3 Jenis Paste Tom Yam Thailand - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 3 Jenis Paste Tom Yam Thailand

AFB Feeds

13 Februari 2019

3 Jenis Paste Tom Yam Thailand

Assalammualaikum & hello there!

Pernah dengar tak paste tomyam?

Okay ni pengalaman I sebagai pengguna & selalu beli di Padang Besar masa duduk di Jitra dulu. Sekali imbab bil tengok botol botol tu semua sama kan dan ramai bila I cerita tiga-tiga botol ni sebenarnya lain lain jenama (cop) dan barulah orang perasa. Banyak I tengok orang review masak guna paste yang tak sedap tapi I tahu ada yang lagi sedap dari tu.


1. Ada tulisan Thailand yang paling sedap.

Tahun lepas I try cari di Padang Besar memang payah jumpa. Diorang susun di bahagian dalam kedai. I cari dari satu kedai ke satu kedai dan ada 2 botol je. Dia mahal sikit dari 2 jenama botol yang lain tu. Cara masak dia pun senang, letak air,letak paste dan segala isis-isi tomyam. Tak perlu garam gula serai bagai tu, tapi kalai paste letak sikit, letakla semua tu. Tapi I masak tak letak pun, letak paste je banyak-banyak. Baru tomyam pekat memikat.



2. Paste tomyam jenama Nang Fah.

Perhatikan bulat kecik tu, yang ini kedua sedap. Harga murah sikit dari tulisan thai tadi. Cara masak pon sama. Letak semua tak perju adjust apa tapi korang try la letak susu cair dalam tomyam. Sedap dan boleh kurangkan masam dia sikit kalau korang letak banyak paste dia jadi masam. Untuk yang tak berapa suka masam macam sis, boleh letak susu cair.



3. Paste tomyam jenama PUM.

Perhatikan bulat kecik tu, yang ni kurang sedap & banyak orang review masak masak buat guna paste ni. Maybe kat tempat diorang ada jenama ni je kot. PUM ni memang korang kene orter bagi sedam. Macam korang masak guna paste tomyam sebelum ni. Letak garam, gula, serai, lengkuas and bawang. Eh banyak lagi laa. Paste jenama ni berlambak kat Padang Besar dan harga dia murah dari 2 botol yang kat atas tadi.

Lepas ni korang nak beli paste tomyam perhati benda yang I bulatkan tu. Selamat mencuba.



Sumber : Facebook 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com