02/01/2020 - 03/01/2020 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 02/01/2020 - 03/01/2020

AFB Feeds

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.



Giveaway Wang Tunai Mamapipie




Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020

Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!


Ben Ladin - Rampung (Official Music Video)

Ben Ladin - Rampung (Official Music Video)



Masih ramai yang bertanya
Asalku dari mana
Hikayatku dibaca
Ben ku diberi nama

Masih ramai mencari
Seru namaku berkali
Pintu mana yang dicari
Aku empunya kunci

Salam sua kenapa duduk luar
Tak jump jalan masuk ni ku tunjuk jalan keluar
Pasang sua cuba terangkan minda dan hati
Pak belalang jumpa simba bergema hikayat sang sakti

Mereka makin riuh lepas warkah yang pertama
Marjina angkat jari ibu ramai yang gumbira
Baling dadu kita tengok siapa yang kena
Jangan kamu cuba semu takut tidur tak lena

Beradab banyak cara biadap jangan sekali
Yang jerung atas darat laratnya makan berkali

Tahu menyorok sepi
Tidak pula diolok geli
Yang mahunya dibeli
Al-kisah si anak seni

Masih ramai yang bertanya
Asalku dari mana
Hikayatku dibaca
Ben ku diberi nama

Masih ramai mencari
Seru namaku berkali
Pintu mana yang dicari
Aku empunya kunci

Dulu bersemuka salam suka kenyit mata
Kenapa sekarang lagak gaya macam kasim baba,
Cuaca makin cerah yang diluar bagaimana?
Walau tusuk duri takkan ku berputus asa,

Hikayat pertama akhirnya bergema
Serapah dibaca penyambung cerita

Masih ramai yang bertanya
Asalku dari mana
Hikayatku dibaca
Ben ku diberi nama

Masih ramai mencari
Seru namaku berkali
Pintu mana yang dicari
Aku empunya kunci

Masih berdendang menari di akhir seloka,
Masih sempurna walau lama tidak bersua,
Makcik pakcik adik abang makin nampak suka,
Ku cuba tutup lama yang baru kini dibuka,

Mantera dibaca tanda penutup bicara,
Macam katam baca jawi rumi alif ba ta,
Rampung ngiseng bakal jadi penyambung suara,
Ben Ladin sembah salam moga bertemu

Masih ramai yang bertanya
Asalku dari mana
Hikayatku dibaca
Ben ku diberi nama

Masih ramai mencari
Seru namaku berkali
Pintu mana yang dicari
Aku empunya kunci

Ben Ladin




KISAH TENTANG SUSU HL LOW FAT?

KISAH TENTANG SUSU HL LOW FAT?

Assalammualaikum & hello there!

Sebelum ni, memang tak nak minum susu sebab loya tekak. So hari ni, dengan gigihnya pergi KK mart beli HL Low Fat Milk. Mulanya tu, just cicahkan hujung jari nak rasa sedap ke tak. Hahahahahha... Pastu eh sedaplah  barulah minum sikit demi sikit susu tu. Kenapa sedap pulak susu ni?


Ye, kalau memang kita dah set on mind, susu tak sedap. Bila dah minum, terngiang-ngiang lagi tau. Padahal, susulah bagus minum di awal pagi. Bukan ke sunnah? Nak cari yg betul betul fresh mana nak jumpa. Sebelum ni minum yang berperisa, confirm lah tak loya tekak. 

Bila dah gigih nak cuba yang pure milk  baru tahu sedap rupanya. Hahahhaha kenapa baru tahu ni? In syaa Allah, ada lah benefit tu. Susu kan banyak kalsium. Daripada minum yang manis manis manjang, why not cuba minum susu pulak.

Hehehehheee...
CUKUR RAMBUT BAYI BARU LAHIR

CUKUR RAMBUT BAYI BARU LAHIR

Assalammualaikum and hello there!

CUKUR RAMBUT BAYI BARU LAHIRKepada yang baru menimang cahaya mata, jangan lupa mencukur habis rambut baby pada hari ke-7Cukur sampai botak. Tak kira babygirl or babyboy. Jangan cukur sipi-sipi je. Disunatkan. Sunnah dan perintah agama. Bila buat, dapat pahala. Banyak hadith tentang kelebihannya.


Tujuannya untuk membuang rambut yang pernah diselaputi darah semasa dalam kandungan dan proses kelahiran. Darah kan kotor.

Kalau dah terlepas hari ke-7..? Buat je la hari-hari lain. Jangan langsung tak cukur pulak. Rambut yang dicukur ditimbang dengan penimbang emas (nak timbang kat kedai emas pun boleh), seterusnya berat rambut dinilai dengan harga emas atau perak ikut kemampuan kita, dan wangnya kita sedekahkan kepada fakir miskin. Sunnah dan sangat digalakkan.

Contoh rambut baby ni berat 0.99g. Harga emas kita ambil paling mahal la kan sebab kita nak sedekah. Tapi ikut kemampuan. Kalau tak mampu, ikut harga perak.

Ini contoh ye.

0.99g x RM215/g (harga persatuan emas)= RM212.85.

Kalau nak sedekah RM215 pun boleh jugak. Seikhlas hati.


Cara nak kumpul rambut baby semasa cukur:

1) Ambil 1 bekas berisi air
2) Basahkan kepala baby dan gunakan sedikit syampoo rambut baby.
3) Guna pisau cukur gillette je or mana mana yang ada. Pastikan yg baru.
4) Setiap kali cukur, celupkan pencukur dalam bekas berisi air tadi. Pastikan semua rambut yang dicukur dimasukkan dalam bekas tersebut.
5) Selesai cukur, letakkan sehelai tisu di dalam penapis air. Tapiskan air & rambut dalam bekas tadi.
6) Biarkan penapis tersebut kering dihembus angin pada suhu bilik sahaja. Jangan la jemur kat luar rumah kang tinggal penapis je. Dah kering, boleh angkat je tisu dan rambut yang tertapis dan lipat rapi masuk bekas or sampul angpaw.
7) Bawa ke kedai emas untuk ditimbang. Atau timbang je sendiri kalau ada penimbang emas.

Ini je la pengalaman sendiri. Atas nasihat UAI.



Sumber: FB Halimatulssaadiah Wan Jusoh


TELUR REBUS AIR ASAM VIRAL!!!

TELUR REBUS AIR ASAM VIRAL!!!

Assalammualaikum & hello there!



Viral telur rebus air asam jawa sekarang ni kan? Om sendiri pun nak buatlah, bahan yg senang dan mudah, bukan mcm buat sebiji kek birthday pun. Sedap dan berselera tau kalau kena dengan sambal belacan.

Resepi

1) Telur di rebus dalam 7 minit dengan api besar, jangan terlebih masak nanti kurang rasa lemak telurnya tu.

2) Om rendam telur dgn air sejuk sekejap, baru kupas, telur nampak licin cantek, belah 2 telur tu tau.



3) Bahan untuk di hiris/cincang
Cili padi
Bawang besar
Tomato

4) Asam jawa lebih kurang segenggam. Air suam main agak-agak je. Garam + Ajinomoto secukup rasa.

5) Bancuh sebati semua bahan-bahan, masukkan telur yang sudah di belah tadi, biarkan telur tu tenggelam dgn air asam jawa tu supaya meresap.

Telur rebus Air asam jawa viral ni. rasanya masam masin pedas, try buat sendiri kat rumah , jangan malas. 



Sumber : FB mag home baker
Hidden History #9 | KUIL MATAHARI KONARK

Hidden History #9 | KUIL MATAHARI KONARK

Assalammualaikum & hello there!

KUIL MATAHARI KONARKMonumen kuil purba ini telah diarahkan dibina oleh seorang raja yang brnama Narasimhadeva dari Dinasti Ganga Timur pada abad ke-13 dahulu , kuil ini mempunyai ruangan kompleks sangat luas dan satu keistimewaan yang terdapat di kuil Konark Sun ini mempunyai senibina simbolik roda kehidupan gergasi .


Roda gergasi ini dihiasi dengan 12 penunjuk simbolik disekeliling roda ini yang mempunyai 24 ukiran simbolik mitologi Hinduisme yang menunjukkan bilangan jam dalam satu hari dan penunjuk bilangan hari didalam kalendar moden dan terdapat ukiran kuda pada 7 arah penunjuk jam didalam roda ini adalah hitungan hari didalam kalendar jam matahari purba ini .



Sumber : telegram hidden history
LIRIK LAGU FLOOR 88 | YANG BENAR [Official Music Video]

LIRIK LAGU FLOOR 88 | YANG BENAR [Official Music Video]



Terlalu panjang kisah yang kita karang
Hingga tida dayaku menoktahkannya
Sungguh aku tak pernah mengenal lelah
Untuk mencintaimu

Dengarkanlah
Disini aku menunggu
Kata putus darimmu
Walaupun aku tahu
Kau telah pergi jauh

Selama ini aku tetap memilih
Untuk kekal setia membahagiakan mu
Tapi kini kau tinggalkan hanyalah
Secebis harapan

Sakitnya jiwaku
Sengsara

Dengarkanlah
Disini aku menunggu
Kata putus darimmu
Walaupun aku tahu
Kau telah pergi jauh

Andai takdir
Ingin memisahkan
Relaku serah seluruh jiwa
Biar sampai masa
Ku menutup mata

10 Tips Untuk Kekal Fokus.

10 Tips Untuk Kekal Fokus.

Asslammualaikum & hello there!

11 TIPS UNTUK KEKAL FOKUS | Tips ni sangat sesuai untuk student, blogger pun boleh kalau nak fokus dengan update entri tiap hari.

1) Makan pada waktu yang betul. Sebenarnya glukos dalam badan membantu untuk mendapatkan minda yang tajam.

2) Matikan telefon atau kurangkan penggunaan telefon. Kadang seharian kita guna telefon, itu pun cuma scrolling fb, ig & twitter.

3) Gunakan kerusi yang mempunyai ciri ciri yang baik. Sebab tu bos bos kita menggunakan kerusi yang empuk dan beriban harganya

4) Buat To-Do-List. Buat dengan ringkas dan habiskan.


5) Pakai headphones. Dengar lagu klasik atau tidak mendengar apa-apa.

6) Kosongkan meja. Meja yang kosong, membantu untuk membuat perkara satu demi satu.

7) Tutup semua gajet. Kalau tidak perlu, natikan.

8) Buat jadual harian dan 'monitor'. Lihat berapa banyak masa yang digunakan dengan betul.

9) Hargai diri sendiri. Bila kita sudah siap lakuakan satu perkara, beri ganjaran pada diri sendiri.

10) Gambarkan impian dan lekatkan di board. Lihat setiap hari, bangun tidur dan bila nak tidur.

Selamat mencuba!





ADAKAH IKAN TIDUR ATAU TIDAK?

ADAKAH IKAN TIDUR ATAU TIDAK?

Assalammualaikum & hello there!

ADAKAH IKAN TIDUR ATAU TIDAK | Ikan boleh tidur pada bila-bila masa sahaja tanpa mengira waktu siang atau malam. Ikan tidur dengan mata yang terbuka kerana mereka tidak mempunyai kelopak mata untuk ditutup kecuali beberapa jenis ikan jerung yang mempunyai kelopak mata.

Terdapat tempoh yang pasti ketika ia kelihatan berhenti berlegar di tempatnya dan kelihatan hampir seperti ia sedang berkhayal tetapi mata ikan tersebut terbuka dan tidak pernah tertutup.


Selalunya orang akan kata ikan tidak tidur kerana walaupun berada dalam keadaan yang statik tetapi ekor ia masih bergerak. Kebanyakan ikan perlu terus bergerak walaupun mereka tidur supaya ia dapat menyimpan aliran air yang berterusan melepasi insang ia untuk mengekalkan paras oksigen yang betul ke atas tubuh badan ia.

Bagi sesetengah ikan yang lebih besar seperti ikan jerung, ia boleh berenang pada kadar masa yang lebih perlahan ketika ia tidur. Ikan yang lebih kecil mungkin tidak dapat melakukannya seperti ikan jerung kerana ia sekadar menggerakkan siripnya ketika tidur.



Sumber : Living Under The Sea
LIRIK LAGU NAIM DANIEL FT MAN KEDAL | SEMBAH

LIRIK LAGU NAIM DANIEL FT MAN KEDAL | SEMBAH


Luka kerna dusta yang kau berikan
Cinta yang dah tak lagi seindah kisah kita
Luka kerna dusta yang kau sembahkan
Aku kini jatuh dalam kehampaan

Mengapaku setia pada kasih tak ku punya 
Tak ku punya

Kata kata dan mimpi
Semua angan dan janji
Tak usah kau peduli
Tak usah kau tangisi
Apa erti semua
Pada mata yang tak berharga

Kau racun jiwaku yang takku mahu
Cukup nyawaku merayu

Berapa Lama Surat Daripada Google Adsense Nak Sampai ?

Berapa Lama Surat Daripada Google Adsense Nak Sampai ?

Assalammualaikum & hello there!


Siapa yang tak excited bila Google Adsense hantar surat ke rumah kita? Om bahagia sangat- sangat bila dapat surat ni tau. Akhirnya, penantian itu berbaloi juga. Sekiranya duit Om dah capai 10% daripada payment threshold, pihak google adsense akan menghantar surat PIN untuk om verifykan alamat rumah terlebih dahulu. Lepas verify alamat, baru mereka ni akan lepaskan duit om selebihnya.

Jadi, berapa lama surat PIN google adsense ni nak sampai?



Pihak google adsense dah pun menghantar nombor PIN om pada 5 Jan 2020 dan om telah menerima surat tersebut pada 11 Feb 2020. Hampir sebulan lebih jugalah kan? So, kiranya om tunggu surat ni selama 38 hari iaitu sebulan dan satu minggu. Lama woi nak sampai!! Tahu fly from france tapi lamanya masa nak ambil untuk sampai ke rumah. Sadis jugak, hari hari cek dalam post box.

Korang tak perlu risau, mungkin tempoh surat daripada google adsense untuk sampai ke rumah ni adalah berbeza daripada segi kawasan tempat tinggal. Sesiapa yang pernah terima surat tu, share berapa lama masa yang diambil untuk sampai ke rumah korang? Komen dekat bawah tau.





Thank You, READER!!

Thank You, READER!!



Assalammualaikum and hello there!

Alhamdulillah, bulan Jan 2020 ni dah tercapai target bulan lepas iaitu nak pageviews lebih daripada 10,000 pageviews. Macam tak percaya sebenarnya, bulan lepas banyak jugak hari yang lopong, kononnya nak 1 hari 1 entri padahal 2 hari 1 entri.

Bila kita rajin, memang sangat membuahkan hasil. Ingatkan pageview blog je yang bertambah, lagi tak sangka rezeki mencurah di Google Adsense jugak. Setahun yang lepas sangat sendu, tapi rezeki 2020, tak tahu nak cakap apa. Yes, Rezeki!! Alhamdulillah. Om harap cepatlah sampai no pin daripda google tu, nak dekat sebulan lebih tunggu.


Mari, kita sama-sama berusaha menjana pendapatan dengan google. Chaiyokk korang!!!
UV PV OMBAKBERGIGIDOTCOM JANUARI 2020

UV PV OMBAKBERGIGIDOTCOM JANUARI 2020

Assalammualaikum & hello there!



Sebelum ni macam tak kisah je dengan UV, PV & BR. Masuk 2020 ni, dah gigih nak jaga blog yang sangat usang. Tak faham dengan diri sendiri, mood blogging ni manjang naik dan turun. Hari ni gatal-gatal usha google analytics sebab dah kekeringan idea update entri, maka terjadilah entri ni.

Unique Visitors  (UV) : 4, 148
Page Views (PV) : 5,904
Bounce Rate (BR) : 88.62%

Apa yang Om dapat bandingkan dari UV PV bulan 12, UV dan PV alhamdulilah dah naik dengan jayanya. Tentang BR pulak Om masih bertatih juga nak dapatkan paling rendah. Moga bulan depan makin rendah BR tu, dan in syaa Allah Om akan bagi entri-entri yang menarik dan kekalkan pembaca membaca entri Om dengan lama.

Sama-sama kita usaha!!


BACA JUGA :

UV PV OMBAKBERGIGIDOTCOM DISEMBER 2019
Engineer Dalam Drama Tak Sama Dalam Realiti !!

Engineer Dalam Drama Tak Sama Dalam Realiti !!

Assalammualaikum & hello there!

Saya dengan ini mewakili sebahagian engineer ingin membuat petisyen, agar dihentikan segala PENIPUAN berkaitan kerjaya kami di dalam drama Melayu. Kesian makcik2 kena tipu tengok Samarinda TV3.

1. Kami tak berkemeja, bertali leher sepanjang hari. Berkot apetah lagi. Yang dalam drama mengaku engineer tapi pakai macam model tu dia lebih layak jadi pramugara bukan jurutera.



2. Kami takde usung drawing kulu kilir macam dalam drama. Oklah kadang2 ada bila nak berlakon busy tapi tak selalu. Bos pun boleh hidu. Kami pakai CAD di alam maya dah sekarang ni.

3. Bilik sendiri? Jangan kata senior engineer; senior engineering manager pun kadang dok sebaris dengan marhaen. Nasib baik sikit dapat cubicle asing. Dalam drama kemain, pangkat tinggi sikit bilik macam karaoke room VIP.... (part belakang telah diedit semula atas tapisan LPF😛)

4. Kami takde secretary syarikat datang hulur fail pastu selak2 sain, selak2 sain ataupun selak2 kain.

5. Perbezaan last paling ketara; rupa lah. Jarang engineer jambu dan bermuka polos. Paling kacak pun boleh jumpa macam yg dalam gambar ni.

Mana engineer yg setuju sila komen di bawah.

Bantulah makcik2 eksaited nak dapat bakal menantu engineer. Yang didamba ala Aeril Zafril; namun yg muncul persis Aerial TV.


Sumber : FB
STADIUM JDT , BANGGA JADI WARGA JOHOR.

STADIUM JDT , BANGGA JADI WARGA JOHOR.

Assalammualaikum & hello there!



Alhamdulillah, merasa bangga sebagai rakyat Johor apabila dapat melihat Stadium JDT yang baru di Iskandar Puteri Johor Darul Takzim. Sangat cantik seolah-olah berada diluar negara diharap rakyat Johor merasa bangga seperti Om juga.

Kita tunggu pada 22 Februari 2020 Perasmianya dan juga juga pada 28 Februari 2020 1st game.
Tahniah TMJ dah berjaya buat Stadium yang paling cantik, diharapnya pemain bola JDT jadi bersemangat untuk 1st game.Kena berpeluang tengok depan mata ni!


OMBAKBERGIGI © . Edited by OmbakBergigi.com