Assalammualaikum & hai semua!

1 HARI, 1 ENTRI. APA KESANNYA? | Sebagai seorang blogger, menaip entri setiap hari walaupun cuma satu entri sangat memberi kesan kepada trafik blog. Om sendiri samapai kebuntuan cari idea entri, kadang hampir lewat malam baru publish entri. Sebelum ni, memang Om abaikan update blog, pernah juga sebulan 2-3 kali update entri. Kita sendiri pun bila blogwalking blog orang lain, akan muak juga tiap kali buka blog dia, entri sama macam dua bulan lepas. Kita nak expect apa bila orang lain buat benda yang sama pada blog kita since kita tak update blog.



Apa kesannya bila update blog setiap hari?

1. Tarik kepercayaan silent reader untuk baca blog.

Penting sebenarnya tau nak tarik kepercayaan pembaca. Sama macam kita berniaga, nak jual produk kita kena bagi customer percaya dengan produk kita. Betul tak?  Bukan mudah tapi tak mustahil, bila setiap hari kita update sekurang-kurang pembaca tahu blog kita aktif dengan entri-entri yang baru. Bukan ke ini bagus untuk trafik blog? Fikirkan...

2. Peluang tarik client untuk bagi job.

Bila dah hari-hari update blog, client akan tertarik untuk bekerjasama dengan kita. Bukan ke ini sumber pendapatan kita? Client pun seronok bila blog kita diupdate setiap hari, di situ client tahu kita merupakan blogger yang aktif. Untung sebenarnya tau, client ni tak putus putus contact kita untuk bagi job.

3. Pageviews & rangking alexa makin meningkat

Ini adalah hasil bila update blog tiap hari. Suka kan bila pageviews meningkat? Nak PV berjutaa, kena update blog hari-hari. Kita tak nampak sekarang, nanti bila PV dah berjuta baru kita sedaar usaha update blog tu membuahkan hasil. Penting juga tau ranking alexa, makin hari update, peluang untuk di ranking alexa sangat tinggi.

Banyak lagi kesan update blog setiap hari, Om bagi 3 kesan untuk kesedaran blogger yang lain. Om sendiri pun hampir lewat malam baru nak update. Om harap korang rajin rajinlah update blog untuk kepentingan diri sendiri dan moga bermanfaat kepada pembaca.

Fikirkan...



6 Ulasan

  1. Moga OM terus rajin apdet blog. ^^

    BalasPadam
  2. Betul sangat apa yang Kak OM cakap tu. Beeha pun start 2020 ni, nak try laa update entry everyday. Tapi too busy jugak lah and takda idea nak buat post apa. Beeha aim at least 3 kali seminggu. ^^

    BalasPadam
  3. Semoga kita semua istiqomah dalam update blog 1 hari 1 entry 💪

    BalasPadam
  4. Betul tu Om, mmg memberi kesan ya amat kalau tak update hari hari. I need to try then, tp kekadang nak perah idea update blog mcm adehh payahnya hahaha

    BalasPadam
  5. It's true! Bila sentiasa update, memang people will keep coming to read for the next one! I like that juga, tapi banyak excuse and end up tertingal la tahun2 lalu dengan blog yang tak banyak content hahaha anyway, Good luck for eveyone! :D

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!