03/01/2020 - 04/01/2020 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 03/01/2020 - 04/01/2020

AFB Feeds

PETUA MELAYU? INI 10 PETUA MELAYU UNTUK DIAMALKAN SETIAP HARI.

PETUA MELAYU? INI 10 PETUA MELAYU UNTUK DIAMALKAN SETIAP HARI.


Asssalammualaikum dan salam sejahtera.

PETUA MELAYU? INI 10 PETUA MELAYU UNTUK DIAMALKAN SETIAP HARI | Alamak panjangnya tajuk entri hari ni. Tiada orang lama, tiadalah orang moden seperti kita. Betul tak? Pernah dengar tak petua lama dan pernah amalkan tak? Siapa yang pernah amalkan tu, daku sangat respect kepada kamu. Zaman sekarang, mana ada yang nak ikut petua melayu, semua petua melayu itu seolah lapok ditelan zaman. Pantang selepas bersalin pun dah moden, apatah lagi petua melayu yang lain.

Tetapi, perasan tak kita? Sebenarnya orang dulu-dulu jarang dapat penyakit tau. Walaupun umur dah dimamah usia, tapi muka masih awet muda. Sebab apa? Mereka inilah yang masih mengamalkan petua-petua melayu.

Nak Awet Muda? Amalkan Petua Melayu Setiap Hari

#1 ELAK KENCING MALAM UNTUK ANAK KECIL

Untuk ibu bapa yang masih ada anak kecil, boleh cuba petua melayu ini sebagai ikhtiar untuk kurangkan kencing malam anak. Perahkan sedikit air lemon di atas sesudu kecil madu lebah dan terus hirup. Amalkannya disebelah pagi dan sebelum masuk tidur. Mudah-mudahan, anak kecil anda akan berhenti kencing malam atau setidak-tidaknya dapat mengurangkan jumlah dia buang air kecil. Tak perlu dah setiap hari nak basuh selimut ataupun jemur tilam.



#2 TEPUNG UBI PENAWAR RUAM

Eh, tepung ubi bukannya untuk makan sahaja tetapi ianya adalah cara yang baik untuk menghindarkan ruam daripada tubuh bayi anda. Caranya ialah dengan melumurkan tepung ubi selepasa mandi. Pastikan bahagian-bahagian utama yang menjadi sasarann serangan ruam seperti di leher, punggung dan dada dilumur. Kan elok petua melayu ni diamalkan setiap hari.

#3 HILANGKAN URAT DI KAKI

Bagi ibu mengandung, mereka sering mengalami masalah urat timbul di kaki dan ia berlarutan hingga bersalin. Di sini, ada satu petua melayu untuk diamalkan setiap hari dan in syaa Allah dapat mengatasi masalah ini, pastikan ketika tidur anda meletakkan kaki lebih tinggi dari kepala atau ambil sebesen air suam, rendamkan kaki anda selama 15-20 minit setiap hari. Lakukan hingga anda memperolehi hasil yang memuaskan atau boleh mengurutnya perlahan-lahan dengan menggunakan minyak urut.



#4 RASA GARAM DALAM MASAKAN

Untuk merasa garam dalam masakan memang menjadi masalah terutama ketika berpuasa. Bagaimana cara terbaik untuk mengatasi masalah ini iaitu dengan meletakkan kuah di atas jari anda. Jika kuah tidak meleleh, ia menandakan masakan itu tadi cukup masin tetapi jika anda merasa perit itu menandakan masakan anda terlebih garam.

Petua Melayu Takkan Hilang Di Telan Zaman



#5 PENYERI MUKA

Selain dari menghilangkan kedut di muka, ada juga amalan petua melayu yang boleh dilakukan supaya muka akan sentiasa kelihatan berseri. Caranya ialah, cuci muka setiap pagi dengan daun teh yang direndam. Sapukan teh tersebut ke muka, sepuluh minit kemudian basuhlah dengan air bersih. Lakukan seminggu sekali, in syaa Allah akan nampak keberkesanannya.

#6 MULUT BERBAU 

Multu berbau tentu menimbulkan masalah apabila hendak bercakap dengan seseorang. Untuk mengatasinya, cuba ikut petua melayu ini. Ambil 7 helai daun sirih, racik halus dan kemudian diramas dengan semangkuku air suam. Campurkan sedikit garam, kumurlah setiap hari dengan air itu. 

#7 IKAN KERING TIDAK BERULAT

Benda-benda busuk selalu dihinggap lalat termasuk ikan kering. Keadaan ini menyebabkan ianya mudah berulat. Untuk mencegahnya, jemurkan ikan di tempat panas, taburkan sedikit serbuk lada hitam yang telah ditumbuk kasar ke atasnya. Cara ini lalat tidak akan hinggap lagi.

Praktikkan Hari Anda Dengan Amalkan Petua Melayu Setiap Hari

#8 TUMIT KAKI TIDAK PECAH

Petua melayu yang patut diamalkan setiap hari yang seterusnya ialah agar tumit kaki tidak pecah. Ambil sebiji buah betik yang masih muda. Hiriskan di bahagian hujungnya agar mengeluarkan getah. Sapukan getah betik tersebut ke bahagiaan tumit yang pecah. Lakukan berulang kali beberapa hari jika ingin mendapat hasil yang memuaskan.



#9 HILANGKAN DARAH TINGGI

Jika anda menghidap sakit darah tinggi, ambillah daun kucai kira-kira seikat. Bersihkan dan tumbuk dengan sedikit garam. Perah dan ambil airnya, bubuh dalam mangkuk dan embunkan. Minumlah pagi-pagi sebelum makan apa-apa, In shaa Allah sembuh. Jika tidak sembuh, jangan berputus asa. Cuba dan cuba lagi. Selalunya penyakit tidak akan sembuh dengan sekali berubat. Kerana itu cubalah dan amalkan setiap hari petua melayu ini.

#10 KHASIAT DAUN JAMBU BATU

Jika mengalami sakit perut, buang-buang air, perut kembung, masuk angin dan cirit-birit, ambillah beberapa helai daun jambu batu yang masih muda (pucuknya). Mamah daun jambu batu itu dengan air garam lalu airnya ditelan atau daun jambu biasa yang masih muda dimamah halus dan ditelan. In syaa Allah mujarab dan sakit perut akan hilang dengan sendirinya.

Jadi, dah tahukan 10 PETUA MELAYU UNTUK DIAMALKAN SETIAP HARI? Cuba amalkan dan bertawakallah kepada Allah agar dipersembuhkan apa jua penyakit. Belum cuba, belum tahu. Tiada orang lama, tiadalah orang moden seperti kita. 
Pencarian Bloglist 2020 by MK

Pencarian Bloglist 2020 by MK



Assalammualaikum & hello there!

Pencarian Bloglist 2020 by MK| Siapa yang free tu jemput join segmen ni juga. Mari kita sama sama
memeriahkan segmen MISS KEPENG.  Rugi tak join! Klik banner untuk join.








Thank You For 800 Followers!

Thank You For 800 Followers!



Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah, daku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada para blogger yang sudi follow blog Ombak Bergigi. Dekat 6 tahun berbakti dalam dunia blogging, akhirnya followers blog ni  capai 800followers. In shaa Allah daku akan rajin blogwalking dan follow blog newbie or blog otai otai.

Target followers Om lepas ni ialah 1000 followers. 

Thanks korang. 
Segmen Bloglist Blogbabyshambles

Segmen Bloglist Blogbabyshambles



Assalammualaikum & hello there!

egmen Bloglist Blogbabyshambles | Siapa yang free tu jemput join segmen ni juga. Mari kita sama sama memeriahkan segmen BLOG BABY SHAMBLES.  Rugi tak join! Klik banner untuk join.








8 Himpunan Resepi Aiskrim Malaysia Untuk Dicuba

8 Himpunan Resepi Aiskrim Malaysia Untuk Dicuba

Assalammualaikum dan hello there!


8 Himpunan Resepi Aiskrim Malaysia Untuk Dicuba | Proses untuk membuat Aiskrim Malaysia ni sangat mudah tetapi malas nak ikat aiskrim tu kan? Boleh merah jari-jemari yang halus mulus tu. Aiskrim inilah kenangan sewaktu kecil dahulu, balik mengaji mesti singgah rumah penjual aiskrim. Dulu, harganya RM0.20 sekarang RM1 sebatang tau.

Nak beli aiskrim tersebut dengan harga yang sekarang, rasanya sangat tak berbaloi. Apa kata kita cuba buat sendiri di rumah, dah alang-alang cuti PKP (Perintah Kawalan Pergerakan), mari rajinkan diri.


#1 Resepi Aiskrim Malaysia : Kacang Hijau

Bahan-bahan :

Kacang hijau (rendam semalaman)
1 liter santan
2-3 cawan gula (boleh dikurangkan jika mahu)
Gula merah
Satu cubit garam

Cara-caranya :

 Rebus kacang hijau sehingga kembang dan empuk.
Masak air gula merah secara berasingan dan tapis.
Bila kacang sudah empuk, masukkan gula merah, gula, garam dan santan.
Masak macam buat bubur kacang.
Kemudian, tutup api dan tunngu sejuk sedikit baru masuk dalam plastik.

Kredit :  FB RESEPI MAMA


#2 Resepi Aiskrim Malaysia : Creamy Mango

Bahan-bahan :

2 biji mangga masak (blend halus)
Susu cair 1 tin
Air 1 liter
Tepung jagung 3 sudu teh
Gula secukupnya (ikut pada kemanisan mangga)

Cara-cara membuatnya :

1. Masak susu cair bersama air, gula dan mangga yang diblend tadi sehingga mereneh.
2. Tutup api. Masukkan bancuhan tepung jagung.
3. Sejukkan dulu baru masukkan dalam plastik.
4. Pastu simpan dalam peti ais. Esok baru bole ngappp.
5. Dah siap

Kredit : FB MASLINA MUHAMAD MUKTAR


#3 Resepi Aiskrim Malaysia : MILO GEBU GEBAS

Bahan-bahan:

3 sb susu pekat
2 sb gula
3 sb serbuk milo
Air secukupnya yang telah direbus

Cara-cara membuatnya :

Masukkan kesemua bahan ke dalam satu jag dan kacau sehingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam plastik aiskrim, bungkus dan ikat.
Akhir sekali, masukkan ke dalam peti sejuk tunggu sehingga beku dan sedia untuk di makan!

Kredit : FB IDAYU FA


#4 Resepi Aiskrim Malaysia : CHOKI-CHOKI

Bahan-bahan :

1 tin susu cair
1 tin susu pekat
4 tin air
secubit garam
2 sudu 1/2 tepung jagung

Cara-cara membuatnya :

Kacau semua bahan kemudian  didihkan manja-manja menggunakan api kecil. Letakkan tepung jagung bagi lembut, sedikit garam selain membangkitkan lemak, ia boleh mencegah kembung. Kemudian tapis dan untuk choki-choki anda boleh potong kepada dua. Masukkan choki-choki ke dalam plastik aiskrim dan picit untuk ratakan.

Kredit : FB ICECREAMLICIOUS


#5 Resepi Aiskrim Malaysia : ASAM BOI LEGEND

Bahan-bahan :

 2.5 liter air
 2 1/2 cawan gula pasir
 20 biji asam boi
 4 hingga 5 sudu besar tepung jagung
 Kordial asam masin secukupnya (saya guna double lion)

Cara-cara membuatnya :

1) Masak kan air, gula, asam boi dan letak kordial asam masin. Masak sampai mendidih dan gula larut.
2) Tepung jagung bancuh asing. Bila tepung jagung dah larut, masuk dalam bancuhan air yang mendidih tadi.Kacau sebati.
3) Rasa bancuhan tadi cukup manis masam nya boleh tutup api dan tapis.
4) Masukkan asam boi tadi dalam plastik aiskrim. Bila bancuhan dah suam boleh la masukkan dalam plastik. Ikat dan bekukan. Siap!

Kredit : FB JUNAIDAH BACHOK


#6 Resepi Aiskrim Malaysia : PERISA JAGUNG

Bahan - bahan :

Plastik eskrem
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 liter air masak
1 tin jagung krim
Perisa jagung Al-ameen (perisa ni sedap..dh try perisa lain, rasa kureng sket)
4 sudu makan tepung jagung
Secubit garam

Cara-cara membuatnya :

Campur sebati bahan di atas, masak smpi panas. Tak perlu mendidih.
Dah sejuk, boleh bungkus molek2.

Kredit : FB CIKMAR JHD


#7 Resepi Aiskrim Malaysia : SUMI

Bahan-bahan:

3 cawan air
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan susu pekat manis
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 1 sudu besar air
perisa dan warna yang anda suka
3 packet jelly sumi – dibelah 4 setiap satu

Cara-cara membuat:

Masak air, susu pekat manis dan susu cair hingga mendidih.
Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga nampak pekat sedikit. Matikan api.
Masukkan perasa dan pewarna, kacau rata.
Biarkan sejuk dahulu pada suhu bilik sebelum di isi kedalam plastik atau bekas aiskrim yg sesuai.
Kemudian masukkan jelly bersama-sama.


#8 Resepi Aiskrim Malaysia : Strawberi

Bahan-bahan :

1 packet buah strawberi
Perisa strawberi
3 cawan air
Gula

Cara-cara membuat :

Kisar buah strawberi dengan air.
Didihkan atas api dan masukkan gula sehingga rasai manis buah.
Selepas itu, masukkan perisa strawberi.
Masukkan kedalam plastik aiskrim.
Aiskrim mango dan strawberi yogurt

Selamat mencuba, semua!

MASIH SINGLE? JANGAN RISAU INI 6 SEBAB KENAPA SINGLE LAGI BEST DARIPADA BERCINTA.

MASIH SINGLE? JANGAN RISAU INI 6 SEBAB KENAPA SINGLE LAGI BEST DARIPADA BERCINTA.

Assalammualaikum dan salam sejahtera.


MASIH SINGLE? JANGAN RISAU INI 6 SEBAB KENAPA SINGLE LAGI BEST DARIPADA BERCINTA Jangan bersedih kalau korang tiada pasangan. Jodoh Allah tu pasti, jangan risau tau. Marilah lupakan seketika bab bercinta. Gapai dulu impian dan cita-cita. Kepada yang sedang belajar dan ada angan angan untuk bercinta, baik hentikan angan angan itu, takut pelbagai musibah datang. Percayalah.

Hak nak bercinta itu hak individu, makin meningkat usia makin risau dengan pasangan hidup tapi jika ia merupakan bebanan, kenapa perlu bercinta? Cinta akan hadir bila kita mula ikhlas untuk menerima amanah yang harus dipertanggungjawabkan. Jangan hirau bila ada makcik bawang berkata "Bila nak bawa balik pasangan ke rumah mak kamu", "kamu bukannya muda, eloklah sekarang ni dah berpasangan". Ini semuanya, mainan hati buat para single yang masih inginkan kebebasan. Jadi, kenapa perlu bercinta jika kalian tahu  sebab- sebab single itu lagi best daripada bercinta?

Single Lagi Best Tapi Masih Mahu Bercinta



Daku senaraikan 6 sebab kenapa single lagi best daripada bercinta : 

#bebas dari komitmen.

Ya! Tiada komitmen! Korang nak pergi mana-mana pun tak perlu susah payah minta izin dengan kekasih korang. Memang bukan semua, tapi ada je sesetengah pasangan kalau nak pergi tandas pun nak kena whatsapp minta izin 'cayang, ayang nak pergi toilet jap boleh tak?' Muntah hijau ! Bohong lah kalau korang tak alami situasi ni. Daku dulu pun pernah. After breakup, daku terus fikir, bodohnya aku! Benda semudah ABC pun sibuk nak lapor pada kekasih, haishh gelilah. 

#work hard, play hard.

Korang mesti pernah dengan perkataan 'work hard, play hard' kan? huhuhuhu. Ini antara kelebihan bagi korang yang masih single. Nak tahu sebab apa? Sebab korang boleh luangkan masa untuk diri sendiri. Korang juga boleh capai impian belajar/bekerja dengan lebih fokus tanpa gangguan atau masalah peribadi. Nak fokus main game tiada sebarang halangan. Mainlah game sepuasnya. Kan daku dah kata, single lagi best daripada bercinta. 

#Jimat kos.

Hahahahah, yang ini siapa setuju? Bila bercinta, perbelanjaan akan meningkat. Bila single, perbelanjaan korang boleh dijadikan simpanan atau digunakan aktiviti yang korang inginkan seperti melancong ke luar negara. Korang tidak perlu risau keluarkan bajet untuk hari hari bermakna kekasih korang. Bagi yang sudah berkahwin, itu tiada masalah tetapi buat yang hangat bercinta, bukankah itu suatu bebanan? Awal bulan sakan bershopping dengan kekasih, hujung bulan gigit jari? Mahukah kamu seperti begitu.

Beban Bercinta? Perlu Tahu Kenapa Single Lagi Best. 



#Boleh melepak dengan sesiapa sahaja.

"Eh, you semalam balik jam berapa, I already told you right, I tak suka you melepak dengan kawan-kawan you tu. I tak suka." 

Tak rasa ke terbeban bila dapat sms atau whatsapp yang berbaur seperti di atas. Dibuatnya si dia sms ketika berserabut dengan hal assignment atau kerja, mahu bergaduh lepas tu. Bila single ni, tak perlu dah nak risau nak melepak dengan siapa, di mana, jam berapa nak balik. Dah tak perlu risau! Baliklah lewat tengah malam pun, tapi bagi perempuan single tu beringatlah ye. Tak elok balik lewat malam. Betul tak, single lagi best daripada bercinta? Fikirkan.

#Tidak perlu pakai baju yang sama. 

Masih ada lagi ke, yang memakai baju sama ketika keluar berdating? Gelinya. Dibuatnya pakai baju berwarna pink, mahu dapat kecaman daripada member sendiri. Lelakikan tak suka pakai baju warna pink, betul tak? Mungkin nanti tercetuslah perang dunia kedua dan pelbagai perang akan menyusul nanti. 



#Boleh travel kemana sahaja tanpa persetujuan si dia.

Korang tak teringin ke buka mata, minda dan terima pengalaman ketika travel. Kebanyakkan, traveller ni akan berkahwin dengan orang luar negara tau. Masa tu, usia bukan penghalang dah untuk berkahwin. Tak rasa sakit kepala ke bila kita ada bercinta dengan mat/minah salleh tapi kantoi ada girlfriend di Malaysia. Sebab tu, traveller ada yang single sebab mereka kata single lagi best daripada bercinta. Sibuk kita nak travel, sibuk dok fikir girlfriend kat rumah. Macam mana? Ha fikirkan. 

Jodoh bukan hak kita untuk fikirkan tapi kita perlu usaha untuk mencarinya. Jangan pula tengah pokai mahu mencari jodoh, naya tu nanti. Bila dah ready dari segi mental, fizikal dan kewangan barulah fikirkan jodoh. Jodoh, ajal dan pertemuan semuanya di tangan tuhan, buat apa kita yang sibuk aturkan kerja tuhan?

Buat mereka yang masih single, teruskan single. In syaa Allah satu hari nanti, jodoh yang betul-betul akan hadir bila kita sedia. Selagi masih single ni, fokus je dengan kumpul harta dan kewangan. Betul tak, single lagi best daripada bercinta? 


5 Cara Menyelesaikan Masalah Dalam Islam

5 Cara Menyelesaikan Masalah Dalam Islam

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Cara Menyelesaikan Masalah Dalam Islam | Semua orang ada masalah tak kira tua atau muda, semua ada masalah. Pernah korang alami satu masalah yang mengganggu tidur korang sampaikan sesak dada memikirkan masalah tersebut? Daku pun pernah alami, tahapnya sampaikan tidur tak lena, mandi tak basah dan makan pun tak kenyang.

"Allah tiada membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya" - Al- Baqarah: 286

Disebabkan, terlalu over thinking, rambut daku pun tumbuh ubah. Sampai tahap macam tu sekali. Tapi, kalau korang tetap fikir, fikir dan fikir tanpa berfikir bagaimana cara untuk menyelesaikan masalah, korang tak akan dapat apa - apa, malah makin serabutkan kepala korang. Betul tak?


Selagi kita lari daripada masalah, masalah itu tak akan dapat diselesaikan. Kita kena keluar dari zon yang berserabut itu, dan jalan terbaik untuk dilakukan dengan menyelesaikan masalah dengan bijak dan bersederhana. Korang tak perlu terlalu memikirkan secara kompleks dan janganlah sampai terus abaikan masalah. 

Dengan adanya, cara menyelesaikan masalah dalam Islam, in syaa Allah ianya akan membantu korang semua keluar daripada zon yang menghimpit korang.

1. Sentiasa solat dan berdoa kepada Allah. 

Ini adalah cara yang terbaik untuk kita selesaikan masalah. Setiasalah bersujud dan mengadu kepadaNya agar dipermudahkan dalam apa jua masalah yang menimpa. Contohnya, solatlah diawal waktu dan jika benar-benar dalam keadaan bermasalah, buatlah solat tahajud.


2. Fokuskan kepada penyelesaian. 

Fokus pada penyelesaian bukannya masalah. Cuba korang fikir cara untuk selesaikan masalah, bagi tumpuan sepenuhnya. Contohnya, kalau masalah korang tidak cukup duit tampung hidup (pelajat), apa yang perlu korang buat? Sentiasa tanya pada diri, macam mana nak selesaikan masalah. 

3. Jangan melihat masalah sebagai sesuatu yang negatif.

Islam mengajar kita untuk senantiasa bersikap positif. Sepatutnya korang bersyukur, korang dapat masalah dan selesaikan masalah tu. Bukan ke korang dapat satu kebaikan iaitu korang belajar hadapi masalah dengan positif dan tenang. Tak perlu nak fikir masalah itu suatu perkara yang negatif. Allah hadirkan masalah pada kita sebab Allah sayangkan kita dan inilah masa yang terbaik untuk menyelesaikan masalah.



4. Sentiasa berfikiran terbuka.

Ini sangat penting! Penting kerana ini akan membuatkan korang sentiasa kreatif untuk selesaikan masalah. Korang jangan rasa bodoh sebab keluarkan idea-idea yang bodoh. Kadang idea yang bodoh itulah yang jadi penyelesaian terhebat. Tak percaya?

5. Ubah cara pemikiran!

"You cannot dig a hole in a different place by digging it deeper."


Jadi, dah tahukan cara menyelesaikan masalah dalam Islam? Cuba praktis dan amalkan, in syaa Allah segala jenis masalah itu korang akan hadapinya dengan tenang dan ikhlas, percayalah.





Happy 1st Anniversary

Happy 1st Anniversary


Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Happy 1st Anniversary | 29.03.20, hari ini genap setahun berumahtangga bersama suami tersayang. Walaupun ikut perancangan, kami nak bercuti tapi terpaksa ditangguhkan sebab Covid-19 dan PKP. Siapa yang tak sayang nyawa oi? Sanggup bercuti dan hiraukan kesihatan, jangan jadi ego dengan diri sendiri.

Sepanjang setahun dah bergelar isteri, macam-macam pengalaman dah rasa. Gaduh, marah, sayang, rindu semua itu pahit manis berumahtangga. Takkan setiap hari mahu yang manis je, yang pahit ditinggalkan tepi macam tu? Kita cuma manusia yang mengerti perasaan, jadi enjoy dan chill je tentang sesuatu, tak perlu nak ambil berat sangat.

Om harap untuk perkahwinan Om ni, in syaa Allah semuanya diberkati dan saling memahami. Tak perlu ada orang ketiga, keempat dan sebagai yang jadi punca rosaknya sebuah masjid. Take noted ye buat para perosak rumahtangga orang, I DO NOT NEED YOU!


LELAKI JIKA MAHU KAHWIN, UBAH TABIAT DULU !

LELAKI JIKA MAHU KAHWIN, UBAH TABIAT DULU !



Assalammualaikum & hello there!

Perkahwinan merupakan ikatan yang suci, yang menghalalkan hubungan antara seorang lelaki dan seorang perempuan. Perkahwinan bukan sekadar untuk memuaskan nafsu semata-mata tapi ianya merupakan 1 tanggungjawab dan 1 amanah unttk kita pikul, galas dan laksanakan sebagai seorang lelaki, suami, imam, pemimpin dan pembimbing kepada seorang perempuan yang diciptakan dari rusuk kiri kita yg bengkok, untuk diluruskan dalam kita menuju ke jalan yg diredhai Allah s.w.t...


Jadi, lelaki, kalau ada niat nak kawin, maka ubah dulu tabiat- tabiat ini dulu :


1. Solat.

Kalau sekarang ni tak solat atau solat ikut kerajinan, maka mulai hari ini, jangan pernah tinggal solat dan sentiasalah solat diawal waktu tapi kalau kita masih sama, masih bawa perangai solat ikut rajin atau tak solat langsung didalam rumahtangga yang akan didirikan, maka rumahtangga tu takkkan dapat bertahan lama sebab imamnya boleh meninggalkan Allah, apatah lagi manusia...

2. Kerja.

Bila nak kawin, pastikan korang dah ada keje yang stabil, yang mana korang selesa disitu dan bakal berkhidmat disitu utk satu tempoh yg tertentu. Nak bela ank org, nak jaga ank org, keje tak boleh ikut suka, tak boleh keje sekejap, berenti, pastu menganggur sehingga dpt keje yg sesuai, yg ikut citarasa anda sendiri, tak boleh mcm tu sbb kita ada ank bini utk ditanggung dan disara dgn hasil gaji yang kita dpt setiap bulan...jadi, pastikan anda mempunyai keje yangg stabil dan pendapatan bulanan yangg tetap dahulu...

3. Perangai bujang.

Perangai bujang ni banyakk kalau nk disenaraikan...merempit, melepak, kluar umah ikut suka, balik umah ikut suka dan sebagainya...maka kita perlu ubah smua ni, perlu ubah gaya hidup kita tu dengan bawa motor berhati-hati, kurangkan keluar melepak, kluar umah pada masa-masa yang sesuai dan balik umah sebelum tengah mlm. Didik diri untuk selesa dengan amalan macam tu supaya bila kita dah berkahwin, kita tak cenderung untuk buat perangai-perangai masa kita bujang dulu.


4. Belajar mengemas.

Jangan terus letak dalam minda yang keje rumah adalah keje isteri sahaja. Kita sebgai lelaki juga perlu tahu untuk buat kerja-kerja umah. Perlu tahu cara menyapu sampah, mop lantai, kemas rumah, sidai baju, lipat baju dan sebagainya supaya bila kita dah berkahwin, kita masih boleh teruskan apa yang kita dah biasa buat, dah selalu buat tu. Percayalah, ianya akan mengurangkan bebanan isteri sebanyak 50% dan lelaki namapk macho jika tahu untuk buat kerja-kerja rumah.

5. Berhenti jadi buaya darat, jaga pergaulan.

Sekarang, sebelum kawin, mungkin kita mempunyai ramai kawan perempuan. Semua kita keep in touch, berhubung berjumpa dan keluar dengan mereka atas nama "kawan" tapi bila dah berkahwin, kita dah tak boleh keluar dengan perempuan walaupun dia itu seorang KAWAN SAHAJA sebab kita dah beristeri, dan tiada keperluan unttk kita ada kwn perempuan yang kita masih rapat lagi. Kawan perempuan selepas berkahwin hanyalah si isteri seorang sahaja. Korang dah perlu menjarakkan diri atau kurangkan berhubung saat korang bakal menjadi suami kepada seseorang.

Maka, ubah tabiat-tabiat yang dinyatakan jika kita ada niat utk mendirikan rumahtangga.



Sumber : Peguam Syarie Khidmat Masyarakat
PENJADUALAN TARIKH PEPERIKSAAN BAGI TAHUN 2020

PENJADUALAN TARIKH PEPERIKSAAN BAGI TAHUN 2020

Assalammualaikum & hello there!

Hari ke-11 PKP dan hari ni dapat berita tentang penjadualan tarikh peperiksaan bagi tahun 2020. Tahun ni adik Om yang bongsu akan menghadapi SPM dan dia kata dah kena tangguh ke bulan 11 nanti. Fuhh masa yang ajak panjang untuk study. Keep fokus!

Boleh semak tarikh di atas bagi adik-adik yang menghadapi peperiksaan tahun ni. Tarikh dah diubah, jangan ingat senang dan tak mahu study pulak yek!
PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI PRIHATIN RAKYAT - MATLAMAT 1 : LINDUNGI RAKYAT

PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI PRIHATIN RAKYAT - MATLAMAT 1 : LINDUNGI RAKYAT

Assalammualaikum & hello there!

Hari ni hari kesepuluh PKP (Perintah Kawalan Pergerakan), masih bosan dan tak tahu nak buat apa dah. Berbaki 18 hari lagi, risau juga kalau Satu Malaysia nanti menyambut Ramadhan di rumah dan tak dapat nak berjemaah Tarawih di masjid, risau risau.

Rasanya dah heboh jugakkan tentang PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI PRIHATIN RAKYAT - MATLAMAT 1 : LINDUNGI RAKYAT yang diwar-warkan oleh PM kita. Semua rakyat dah boleh tersenyum lebar dan kali ni semua golongan akan dapat manfaat.

Cuma daku sendiri tak faham apa lagi yang rakyat mahukan? Semuanya dah bagi dah, menteri potong gaji dua bulan, dapat 6 bulan tangguh daripada bayar PTPTN tapi nak 'STAY AT HOME' punyalah susah. Sedarlah kes Covid 19 kat Malaysia boleh cecah 3000 kes tau, kalau rakyat sendiri tak nak bagi kerjasama. Apa yang susah sangat nak duduk rumah pun tak tahulah.

Jadi, Om senaraikan segala nikmat yang kerajaan bagi di Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat :



1. Tambahan RM 1 billion kepada Kementerian Kesihatan untuk pembelian peralatan dan perkhidmatan memerangi COvid-19

2. Tanggungan kos ujian sehingga RM300 bagi pemegang polisi & sijil takaful perubatan.

3. Penangguhan pembayaran premium atau sumbangan ditawarkan oleh syarikat insurans & takaful keluarga yang terjejas untuk 3 BULAN.

4. Elaun khas RM600/SEBULAN kepdaa doktor dan kakitangan perubatan mulai 1 April 2020.

5. Elaun khas RM200/SEBULAN kepda tentera, polis, kastam, pertahanan awam, RELA yang terlibat mulai 1 April 2020.

6. Bantuan Prihatin Nasional sebanyak RM1600 kepada isi rumah berpendapatan kurang daripada RM4000 sebulan.

7. Bantuan Prihatin Nasional sebanyak RM1000 kepada isi rumah berpendapatan kurang daripada RM4001 - RM8000 sebulan.

8. Bantuan Prihatin Nasional sebanyak RM800 kepada individu bujang berusia 21 tahun ke atas dan  berpendapatan kurang daripada RM2000 sebulan.

9. Bantuan Prihatin Nasional sebanyak RM250 kepada individu bujang berusia 21 tahun ke atas dan  berpendapatan kurang daripada RM2001 - RM4000 sebulan.

10. Baki bawah Bantuan Sara Hidup dibayar pada JULAI 2020.

11. Bantuan RM200 seorang kepada pelajar pengajian tinggi.

12. RM25 JUTA untuk bantuan makanan, penjagaan kesihatan dan tempat perlindungan untuk rumah perlindungan, pusat bantuan dan gelandangan melalui kerjasama NGO & Usahawan Sosial.

Ada lagi 13 pakej rangsangan, boleh check sendiri di laman FB Perdana Menteri Muhyiddin Yassin untuk kepastian yang lebih lanjut. Tolonglah STAY AT HOME selama 18 hari lagi ni, ye memang lama tapi ini je lah satu cara untuk putuskan rangkaian Covid-19.

Nikmat apa lagi yang kau mahu dustakan? Kerajaan dah bagi macam-macam, degil jugak tak tahu nak kata apa.

PENCARIAN BLOG LIST PERTAMA ELLY MATIN

PENCARIAN BLOG LIST PERTAMA ELLY MATIN



Assalammualaikum & hello there!

PENCARIAN BLOG LIST PERTAMA ELLY MATIN | Siapa yang free tu jemput join segmen ni juga. Mari kita sama sama memeriahkan segmen ELLY MATIN.  Rugi tak join! Klik banner untuk join.

Share gambar lipstick kegemaran anda?

Urban Decay : Hitch Hike







IBERET FOLIC 500 KHAS UNTUK IBU MENGANDUNG

IBERET FOLIC 500 KHAS UNTUK IBU MENGANDUNG

Assalammualaikum & hello there!

Entri kali ni, Om nak kongsi tentang satu ubat yang Om amalkan semenjak kurang darah disebabkan mengandung tetapi sebelum mengandung memang ada masalah dengan kurang darah. Kalau betul-betul tak jaga, memang akan jadi masalah dengan kandungan dan ibu mengandung sendiri pun mempunyai risiko untuk ditahan wad angkara tak cukup darah merah.

Nak ke tidur wad?

Mula daftar buku merah tu, memang dah jadi procedure untuk ambil darah dan air kencing bagi ibu mengandung. Sample air kencing tu nak tentukan sama ada pregnant atau tak tapi boleh juga untuk check kencing kotor. Manakala untuk sample darah, nak tentukan sama ada ibu tersebut mempunyai masalah kurang darah atau tidak.

Siapa yang pernah alami masalah kurang darah ketika mengandung, memang tahu betapa bahaya. Kena ingat kita ni nak berkongsi darah dengan kandungan. Kena 'take noted' untuk ibu mengandung yang newbie tu.

Harga depends pada farmasi, ada yang jual RM20 tapi ada yang jual 2x ganda.

Nak tahu ubat apa Om guna?

Nama ubat ni ialah IBERET FOLIC 500, sejenis ubat khas untuk ibu hamil dengan tujuan meningkat hemoglobin atau HB dalam darah. Ubat ini terkandung Iron 3x dari tablet biasa iaitu 105mg Iron dan juga mempunyai Folic Acid, Vitamin C, Vitamin B & highly ferrous-contain.


Masa nurse cadangkan pelik jugak bunyi dan tak pernah nampak ubat ni. Nurse kata nak stop ubat yang hospital bagi pun boleh dan start makan ubat tu untuk next checkup. Setiap kali check up memang dia akan check darah kita. WAJIB!

Bawah ni adalah kadar penurunan HB Om :

25/2/20 - 10.4
10/3/20 - 10.3
26/3/20 - 11.1

Refer pada HGB tau.

Tetapi, Om tak rasa sangat pun simptom macam pening, loya, rasa nak pitam. Mungkin rasa penat tu disebabkan kemalasan diri sendiri kot. I dont know. Kena jaga tau, sebab bahayanya tak cukup darah ni boleh jadi masalah masa nak bersalin. Silap-silap ibu mengandung boleh meninggal.

Macam mana nak cara pengambilan ubat ni?

1. Untuk orang tidak mengalami alahan ubat, boleh makan tablet ni ketika perut masih kosong iaitu selepas subuh atau 2 jam sebelum sarapan pagi. Om ambil cara macam ni, tapi ubat ni ya rabbi kelat sungguh.

2. Untuk orang yang bermasalah dengan alahan ubat, boleh makan semasa perut kosong tapi waktunya berbeza iaitu 2-3 jam selepas makan malam. 

Kesan sampingan ubat ini ?

Apa yang Om rasa bila lepas makan ubat ni tapi ianya depends pada individu.

1. Kerap buang air besar - sehari tu boleh 2-3 kali berak. 
2. Najis berwarna hitam - itu tanda HB dah meningkat.
3. Baby bergerak lebih aktif - baru nak masuk 5 bulan memang tak nak duduk diam.
4. Selera makin bertambah - bergantung pada individu dan usia kandungan


Kita ikhtiar untuk sesuatu tak jadi masalah dan Allah sangat suka. Buat ibu mengandung yang ada masalah HB Low, Om totally recommended ubat ni, kalau makan ubat hospital confirm dan dah sah-sah kena berpantang untuk tidak minum-minuman berkaffien, bergas, coklat. Tapi dengan makan ubat ni in syaa Allah, masih boleh lagi minum berkaffien tapi kena ingat, terlalu kerap sangat pun tak boleh jugak tau minum. Too risk for your baby. Nak ambil biarlah bersederhana. 

In syaa Allah, next entri Om nak cerita tentang HB Low pulak. 



Segmen Bloglist 2020 Cida

Segmen Bloglist 2020 Cida



Assalammualaikum & hello there!

Segmen Bloglist 2020 Cida | Siapa yang free tu jemput join segmen ni juga. Mari kita sama sama memeriahkan segmen IBU CIDA.  Rugi tak join! Klik banner untuk join.








 KENTANG YANG TELAH BERTUKAR WARNA HIJAU DAN TUMBUH TUNAS. SELAMAT ATAU TIDAK DIMAKAN?

KENTANG YANG TELAH BERTUKAR WARNA HIJAU DAN TUMBUH TUNAS. SELAMAT ATAU TIDAK DIMAKAN?

Assalammualaikum & hello there!


Fuhh panjangnnya tajuk. Pernah tengok tak kat dapur korang? Ke tak pernah perasan? Ada sesetengah orang akan rasa nak buang sayang, nak makan rasa takut pulak. Jangan risau, lepas ni bukan lagi dilema. Om cadangkan lebih baik untuk korang buang kentang seperti ini. Tapi, kenapa perlu buang?


Sebenarnya, memakan kentang yang telah bertukar warna dan telah tumbuh tunas boleh menyebabkan korang berisiko kepada toksik semulajadi dikenali sebagai 'glycoalkaloids'. Kentang yang bertukar warna hijau ni mempunyai rasa pahit dan memakannya boleh menyebabkan cirit-birit, muntah dan sakit pada bahagian abdomen. Proses memasak kentang yang bertukar warna ni seperti membakar, mereus dan menggoreng tidak boleh menghapuskan toksik yang ada di dalam kentang.

Jadi, Om nasihatkan sebelum membeli pilihlah kentang :

1. Permukaan licin
2. Tidak berwarna hijau
3. Tidak mempunyai tunas.

Jangan hentam keromo je makan nanti bila sakit dah susahkan badan sendiri. Korang dah belajar sesuatu kan hari ni? Jom amalkan tips pilih kentang yang baik.




Sebab Kenapa Orang Lain Tak Komen Di Blog Anda

Sebab Kenapa Orang Lain Tak Komen Di Blog Anda

Assalammualaikum & hello there!


Pernah tak terfikir kenapa orang lain tak nak komen di blog korang? Tepuk dada, tanya hati. Eh tiber! Om sendiri pun terfikir, kenapa komen aku tak sebanyak komen blogger lain. Hakikatnya, diri sendirilah punca.

Korang nak tahu?

1. Sikap malas komen di blog orang lain. Sedar tak sebenarnya? Kalau diri kita ni rajin komen di blog orang lain, In syaa Allah blogger lain pun akan rajin komen di blog kita. Perkara ni nampak simple tapi berat tangan untuk menulis komen. Betul tak? Ubah sikap malas itu kepada sikap rajin komen, ya!

2. Tukar font tulisan yang lebih menarik. Jujur Om katakan, Om sendiri tak suka font yang terlalu kecik dan hampir tak nampak font tersebut. Nak baca isi entri pun, sampai kena kecikkan mata sebab itu orang lain tak nak komen. Om cadang korang tukar font yang lagi menarik contohnya Verdana or Arial. 

 


3. Entry yang kebabom! Macam mana nak kebabom tu? Tak kesahlah nak tulis entry tentang personal, tips atau sebagainya, Om memang suka baca entri blogger lain. Bila entri menarik, confirm ramai new blogger datang baca blog korang. Jangan manjang tulis entri tentang percintaan, so boring! Kita kena variasikan lagi entri entri yang menarik untuk tarik perhatian pembaca yang lain. Percayalah.

4. Letak komen 'Pop-Up Window'. Tekan komen Om di bawah, dia keluar apa? Mesti terus keluar kotak komen kan? Ha itu adalah Pop-Up Window, senang untuk blogger lain komen. Jangan letak selain kotak komen selain Pop Up Window, kerana ianya amat menyusahkan.

Cuba check semula, pernah tak korang buat 4 senarai di atas tu? Jika pernah, sila berhenti dengan serta merta dan ubah sikap kita untuk jadi seorang blogger yang rajin mengkomen entry blogger yang lain. Nak banyak pageviews, inilah caranya, komen dan komen.
RESEPI KUE TEOW KUNGFU RINGKAS GILA

RESEPI KUE TEOW KUNGFU RINGKAS GILA

Assalammualaikum & hello there!


Buat surirumah yang dah tak tahu nak masak apa untuk dinner, boleh cuba masak kue teow kungfu yang sangat ringkas gila. Kue teow ni salah satu menu wajib order kalau makan di kedai. Hari ni ada lebihan buat kue teow goreng semalam, jadi mari berkungfukan dia untuk dinner.

Bahan-bahan : 


1 mangkuk kue teow
1 biji telor gred B
1 ketul ayam potong dadu
2 ulas bawang putih dicincang halus
1/4 bawang holland potong memanjang
1 biji lobak merah dipotong memanjang
1 bij babycorn dipotong memanjang
1 batang sawi dipotong
2 sudu makan tepung jagung bancuh dengan air
1 cawan air putih
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara penyediaannya :


1. Pecahkan telur ke dalam kue teow dan masukkan secubit garam. Panaskan kuali dan goreng kue teow sehingga garing.


2. Tumiskan bawang putih. Masukkan ayam dan tambahkan air putih. Masukkan serbuk perasa, garam dan gula secukup rasa.


3. Kemudian, boleh masukkan sayur kita tadi tu. Kacau sebati dan tambahkan bancuhan tepung jagung. Kacau bagi sebati dan bila likat tutup api.

4. Curahkan ke atas kue teow tadi. Makan bersama cili potong kicap ataupun sambal kicap.

Selamat mencuba.



Sumber : CHEYAH SARIPUDDIN

Giveaway : Teka Harga Stationery by Redza Channelz

Giveaway : Teka Harga Stationery by Redza Channelz



Assalammualaikum & hello there!

Giveaway : Teka Harga Stationery by Redza Channelz | Siapa yang free tu jemput join segmen ni juga. Mari kita sama sama memeriahkan segmen REDZA CHANNELZ.  Rugi tak join! Klik banner untuk join.

Sila teka anggaran harga keseluruhan alat tulis yang saya beli di The Book Garden?

RM35.90






Tazkirah Ringkas #6

Tazkirah Ringkas #6

Assalammualaikum and hello there!

Kadangkala kita terlupa untuk menghargai sesuatu yang kita ada. Kadangkala kita berasa kita sentiasa betul dalam setiap tindakan sehingga ada hati yang kita lukakan tanpa sedar. Kita patut ajar diri ini sentiasa merendahkan ego yang melangit.


Dengan ini, kita dapat menyelamatkan hubungan yang terjalin sekian lama. Dengan ini, kita dapat belajar untuk berlapang dada dan mudah meminta maaf. Tak rugi untuk kita laukakn semua itu. Malah, kita akan jadi tenang dan ceria.
SUNSHINE GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI (sticky post!)

SUNSHINE GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI (sticky post!)




SUNSHINE GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 24 February 2020 sehingga 11.59 malam 24 March 2020. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 4 pemenang bertuah dicari.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Ombak Bergigi dan Follow Instagram @ombakbergigi 
  2. Buat entri bertajuk SUNSHINE GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI
  3. Sila jawab soalan ini dan ianya WAJIB "Apakah perkara yang menceriakan hari anda sepanjang Januari 2020?"
  4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  5. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen 
  6. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 24 March 2020.
  7. Pemilihan pemenang akan berpandukan En.Random.org atau terpulang kepada OM jika tiba-tiba rajin nak pilih secara manual.
HADIAH HAPPY GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI

Hadiah akan diberikan bagi 4 orang peserta bertuah. Walau bagaimanapun jika penyertaan melebihi 50 orang, Om akan tambah hadiah lagi.

1) HADIAH KE-1 X 2 ORANG PESERTA

2) HADIAH KE-2 X 2 ORANG PESERTA

GIVEAWAY TAMAT PADA 24 MARCH 2020.

OMBAKBERGIGI © . Edited by OmbakBergigi.com