10/01/2019 - 11/01/2019 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 10/01/2019 - 11/01/2019

AFB Feeds

7 Tips Buat Visa China Dengan Mudah

7 Tips Buat Visa China Dengan Mudah

Assalammualaikum & hello there!



7 Tips Buat Visa China Dengan Mudah | Rasanya ramai yang dah tahu kot, nak pergi China mesti dan wajib ada visa. Proses dia tak senang sangat sebab kena hantar passport sendiri kat visa centre dan kena isi form 4 m/s lagi tau. Alhamdullilah, masa Om pergi China, semua visa Om Erwin Travel yang uruskan, mahal sikit sebab charge diorang uruskan pun dah ambil masa, nak pergi sendiri masa tu kerja kat Johor. Kiranya win-win situation lah kan.

So Om harap tips ni boleh bantu korang.



1) BELI TIKET FLIGHT DULU!

Pergi je kemana negara yang perlukan visa, first thing diorang perlu is your flight ticket. So, beli je dulu. Jangan risau, jarang sangatlah visa korang kena reject. Nak selamat, beli tiket flight dulu.

2) 3 BENDA NI JANGAN LUPA!!

Selain tiket flight, korang wajib sediakan :
  • Passport
  • Dua keping gambar berukuran passport (background putih)
  • Salinan surat beranak (jika bwaha 18 tahun)

Semua dokumen ni kena hantar sekali dengan borang nanti. Jadi pastikan jangan tinggal, lagi-lagi yang duduk jauh.

3) ISI BORANG SEBELUM PERGI

Korang boleh dapat borang application dekat visa centre ataupun boleh download online kat sini : https://www.visaforchina.org/KUL_EN/generalinformation/downloads/264463.shtml

Bagi yang tak suka isi borang, memang kena bertabahlah ye.

4) SUBMIT BORANG DI VISA CENTRE

Bawa borang dan 3 dokumen di tips no 3 dan pergi ke China Visa Centre.
Kat Malaysia ni ada 3 visa centre tau,

KUALA LUMPUR, Level 5 & 6 Hampshire Place Office, Jalan Mayang Sari, 50450 Kuala Lumpur.
PULAU PINANG, Ground Floor , 17 Lebuh Bishop, 10200 Georgetown
KUCHING,SARAWAK, 2nd Floor, Wisman Naim 21/2 Mile, Rock Road 93200 Kuching

So kalau korang duduk jauh dari centre visa ni, memang sangat costly dari segi duit minyak, tol dan masa korang.

5) HARGA KOS VISA CHINA

Untuk memudahkan korang faham, visa China ni ada dua jenis, Tourist Visa dan Business Visa. Untuk tourist via, ada 3 harga yang visa centre tetapkan :

- Regular : Siap 4 hari bekerja (RM100)
- Express : Siap 3 hari bekerja (RM235)
- Rush : Siap 2 hari bekerja (RM310)

Beza tiga harga di atas hanya tempoh masa untuk siap je. Nak murah dan jimat, applylah awal supaya tak rushing.



6) JANGAN LUPA AMBIL VISA BILA DAH SIAP.

Visa China memang tak boleh siap on the spot. Memang korang kena datang visa centre semula untuk collect visa korang.

Kalau duduk jauh tu, mohon bertabah!

7) OUTSOURCE UNTUK JIMAT

Sebab tu, biasanya orang amik outsource je semua proses yang melecehkan ni pass dekat runner Visa China. Lebih mudah, jimat masa dan duit minyak. Om buat dengan ERWIN TRAVEL, dekat dalam larkin bus. Seminggu macam tu dah boleh ambil.

Benda dah senang, buat apa susahkan diri. Pass je semua kat runner, kita tinggal bayar dan ambil visa tu. Selamat bercuti!

Sumber : Telegram
Tazkirah Ringkas #4

Tazkirah Ringkas #4

Assalammualaikum & hello there!



DOSA yang paling besar, yang paling banyak dan sering dilakukan manusia pada hari ini dan hampir ada didalam setiap rumah ialah Dosa Meninggalkan SOLAT.

Nabi Muhammad SAW berkata, pemisah diantara islam dan kufur ialah Meninggalkan Solat.

Sebab satu orang manusia bila dia tak sembahyang, dia buat seribu kali umrah, dia bacalah A-Quran sehari 30 juzuk, dia bersedekahlah sebulan RM50K pun.

Nescaya kesemua ibadat dia tidak diterima dan ditolak mentah-mentah oleh Allah Taala.




Pencarian Bloglist Nov-Dec 2019 oleh Ombak Bergigi. (TAMAT)

Pencarian Bloglist Nov-Dec 2019 oleh Ombak Bergigi. (TAMAT)



Assalammualaikum.

Berita baik untuk bloggers sekalian! Buat pertama kalinya untuk tahun ini, Om ingin melancarkan 
satu segmen untuk blog Ombak Bergigi. Om berharap agar segmen ini mendapat sambutan yang meriah dari semua blogger. Segmen ini adalah percuma. Huhuhu gurau.

Segmen ini akan bermula pada 21 Oct 2019 (Isnin) sehingga 28 Oct 2019 (Isnin). Segmen ini dijalankan selama seminggu. Seramai 5 orang peserta yang bertuah dan layak menjadi bloglist Ombak Bergigi.

Syarat Untuk Menyertai

1. Follow Blog Ombak Bergigi

2. Follow IG @ombakbergigi

3. Buat satu entri di blog korang bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi"

4. Letakkan banner segmen dan link kan ke blog ini

5. Comment link entri penyertaan di bawah


Nota kaki : kepada newbie, yang masih tidak arif untuk backlink banner segmen, boleh tengok toturial dibawah ini.




Jangan lepaskan peluang tau! "Untung sabut timbul, untung batu tenggelam."

SAMBUT BIRTHDAY HUBBY DI TWIN TOWER KLCC

SAMBUT BIRTHDAY HUBBY DI TWIN TOWER KLCC

Assalammualaikum & hello there! 


Happy birthday Suamiku! 

Sebenarnya dah lepas dah pun tapi baru hari ni nak update entri blog. Haishh tak fahamlah dengan hidupku ni, tengah busy buat tender baru terhegeh hegeh nak update blog. Bila ada waktu free, di punya tahap kemalasan tu Allah je yang tahu betapa malasnya nak update. Sempena dengan birthday husband, memang dah niat nak belanja bawa pergi jalan-jalan tapi tak sure kemana. 

Pikir punya pikir, nak pergi KL Tower sebab masa tu ada free ticket untuk sesiapa yang lahir di bulan 10. Bila tanyaa husband, dia pula tak kesah nak pergi yang mana satu, KLCC or KL Tower. Om pilih KLCC sebabnya dari zaman belajar lagi nak pergi tapi sampai ke sudah tak pergi.

MACAM MANA NAK PERGI KAUNTER TIKET?

Kalau korang dari pintu dewan fiharmonik ni senang je tapi kalau korang dari LRT KLCC, korang ikut je laluan ke KLCC dan bila dah sampai dalam KLCC jalan terus dan ke arah kanan hingga jumpa Store ZARA sebelah tu ada eskelator naik ke atas dan straight ambil belah kanan, mesti jumpa. 

Nak senang, pergi tanya kaunter pertanyaan depan Uniqlo. Eazy mezzy.

HARGA TIKET BERAPA RM?

Untuk bukan warganegara boleh tempah di laman web  ni  http://www.petronastwintowers.com.my/tickets , tapi untuk warganegara kena direct to counter.
Untuk myKad, dewasa RM28 dan kanak-kanak RM20. Kaunter ni dibuka pada jam 9 pagi hingga 9 malam tapi tiket boleh dibeli pada jam 8.30 pagi, beroperasi setiap hari kecuali hari Isnin!

Masa beli tiket, diorang akan bagi tahu bila kita akan naik ke atas, korang jangan estimate bila kol 9, kol 9 jugak korang naik atas. Diorang akan bagi tahu masuk melawat pada jam berapa. Masa Om pergi Om beli tiket kol 10 tapi dapat naik ke atas kol 4.30 petang. Panjang gila gap masa tu. Korang kena ada 15 minit awal tau! 


Sebelum nak naik ke atas, wajib cek keselamatan dan juga barang yang kita bawak. Kalau ada bawak monopod or makanan dan minuman dan sebgainya, boleh disimpan dikaunter yang disediakan, sebelum balik boleh ambil ye!

suami saya bukan suami awak

Nanti korang akan dapat tag yang bertali mengikut team masing-masing, kitorang dapat tag merah. Jenuh melayan orang jepun yang memekak buat suara anime. Tah apa apa perangai diorang. Mostly group merah ni orang asing je, kitorang berdua je orang Malaysia. 

Tengah-tengah di skybridge tngkat 41



First, korang akan dibawa ke tingkat 41. Tingkat 41 ni lah yang skybridge tu, jambatan yang menghubungkan 2 menara. Masa taklimat ada brader ni bagi tahu, jambatan ni tak bersentuh dengan normal dan tak kekal, jambatan ni boleh bergerak-gerak iku kelajuan angin. Jangan risau In syaa Allah tak jatuh ataupun runtuh.
Korang diberikan masa 10 minit untuk berposing dan menikmati pemandangan dari atas jambatan yang tingginya 170m. Heheheh siapa takut tinggi tak yah pergi lah, rugi beli tiket kalau tak enjoy! 




Lepas 10 minit korang akan dipanggil untuk naik lift untuk ke destinasi seterusnya iaitu Observation Deck di tingkat 86. Untuk pengetahuan korang, KLCC mempunyai 88 tingkat, dan tingkat 86 berketinggian 365m dan dua lagi tingkat untuk services. Dari tingkat 41 korang naik ke 83 dan tukar lift ke 86.

Kat atas ni korang boleh guna teropong dan menikmati pemandangan yang cun selama 20 minit tapi tak terasa dah 20 minit macam kejap je, tup tup dah panggil dah. Jangan risau, kat atas ni ada je jurugambar yang akan ambil gambar kita tapi kita boleh decide nak beli atau tak. 



So far, sepanjang 24 tahun hidup ni lah satu satu kenangan yang terbaik dalam hidup. Sekurang-kurang kita dh tahu apa yang ada dalam menara KLCC dan nanti bolehlah cerita pada anak anak ta pun bawa je diorang bila kita free.

RUGI tau sebagai rakyat Malaysia kita tak pernah nak melawat tingkat paling atas KLCC, sebab tempat ni lah tiket selalu sold out oleh tourist. Cepat grab peluang!









.




KENAPA BOAT NOODLE MAKIN MAHAL?

KENAPA BOAT NOODLE MAKIN MAHAL?

Assalammualaikum and hello there!


Rasa terpanggil nak meluahkan sebagai pembeli dan juga pelanggan. Malam tadi, Om decide nak makan di Boat Noodle, gigih tau pergi naik moto sebab malas nak naik kereta. Sampai je kat Boat Noodle tengok pelanggan tak berapa ramai. Then, Om decide lah nak start order.

Guess what ?!



Dulu harga minuman Boat Noodle range RM6-7, rasanya Om last makan bulan 4 2019. Tak sangka dah naik dengan RM2.  Biasanya minum Iced Thai Green Tea, tapi bila tengok harga RM9.30 baik Om beli kat kedai Tomyam, RM5 lagi sedap tau. Seriouslah, terkedu bila tengok harga minuman tu, at the end Om order je Mango Smoothie.

Kadang mesti orang akan cakap, dah tahu mahal buat apa masuk jugak? Hello! Sebelum ni tak naik mendadak mmacam ni tau, dulu zaman zaman boat noodle tengah naik harga masih boleh diterima tapi sekarang? Lepas ni memang banned terus ler kedai Boat Noodle ni, better makan kat tempat lain yang berbaloi harga dengan kualiti dan kuantiti.


Harga makanan pun dah naik RM0.40 tau! Heheheh tahulah ekonomi tak berapa stabil sekarang. Mungkin tahun depan satu bowl RM3, mana lah tahu. Menu memang dah banyak tapi harga tak sama macam dulu. Hmm tak mahu makan dah lepas ni.

Hopefully, lepas ni Boat Noodle berpikirlah sebelum nak naik harga minuman. Nak naik boleh tapi biar padan dengan kuantiti dan rasa. Lain lain macam makanan, dah banyak pilihan dah. Bagi Om, no more Boat Noodle after this.

Kuang kuang...
Jangan Berhutang!

Jangan Berhutang!

Assalammualaikum and Hello there!

HUTANG!



Jangan ajar diri untuk berhutang. Kerana hutang, hubungan silaturrahim boleh pecah-belah. Banyak dah yang terjadi. Om takut betul bila kawan mintak hutang. Bukan takur nak mmeberi, tapi takuut bila kawan decide putuskan hubungan, lari dari Om semata-mata tak nak bayar hutang balik. Kita yang bagi hutang tapi kita yang kena marah. Seolah kita yang terhegeh-hegeh meminta hutang. Last, dia block kita terus, kawan kemana, duit pun kemana. Dua dua gone. Pernah terjadi dan selalu terjadi. Senangnya putuskan hubungan kawan hanya sebab tak nak bayar hutang. Itu cerita jika memberi hutang.

Kalau tak beri berhutang, dikatanya kita macam-macam. Kawan tak nak tolong kawan la, kawan lupa kawan la, kawan tak nak susah sama sama la. Senangnya melabelkan kawan sebegitu hakikatnya pertolongan dari seorang kawan bukan dinilai dari segi pinjaman duit semata-mata. Support beli barang jualan awak pun pertolongan juga, support promote barang awak pun pertologan juga, sentiasa ada di sisi awak ketika awak sedih pun dikira pertolongan. Jadi mengapa cepat sangat melabel kawan hanya kerana dia taknak bagi pinjam?

Kadang-kadang perasaan serba salah tu ada. Ibarat diluah mati emak, ditelan mati bapak. Bagi salah, tak bagi pun salah. Tapi cepat cepat ingatkan diri balik, asalkan sedekah, zakat, duit untuk family semua beresss, so selain dari tu bukan tanggungjawab kita dah. Ramai lagi yang memerlukan.

Jenis Om, memang bagi kawan pinjam setakat yang mampu, bila tak boleh tolong Om direct cakap tak boleh tolong. Semampun yang kita boleh redhakan jika penghutang tak nak bayar hutang. Sebab Om tak nak gadaikan hubungan silaturrahim hanya kerana DUIT. Bukan tak nak tolong tapi sebab selalu terkena.


Movie Review | Maleficent Mistress Of Evil

Movie Review | Maleficent Mistress Of Evil



Assalammualaikum & selamat tengahari semua! Movie review kali ini Om ingin mengulas sebuah filem family, adventure dan fantasi iaitu filem 'Maleficient : Mistress Of Evil'. Filem ini sudah ditayangkan pada 18 October 2019 yang lalu  dan telah mendapat sambutan hangat di kalangan penonton terutama Om!




Sinopsis Maleficient : Mistress Of Evil

Filem Maleficient : Mistress Of Evil yang berdurasi selama 120 minit ini mengisahkan tentang 
Puteri Aurora yang mahu berkahwin dengan Prince Philip, anak raja jiran sebelah istana tetapi tidak direstui oleh Maleficent dan terpaksa akur dengan kehendak anaknya. Keluarga Prince Philip mengajak Puteri Aurora dan Maleficent datang ke Istana untuk dinner dan disitulah terjadinya pertengkaran dan menyebabkan Maleficent di fitnah oleh ibu Prince Philip yang sememangnya jahat. Maleficent sebenarnya memang lemah dengan besi dan ibu Prince Philip dah standby peluru besi untuk menyerang Maleficient.

Ketika Maleficent melarikan diri, dia telah ditembak oleh orang suruhan ibu Prince Philip tetapi burung lain datang menyelamatkan Maleficent. Sebenarnya, Maleficent bukan keseorangan tetapi dia mempunyai ramai kawan yang sebangsa dengannya. Perang antara burung dengan manusia bermula.
Nak tahu apa selanjutnya? Jom tonton cerita ni.




REVIEW

Om tak jangka cerita ni ada sambungan, Maleficent yang pertama dah best apatah lagi yang kedua. Pengajaran dari cerita Maleficent ni, perempuan kalau dah gatal sangat nak kahwin sampai mak dia letak kat lutut je seolah-olah mengetepikan keluarga semata mata nakkan kemahuan diri sendiri. Kenapa Angelina Jolie cantik sangat ni? I cannot brainlah! Om nak repeat lagi cerita ni dengan husband sebab terlalu best bagi Om! Korang kena tengok cerita ni tau.

RATE

Dengan ini Om memberi 5/5 bintang.
OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com