Assalammualaikum & hello there!

PETUA MAKAN COKLAT DARIPADA CHEF AMAR | Ini Chef Amer, seorang pakar coklat. Beliau kongsi cara makan coklat yang betul.  Aluhhhhh... Rupanya salah cara kita makan cokelat selama ni.

Kalau ikut cara "old school" kita,

Langkah 1 - Beli
Langkah 2 - Bukak bungkusan
Langkah 3 - Patahkan kecil
Langkah 4 - Masuk mulut
Langkah 5 - Kunyah sampai habis

Iye betul. Semudah tu cara kita, dan kerana cara kita itu lah kita tak pernah faham nikmat sebenar cokelat, dan tak pernah tahu beza cokelat yang penuh gula, yang sedap, yang mahal dan super sedap mahal.

Baik. Ini Legendary Chef Amer berhati mulia kongsikan cara betul makan cokelat.

Nah baca perkongsian beliau.


1) Coklat ada 3 jenis. Dark chocolate, milk chocolate dan white chocolate. Sebaiknya makan dark chocolate .

2) Kalau dark chocolate 99%, maknanya koko dan lemak koko tu 99%. Kalau dark chocolate 80%, maknanya koko dan lemak koko tu 80%,19% gula, 1% or less adalah lecithin, vanillin dan emulsifier.

3) Baca Bismillah, buka kotak coklat dan potong coklat. Letak coklat di tengah-tengah lidah.

4) Rapatkan lidah ke arah lelangit dan biarkan coklat melt sendiri dengan suhu badan kita sehingga coklat memenuhi ruangan lidah. Jadi semua rasa coklat akan bercampur. Masam, masin, pahit semuanya.

5) Kemudian baru lah signal akan dihantar ke otak dan endorphins dirembeskan. Kita rasa lebih tenang dan bahagia.

6) Jangan main ngap, kunyah dan telan sahaja. Rugi makan coklat gaya gini. Tapi kalau ada kacang, kunyah lah. Kalau tak, sampai setahun pun kacang tu tak lumat. Tercekik pula nanti.

7) Kalau masa coklat melt tu ada rasa ketul-ketul, maknanya koko tidak betul-betul fine. Kalau mulut rasa berminyak, maknanya butter yang digunakan dalam pembuatan coklat itu butter murah.

Selamat menikmati cokelat semua. Semoga hari "cheat day" hari ni diserikan lagi dengan makan cokelat yang betul.

4 Ulasan

  1. wah....baru tahu..selama ni makan je gitu..hehehe

    BalasPadam
  2. İnteresting post 😊 thanks for your sharing 😊

    BalasPadam
  3. I love dark chocolate the mosstt! White choc macam takleh masuk hahaha. btw, very good tips! ilmu baru ni hehhee. tq OM!

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!