40 (its depends on the seller)
Availabilty : Daku normally order from ig shops, #theordinarymalaysia

Daku purchase serum ni dari ig shops tapi korang boleh beli di Lazada/Shopee sebab daku selalu tengok hanya Lazada/Shopee yang jual dengan harga rendah. Korang selalulah buat survey sebelum membelinya. Semak e-merchant mana yang jual paling murah dan juga rujuk review mereka yang pernah beli dan pastikan 100% ORIGINAL.

#2 What it claims? 


Alpha Arbutin, it is a know whitening agent similar tohydroquinone. It has been seen to be a much safer alternative as it has natural origin from a plant called bearberry. It works by inhibiting the enzymes that stimulate production of melanin and has been proven to lighten dark spots and hyperpigmentation

Kenapa 2%? This product contains a good concentration of 2% which makes it very effective. But usually, the concentration considered safe is 1% to 4% most alpha arbutin products come with 1%.


#3 How to use?



Daku just drop dekat muka dan apply into the whole my face. Daku pakai after TO Niacinamide. Daku biasanya akan guna pada AM routine. Tapi jangan apply banyak sangat nanti pilling. Pilling ni, dia akan jadi warna putih bila apply banyak sangat, lagi lagi kalau apply dengan skincare lain.

#4 Packaging ?



Transparent streamlined packaging with a large dropper bottle. Korang tengok macam kaca kan? Tapi sebenarnya plastic. Daku dah terjatuhkan banyak kali tapi tak pecah-pecah pun. Always selamat tau The Ordinary Alpha Arbutin ni, lagi pun sesuai sangat nak sumbat dalam handbag.



#5 The Smell/Colour/consistency ?



This Alpha Arbutin has a clear and viscous essence serum consistency. There is no scent whatsoever to the product.             


#6 How I feels : 


Since daku guna niacinamide, alpha arbutin ni just back up untuk mempercepatkan lagi hilangnya dark spot and scars. Texturenya lagi ringan berbanding niacinamide. Tapi, bila pakai serum The Ordinary make sure kena tepek banyak sikit sunscreen.

#7 Recommended? :


Overall this lapha arbutin is a very good product very suitable with my skin. I'll purchase later!


(Disclaimer : This is not paid review. I bought with my own money. Tapi setiap kulit berbeza-beza. What works for me may be not work for you. This is just my personal experience. Try & error gurl)

12 Ulasan

  1. lately tgk mcm ramai pulak review kata produk ni bagus.. boleh cuba ni.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah, memang bagus produk ni. Om dah consume 5 bulan dgn 5 product

      Padam
  2. Always in love with arbutin ingredient tapi ira belum pernah try lagi TO punya. Will try laterrrr

    BalasPadam
    Balasan
    1. arbutin bagus sebab tu muka om dah elok sikit dah.

      Padam
  3. Ika tgk dan baca review org lain, ramai yang suka ordinary ni.

    Ika datang singgah sini. https://ikashoid.blogspot.com/2018/10/book-review-pelukis-jalanan.html

    BalasPadam
  4. rasa nk try jugak product ordinary ni..

    BalasPadam
  5. zink bau macam glue ke??

    BalasPadam
  6. Hi may i know where you bought the authentic alpha arbutin serum with cheaper price? I have searched lazada and shopee,but many people commented that it's not authentic and this really scare me 😅😅I actually decided to buy it from Deciem(the ordinary) official website but they said that alpha arbutin serum is not available in certain countries such as Australia and Malaysia and cannot ship to Malaysia due to policy problem😂 only niacinamide is available.

    Sephora Malaysia, Hermo, Beutylish all not carrying The Ordinary products anymore, and i dunno why they all suddenly removed this brand in Malaysia 😭😭

    I really want to try this alpha arbutin serum😭😭may i know where u get this authentic serum from?

    BalasPadam
  7. I'm sorry, you "consume" this? You makan serum ni ke apa. I read the first sentence and already I'm sceptical lol. Despite the views provided here are pretty convincing, kudos to that 😁👍, i suggest you change the word "consume" as to prevent future misunderstandings.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alright. Thank you for your consent. Saya dah ubah btw..

      Padam
  8. SELAMAT HARI RAYA!!! Best entry ini :) done follow, follow me back.. thanks
    http://acuyuhan.blogspot.com/

    BalasPadam
  9. Tgh cr serum jugak, boleh la try

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!