07/01/2019 - 08/01/2019 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 07/01/2019 - 08/01/2019

AFB Feeds

Blogger Challenge Day 3 | PICTURE OF YOUR HANDWRITING

Blogger Challenge Day 3 | PICTURE OF YOUR HANDWRITING


Assalammualaikum | Hello there

Task ketiga untuk hari ketiga, alhamdullilah masih berjalan dengan baik challenge ni ye. Om tak ada buku karangan zaman sekolah menengah dulu. Boleh dikatakan agak cakar ayam. Memang beza dengan tulisan yang sekarang ni. Hehehhhee.


Cantik tak tulisan Om? Ini bila rajin, kalau yang malas punya ngeri nak tunjuk, Doktor pun tak faham tulisan Om yang malas tu. 

Cuba komen sikit tulisan Om tu.

Blogger Challenge Day 4 | DESCRIBE YOUR PARTNER

Blogger Challenge Day 4 | DESCRIBE YOUR PARTNER


Assalammualaikum | Hello there

Describe your partner, suami boleh tak? Tak ada idea tau nak describe suami sendiri, Om ni pun bukan jenis nak faham, kadang nak faham diri sendiri pun sampai sekarang ni pun tak faham-faham lagi apa yang diri nak. Om cuba describe tentang suami.


1) Caring

Suami Om boleh dikatakan caring jugalah. Ingat lagi masa baru dua minggu lepas kahwin, Om memang dah kehabisan duit dah. Mas tu Om kerja di Pengerang, tiap tiap hari suami akan tanya 'Ada duit lagi tak?'. Kawasan Pengerang ni memang cekik darah jugalah semua benda mahal. Suami risau takut Om tak makan. Pernah juga bulan lepas Om demam teruk sampai menggigil badan, sanggup paksa suruh pergi hospital. Dah lah tengah malam dengan esoknya nak kerja, suami yang gigh tarik tangan kalau ikut Om memang tahu pergi. Kesian suami bersengkang mata.

2) Matang Tapi Tak Kena Usia

Sebenarnya kami ni beza setahun, Om tua setahun jer. Heheheh. Orang kata Om ni matang tapi sebenarnya tak pun. Berangin tak tentu hala, moody tak tentu pasal. Suami ni pulak jenis yang matang, relax and cool. Orang tak percaya dia muda dari Om.

3) Seorang yang jimat

Baru tahu suami ni memang jenis yang tak suka bersosial. Apa yang suami tahu, kerja dan simpan duit. Baju pun payah suami nak beli yang baru kadang tu sampai Om ni merajuk suami tak mahu beli baju baru. Geram je dengan perangai berjimat tu tapi suami bukan kedekut, bab makan memang tak lah, makan lah apa yang nak dimakan janji kena habiskan. Heheheheh

Tak boleh describe banyak banyak nanti suami kembang pulak bontot dia bila baca ni. Hehehe
Blogger Challenge Day 2 | YOUR CURRENT RELATIONSHIP

Blogger Challenge Day 2 | YOUR CURRENT RELATIONSHIP


Assalammualaikum | Hello there!

YOUR CURRENT RELATIONSHIP | Already MARRIED hokay! Rasanya Om tak pernah kongsikan relationship di mana mana media sosial, nak kata dalam facebook tak ada. Om tak suka nak show off dengan sebuah perhubungan, di buatnya end up tak kahwin, tak ke malu? Entri sebelum ni Om tak sempat nak ceritakan tentang majlis kami, tak ada masa nak taip panjang. Boleh klik di link yang Om sharekan kt bawah ye, 


Jujurnya, Om dan suami kenal dah lama tapi hati tak terdetik untuk mengenal hati budi masing masing cukup sekadar rakan office. Bayangkanlah Om ni duduk berdepan je dengan meja suami, tengok suami macam tak ada perasaan langsung. Dululah tapi. Lama jugak kenal dalam 2 tahun duduk di ofis dan site yang sama. Dulu suami panggil Om as a Kak tau! Like what! Lama-lama macam "Kau tak payahlah nak berkak-kak dengan aku" sampai ke sudah suami panggil su. 

Belah kiri yang paling hadapan is suami OM.

Terdetiknya perkenalan tu bila Om ni dipindahkan ke lain site, dan masa di site tu, Om memang zero tentang pemasangan scaffolding, dari situlah Om start chat dengan suami untuk tanya tentang scaffolding. Dah nama pun satu office, tak pergunakan nanti susahkan diri sendiri pulak. Chat pun tanya pasal kerja, entah macam ni ditakdirkan lagi kami ni satu office dan site di projek KPJ Hospital Kluang. Masa ni suami dok gatai 'Wei, jom tengok wayang'. Rasanya dah lebih 44 kali, naik rimas dengar. Om masa tu tengah sibuk rancang bercuti ke China. Rimas bila dia balik-balik ajak tengok wayang.

Lama-lama iman mana tahan, pergi je lah. Boleh tengok wayang free! Makan free! Sampai sekarang memang tak lalu tol Kulai tau, kami ni gigih lalu Tol Ayer Hitam, tembus ke daerah Kluang sebab nak tengok tempat jatuh hati lagi dikenang, gittew! Sampaikan owner hotel kat Kluang kenal kami ni sejak kerja site sampailah dah kahwin. 

yeayyy dah SAH!!
Betullah mak kata, "Kadang jodoh depan mata pun kita tak nampak". Alhamdullilah, sekarang dah sha bergelar suami isteri. Walaupun diri ni kadang macam main tarik tali dengan suami, tapi dah nama jodoh, kami declare nak jumpa parents pun bermula raya tahun lepas, Om kenall dengan parents suami pada hari raya haji dan kami bertunang pada bulan 11 2018. Nikah pulak pada bulan 3 2019, cepatkan sebenarnya? Apa boleh buat jodoh dah sampai takkan kita nak tolak? 

Btw, Om mula suka dengan nama Zainal disebabkan lagu dibawah ni 3 tahun yang lepas. Suka nama tapi tak tahu siapa pemilik nama tu. Om suka lagu tu jugak sebab pembawaan gadis tu! Tak ada masuk apa apa sebenar tapi tup-tup dah berkahwin dengan orang yang bernama Zainal, my husband.

Begitulah cerita percintaan kami, hahahahah.


Wow! SISTEM BADAN MANUSIA PUN ADA JADUAL WAKTU

Wow! SISTEM BADAN MANUSIA PUN ADA JADUAL WAKTU




Assalammualaikum | Hello there!

Semua orang perlu tahu bahawa badan kita ada jadual waktu. Jom semak!

1) Waktu pagi,

3am - 5am
Paru-paru - Ini adalah waktu terbaik untuk bangun tidur. Ketika ini terdapat lebih bantak kandungan ozon di udara. Ini akan memberi satu sumber tenanga yang baru jika mengamal latihan pernafasan, yoga serta bertafakur. Mereka yang mempunyai asma tidak patut tidur pada waktu ini dan boleh merasai kesukaran bernafas.

5am - 7am
Usus besar - Mereka yang bangun tidur pada waktu ini tidak akan menghadapi masalah sembelit. Jika membuang air besar dan mandi dengan air sejuk dalam waktu ini, masalah kegugupan boleh dihindarkan.

7am - 9am
Perut - Sarapan patut diambil dalam tempoh masa ini. Sarapan adalah wajib sebelum melakukan aktivit harian.

9am - 11am
Limpa - Tidak minum dan makan waktu ini walaupun setitik air. Jika makan pada waktu ini akan mengakibatkan suhu badan meningkat, menambahkan keletihan dan mengurangkan tahap pencernaan. Ini lebih terserlah pada pengidap diabetes yang akab merasa kegigilan dan mengantuk.

2) Waktu Tengahari

11am - 1pm
Jantung - Hanya air sahaja yang diambil pada ketika ini. Tidak sepatutnya melakukan kerja berat atau tidur pada masa ini. Jika tidak lebih karbon dioksida akan bersampur dengan oksigen. Ini akan menigkatkan kemungkinan terkena serangan jantung, lumpuh atau kesakitan badan. Kebiasaannya pihak hospital akan lebiih berjaga-jaga pada waktu ini kerana pesakit jantung dan diabetes berkemungkinan diserang sakit jantung berbanding pada waktu lain.



3) Waktu Petang

1pm -3pm
Usus kecil - Makn tengahari pada waktu ini. Selepas itu duduk dan tutup mata untuk rehat selama 5 minit. Elakkan dari tertidur.

3pm - 5pm 
Pundi kencing - Sesuai unutuk mengambil minuman seperti jus buah atau teh.

5pm - 7pm
Buah pinggang - Ini adalah masa unutk bersantai dan rehat dari kerja harian. Jika tidak akan memudaratkan ginjal dan jangkitan salur kencing.

4) Waktu Malam

7pm - 9pm
Dinding jantung - Makan malam patut diambil pada waktu ini. Jika tidak akan menimbulkan getaran atau sakit di dada.

9pm -11pm
Ini adalah masa untuk menegmbalikan semula tengan organ-organ yang bekerja sejak pagi. Oleh itu sebaiknya waktu ini seseorang itu hendaklah baring dan bersedia untuk tidur. Elakkan dari membaca buku, menonton tv atau bekerja.

11pm - 1am
Hempedu  - Waktu tidur. Jika masih berjaga akan menyebabkan badan kekurangan tenaga untuk bekerja di hari esoknya.

5) Waktu Lewat Malam

1am - 3am
Hati - Waktu tidur lena. Jika tidak akan memberi kesan kepada penglihatan dan badan lesu.

Itulah jadual waktu sistem badan manusia. Kita perlu ingat badan kita ni bukan robot!




Blogger Challenge Day 1 | INTRODUCTION AND RECENT PHOTO

Blogger Challenge Day 1 | INTRODUCTION AND RECENT PHOTO

Assalammualaikum | Hello there!

Task pertama yang bertajuk "Introduction and recent photo" , pernah alami tak bila di facebook ada seseorang yang tak dikenali PM kita, 'Hi, awQ boleh knal2 x? Intro please?' 
Bila baca chat yang dulu-dulu, macam kelakar dan annoying. Hehehe

Let me introduce you and lets start!

Nak nama panjang ke pendek? Nama pendek je ea, nama sebenar ialah Shuhada Herman tapi nama dalam dunia blogging ialah Om, short form daripada nama website sendiri iaitu Ombak Bergigi. Dah lama dah dalam dunia blog ni sejak dari zaman kemunculan Blogger Irine Nadia, dalam 2010 macam tu tapi disebabkan faktor-faktor kemudahan terpaksalah undur diri sampailah buat come back 2013, itu pun macam ada dengan tak ada je. Sekarang, alhamdullilah memang ada masa untuk taip entri walaupun bukan hari-hari tapi #omcuba.

Taken by Husband, "Tak chantek repeat lagi sampai chantek"

Om dah kahwin dah bulan 3 tahun ni, in syaa Allah majlis bertandang belah suami bulan 12 nanti. Korang dijemput hadir, hehehe.  Anak? Belum ada lagi, doa-doakan lah ye. Mungkin ada yang tak tahu, Om ni masih bekerja di site dan menghitung tahun untuk completekan 5 tahun bekerja di site construction. 

Anything else? Rasanya itu sahaja untuk blogger challenge day 1, harap esok ada lah entri blogger challenge day 2. Ada 14 task lagi tau! Menangis sis nak taip entri hehehehe.
BLOGGER CHALLENGE | I CHALLENGE MYSELF TOO

BLOGGER CHALLENGE | I CHALLENGE MYSELF TOO



Assalammualaikum | Hello there!

Sebenarnya Om baru je blogwalking dari Blog Rrai, then terjumpalah challenge di atas. Kebanyakkan challenge yang Om join hampir semuanya tak cukup sifat. Kadang baru buat sampai no 3 then krik krik krik. Harapnya dengan adanya challenge ni, Om sentiasa istqomah untuk completekan 15 tasks yang rata-ratanya agak susah untuk cetus idea. Hehehehe

Om harap juga, bertambahlah kerajinan diri untuk update entri everyday dan dapatlah menaikkan pageviews yang mcam chipsmore, kejap ada kejap tak ada.

Selamat berchallenge wahai Ombak Bergigi.
JANGAN MAKAN AYAM KALAU TAK PANDAI PILIH AYAM

JANGAN MAKAN AYAM KALAU TAK PANDAI PILIH AYAM

Assalammualaikum & hello there!

JANGAN MAKAN AYAM KALAU TAK PANDAI PILIH AYAM SEBELUM MEMASAK | Ramai yang beli ayam tanpa periksa kondisi ayam di pasar atau pasaraya. Pakai ambil dan terus bayar. Jangan sampai makan bangkai tapi mungkin juga disebabkan tiada pengetahuan. Sebagai umat Islam, apa yang dimakan akan menjadi darah daging dan akan dipersoalkan kelak.



Jadi malam ni, Om nak kongsikan sedikit petua sebelum membeli ayam. Tambahan Raya Haji dah nak dekat, bolehlah belajar dari tips ini. Senang sikit nak tunjuk skills dengan mak mertua. Hehehhe

Terdapat beberapa kriteria ayam yang jual, ada yang terus dipek dan juga diatas atas rak jualan bahan basah. Melalui kondisi ayam, kita boleh lihat dan pilih ayam yang betul-betul mengikut hukum syarak. “Kalau nak pilih ayam, pastikan, BONTOTNYA PUTIH”

  • Bontot putih - Ayam diproses selepas ayam betul betul mati.
  • Bontot merah - Ayam diproses sebelum ayam itu mati contoh cabut bulu masa masih hidup.
  • Bontot biru -  Ayam yang sudah mati baru sembelih (bangkai)

Ini info daripada orang yang bekerja sebagai penyembelih ayam di Pusat Proses Ayam.

“Kalau pilih ayam yang siap dipotong pilihlah ayam bulat atau bahagian ayam yang tak ada tanda lebam atau kebiruan kerana ayam yang ada tanda terdebut memang ayam mati sebelum disembelih.”


Antara ciri yang lain, korang boleh lihat dari segi :

1. Warna Ayam - Ayam yang kulitnya berwarna putih kemerah-merahan aalah ayam yang segar. Jika ayam itu pucat, kebiru-biruan, ayam itu biasanya telah diletakkan formalin dan disejuk bekukan.

2. Tekstur ayam - Ayam yang segar apabila ditarik kepaknya ke belakang akan kembali ke posisi asal. Tetapi jika tidak segar, kepaknya akan terkulai layu di tasik madu. Hehehheh
Isi yang segar alabila ditekan terasa empuk dan akan kembali ke bentuk asal. Sekiranya ketika tekan ianya tenggelam, ayam itu ayam lama.

3. Darah ayam - Apabila ayam yang dibeli kelihatan banyak darahnya atau cecair berdara. Biasnya ia adalah ayam yang telah dibekukan dan dicairkan semula. Ayam segar tidak mempunyai air berdarah yang banyak.

4. Bau ayam - Ayam yang sedar tidak akan mempunyai bau yang busuk atau hanyir. Elakkan membeli ayam yang berbau hanyir.

Kesimpulannya, ayam yang segar akan berasa sedap selepas dimasak. Sebelum ni tak pernah tahu ciri ciri ketika membeli ayam, sekarang dah tahu kan? Nanti sembang sembang dengan mak mertua ketika beli ayam tau!


Kerja Site, Kerja Hina! Apaa...

Kerja Site, Kerja Hina! Apaa...



Assalammualaikum & hello there!

KERJA SITE, KERJA HINA | Alkisahnya, Om terbaca di 'IG seseorang', Om agak berkecil hati dengan ayat kawan seseorang tu, yes may be bukan ditujukan pada Om sendiri tapi ianya sekadar luahan hati dia. Ayatnya macam ni,

Your biggest regret in  life?Ambik civil engineering. Kerja paling hina, 7 hari seminggu tengah panas lagi hati panas kena maki

Bercampur aduk perasaan Om ni tau! Entahlah, nak marah pun Om ni siapa nak marah dia cakap macam tu. Yes sekali lagi, mungkin itu adalah luahan hati dia. Sepanjang hampir 5 tahun kerja full time di construction, yes ayat tu sangat melukakan hati. Om juga pemegang diploma civil engineering, pernah terdetik dalam hati menyesal amik civil! Untuk apa kita menyesal dengan benda yang dah lepas? Perkara yang dah berlaku, kita ni tak layak nak tanya 'kenapa'. Ada hikmah disebalik semua tu.

Kerja paling hina? Mungkin dia yang tak cuba explore dalam bidang civil engineering, jika dia tak mahu full time on site, you can choose to be a full time officer, boleh je ambil bidang QS, QA/QC, sangat banyak kerja yang melibatkan civil engineering tak semestinya on site. Bagi ler sel-sel otak awak tu berhubung sikit. 


Kerja 7 hari seminggu? First of all, baca semula offer letter, if mention yang kita ni kerja monday to saturday, kenapa perlu kerja pada hari ahad? Atas desakan office, kawan-kawan atau ikut sendiri yang mahu kerja ahad? Bagi Om, kalau rasa bayaran hari Ahad itu lagi banyak dari hari hari lain, yes Om akan kerja but depends on situation. Buat apa kita kerja lebih dari apa yang ada dalam offer letter tanpa sesuatu bayaran? Hari ahad, office tiada hak untuk paksa kita bekerja! Eh ini boleh bagi tahu pada pejabat buruh tau, jangan buat main-main!

Selama Om kerja, bukannya Om tak pernah balik jam 8 pagi keesokkan harinya. PERNAH! Kita kerja lebih masa dan BERBAYAR! Tak bayar tu lain ceritalah, ngam-ngam jam 5 punch dan balik. Buat apa pening pening kerja lebih masa dan tak bayar? Waste your time adalah? Cukuplah 8-9 jam kita ni berperang otak, tenaga dan masa di tempat kerja, cukup masa balik rehat spent time dengan keluarga. Kerja ni sampai bila-bila tak habis tau!


Kerja tengah panas? Kelakarnya dan dia ni expect apa sebenarnya, dah nama kerja site mestilah di tengah panas. Lainlah bangunan dah siap, bolehlah berteduh. Ni dibuatnya site baru nak naik, office pun tak ada lagi, dia harapkan aircond? Angin yang bertiup sepoi sepoi bahasa tulah paling nikmat sepanjang kerja 5 tahun ni. Paling bersyukur adanya hujan. 

Percaya atau tak, sesiapa je yang kerja site memang akan suka dengan hari hujan. Sebab apa? Hujan nilah waktunya kita berehat sebab tak boleh buat kerja ketika hujan. Apatah lagi hujan lebat, wow lagi Om suka. Kalau boleh hari hari nak hujan. Ini baru cuaca di Malaysia, belum lagi di 4 musim, dibuatnya datang salji tebal, mahu tak best? Heheheh


Tak tahan kena maki? For me, maki ni perkara normal dalam site. Dah kena maki even bukan salah kita, tak perlu pun nak simpan dalam hati. Style Om senang je, lepas jam 5 pikir pasal hal rumah dan tinggalkan hal-hal site ni. Jangan terbawa-bawa hal kerja dalam rumah, kerja is kerja, personal is personal. Jangan rumitkan perkara yang mudah. Mudahkan? 

"TAK KUAT MENTAL & FIZIKAL JANGAN KERJA FULL TIME SITE"

Kita ni perempuan, kita kena tahu takat mana kebolehan kita. Kalau sampai situ je, dah! Jangan over-over. Kerja site ni yes memang dikongker sepenuhnya oleh kaum lelaki tapi jangan pernah kalah dengan hal-hal kecik. Kerja site bukan kerja hina, kita ni yang hina sebab tak reti nak explore dalam kerja kita.

Apa apa pun, CHILL JER!!




LIRIK LAGU SITI BADRIAH | NIKAH SAMA KAMU

LIRIK LAGU SITI BADRIAH | NIKAH SAMA KAMU



Aku mau nikahnya sama kamu
Ku tak mau bila selaun kamu
Ku bahagia bersamamu sampai tua
Ditemani lucunya anak kita

Aku tak punya alasan
Untuk tak merindukan dirimu
Aku pun tak punya hati
Untuk menduakan cintamu

Sungguh aku sangat bersyukur dipertemukan denganmu
Oh bidadari yang selalu menyejukan hati
Dimatamu ku melihat masa depanku

Ku tatap lekat matamu dekat
Ku genggam kedua tanganmu dengan begitu erat
Ku mencintaimu disaat lapang atau berat
Mengisi hari harimu dengan cinta yang hangat

Jika nanti aku yang pergi
Aku ingin pergi di pelukanmu

Aku mau nikahnya sama kamu
Ku tak mau bila selaun kamu
Ku bahagia bersamamu sampai tua
Ditemani lucunya anak kita

Walau sekarang masih jauh dari mapan
Mengurus diri sendiri pun masih berantakan
Tapi kan aku yakinkan di dalam hati
Aku kan jadi imam mu suatu saat nanti

Aku tahu banyak yang harus kupersiapkan
Untuk melamarmu ku persunting sebagai permaisuriku
Orasah bingung orasah panik cukup jalani saja
InsyaaAllah semua akan bilang saaaah! Pada waktunya

Aku tak punya alasan
Untuk tak merindukan dirimu
Aku pun tak punya hati
Untuk menduakan cintamu

Aku mau nikahnya sama kamu
Ku tak mau bila selaun kamu
Ku bahagia bersamamu sampai tua
Ditemani lucunya anak kita

Aku mau nikahnya sama kamu
Ku tak mau bila selaun kamu
Ku bahagia bersamamu sampai tua
Ditemani lucunya anak kita



Dah kahwin 4 bulan.. bila nak ada anak ni Om?

Dah kahwin 4 bulan.. bila nak ada anak ni Om?

Assalammualaikum & hello there!

DAH KAHWIN 4 BULAN, BILA NAK ADA ANAK  | Amboi ayat entri tak nak kalah ye. Let me explain to you, okay? Sejak dah kahwin ni, ayat ni memang famous keluar daripada mulut-mulut orang “Aik, tak ada lagi ke?” Apa mereka ni ingat hari ini nikah, esok dah boleh ada anak? Macam gitu?


Ada yang baru kahwin, dah pregnant. Ada juga yang baru kahwin, rezeki dia mencukupi. Ada yang dah lama kahwin, tapi tiada anak lagi dan ada juga yang dah lama kahwin, rezeki Allah bagi cukup lengkap. Apa yang kita nak sebenarnya? Nanti bila dah ada anak, “tak nak tambah lagi ke”, bila anak dah ramai “ramainya anak, dah dah lah boleh dah tutup kilang” Benda yang macam inilah sampai bila bila tak habis. 

Sebelum kahwin dulu, memang Om ada bincang pasal anak dengan husband. Dah ready ke nak jadi ayah? Dah ready ke kewangan? Betul, duit ni bukan segalanya tapi duit ini permulaan bagi segalanya. Husband pun ada kata, kita hold dulu tahun ni. In syaa Allah tahun depan kita usaha sama-sama pasal anak. Reason paling kuat kenapa Om tak ada anak lagi sebab majlis bertandang belah suami in syaa Allah bulan 12 ni. Tak ke orang mengumpat nanti, perut dah besar baru nak buat majlis? Manusia ni memang tak lari dengan benda benda macam ni. 

Bila dah ada anak nanti, do you ready with all the responsibilty? Bab kewangan, masa & tenaga semua ni kena ambil kira juga. Semua benda nak duit tau, kencing berak pun berbayar. Bagi Om, sekurang-kurangnya kami ni dah cukup dari segi kewangan. Hello? Susu & pampers baby pun mahal tau sekarang ni. Ingat murah? Kang bila beli yang murah, masalah ruam pastu terjadinya eczema. Mana tahu salah seorang kena berhenti kerja? Sekarang ni bukan zaman yang kena percaya dekat orang asuhan anak kita. Macam macam kes dah berlaku dh, kita punyalah tunggu 9 bulan tapi end up dengan meninggal disebabkan kecuaian orang asuhan. No way! Benda ini memang kena elak 100%




Dah ready ke semua masa suami dan isteri tertumpu pada anak? Selama ni berdua, dah bertambah jadi bertiga, kalau dulu bolehlah tengok wayang pergi mana mana berdua. Bila dah ada anak, tak semua aktiviti yang dulu kita boleh buat bila dah ada anak. Jawabnya tunggu anak besar. Om cakap macam ni bukannya tak nak ada anak tapi biarlah bersesuaian dengan masa dan kewangan. Bukan nak tolak rezeki anak tu, kalau ada in syaa Allah terbukalah hati dengan seluasnya. 

Siapa je yang tak suka dengan bau baby? Tengok anak membesar hilang tau penat lelah kerja. Boleh nak ada anak ni tapi jangan ikut sangat kata orang lain, yang penting diri kita ni dah ready dari semua aspek ke tidak? Tepuk dada tanya hati!



MEH BACA!! TIPS PEMAKANAN KETIKA HAJI

MEH BACA!! TIPS PEMAKANAN KETIKA HAJI

Assalammualaikum & hello there!

sumber : google

TIPS PERGI HAJI | Bila dapat panggilan haji, ada yang orang seronok, ada yang berdebar dan ada yang takut. Takut sebab macam macam cerita dia orang dengar, yang kaki makan risau pasal makan, yang kurang amal risau akan dugaan, yang selesa sentiasa risau pasal berhimpit, bersesak dan berkongsi tandas.

Kerja haji ni kerja fizikal, mental dan pastinya spiritual. Bila sebut fizikal dan mental mesti ada bab kesihatan yang kena jaga. Ada sahabat bertanya, "Apa tips kesihatan dan pemakanan semasa tunaikan Haji" Saya sendiri belum punya pengalaman berhaji cuma berumrah.

sumber : google
Tips pemakanan, makan makanan dalam kategori real food. Jenis makan begini akan tingkatkan antibodi. Insyaa Allah tidak jatuh sakit. Bila sebut makanan real food fokus pada buah, sayur dan kekacang. Banyakkan buah tinggi kandungan air macam oren, kiwi, tembikai, mangga, nenas dan betik. Kena makan buah sebelum makan yang lain. Sayur pun sama, cari jenis banyak air juga seperti kobis, bayam, timun.

Dalam jutaan manusia, berhimpit dan bersentuh, mudah terkena penyakit. Makanan yang diambil akan jadi ubat preventif. Orang banyak bawa junk food seperti mee segera sebab itulah yang diberitahu dan dipesan orang terdahulu. Takut tidak ada selera makan, itulah alasannya. Kena elakkan junk food atau makanan deep fried.

Bila makan makanan masin dan tinggi garam ianya akan bagi kita cepat dahaga. Banyak manusia takut minum air. Takut terpaksa ke tandas. Air zam zam punya daya serapan yang tinggi. Insyaa Allah tidak akan sebabkan kekerapan ke tandas, minumlah. Berdoalah agar ia jadi asbab kekuatan untuk beribadah.

sumber : google
Makanan yang bagi kenyang ialah kekacang, dapat tenaga berterusan. Boleh beli kacang macam pistachio masukkan dalam beg kecil. Kacang inilah juga yang bagus untuk otak. Boleh juga minum minuman dark chocolate 70% ke atas. Polyphenols dalamnya adalah antikoksida penting, kuatkan imun, beri tenaga dan bagus untuk hippocampus (pusat memori otak).

Plan aktiviti apa yang mahu dilakukan, perlu ada agenda. Target yang mahu dicapai. Apakah hafazan ayat-ayat quran dan surah jadi agenda? Sekiranya ya, otak akan disibukkan dengan benda benda begini. Lebih bagus sebenarnya.

Harap tips diatas membantu dan selamat menunaikan haji.

Sumber : Telegram #DrRizal


LIRIK LAGU ANDMESH KAMALENG | CINTA LUAR BIASA

LIRIK LAGU ANDMESH KAMALENG | CINTA LUAR BIASA


Waktu pertama kali
Kulihat dirimu hadir
Rasa hati ini inginkan dirimu
Hati tenang mendengar
Suara indah menyapa
Geloranya hati ini tak kusangka
Rasa ini tak tertahan
Hati ini selalu untukmu

Terimalah lagu ini
Dari orang biasa
Tapi cintaku padamu luar biasa
Aku tak punya bunga
Aku tak punya harta
Yang kupunya hanyalah hati yang setia
Tulus padamu

Hari-hari berganti
Kini cintapun hadir
Melihatmu, memandangmu bagai bidadari
Lentik indah matamu
Manis senyum bibirmu
Hitam panjang rambutmu anggun terikat
Rasa ini tak tertahan
Hati ini selalu untukmu

Terimalah lagu ini
Dari orang biasa
Tapi cintaku padamu luar biasa
Aku tak punya bunga
Aku tak punya harta
Yang kupunya hanyalah hati yang setia
Tulus padamu



CARA TANGANI KAKI BERBAU

CARA TANGANI KAKI BERBAU

Assalammualaikum & hello there!

CARA TANGANI KAKI BERBAU | Eeeuuww siapa je yang suka bau busuk? Nak nak bila buka stokin terus keluar perfum menjalar diselinap penjuru rumah mahupun office. Mak Om selalu pesan, tak apa muka kita ni tak lawa janji jangan kaki berbau, mulut berbau, berdaki. Ada kawan Om sampai dua tiga minggu perap stokin dalam kasut. Allah, dia punya bau tu memang piaw lah! Mana boleh tahan kan?

Om share dengan korang semua, cara tangani kaki berbau :  

1. Cuci Daki Kaki : Kaki berdaki adalah medium sesuai untuk bakteria dan kulat hidup. Semasa mandi, pastikan sental daki di kaki, terutamanya di celah jari.

2. Buang Cagu/KematuCagu(cengkam), kematu(callosity) dan kulat air adalah antara sebab kaki berbau. Pastikan kaki korang bebas masalah ini. 

3. Potong Kuku PendekKuku jari kaki yang panjang adalah tempat kotoran, daki dan bakteria berkampung (berkumpul). Jadi, pastikan kuku anda sentiasa pendek.

4. Pakai Stokin sesuaiDisarankan guna stokin kapas(cotton) atau bulu bebiri(wool) kerana ia beri pengudaraan dan menyerap peluh berbanding nilon.

5. Tukar Stokin Setiap Hari : Stokin menyerap peluh dan menjadi lembap. Peluh itu busuk, dan medium sesuai untuk kulat dan bakteria tumbuh. 



6. Pakai Kasut SesuaiPakai kasut yang diperbuat daripada kulit atau kanvas, kerana ia beri pengudaraan yang baik berbanding material lain.

7. Elak Pakai Kasut Sama Setiap HariBeli 2 pasang kasut kerja/sekolah. Satu pakai, satu jemur. Selang seli. Kasut lembap akan galakkan pembalakan bakteria dan kulat

8. Pakai Ubat Anti-PerspiranDi farmasi, boleh beli sabun, spray, talkum atau rendaman untuk kurangkan perpeluhan di kaki. Baca cara penggunaannya betul-betul.

9. Pakai Ubat Anti-BakteriaKasut perlu dibersihkan atau dicuci setiap minggu. Selain itu perlu juga di spray, cuci dengan ubat anti-bakteria sebagai langkah pencegahan.

10. Elak Kongsi Stokin atau KasutPelajar di asrama selalu kongsi(rembat) stokin dan kasut kawan. Kalau kawan tu kakinya ada kulat atau bakteria, berkonigsi sekalilah. Pakej.

No 1,2&3 memang mak akan bising, “kenapa tak buang daki kuku sampai bersih, nak mak ketuk kaki tu ke” Mak Om memang jenis cerewet dengan kebersihan. Om sendiri pun tiap minggu ingatkan suami, “Mandi tu reti retilah cuci daki kuku kaki , takkan nak tunggu sampai taugeh tumbuh baru nak cuci” Bagi Om, terutama perempuanlah, nevermind muka tak lawa tapi kaki bersih daripada cagu & berbau. 

Selamat beramal.

EH!! ADA DARAH WALAUPUN SUDAH HABIS PERIOD?

EH!! ADA DARAH WALAUPUN SUDAH HABIS PERIOD?

Assalammualaikum & hello there.

ADA DARAH WALAUPUN SUDAH HABIS PERIOD | Om tahu kadang tak semua orang nak share masalah yang melibatkan haid. Entri ni memang khas untuk perempuan yang sedang alami kes yang sama macam Om. Kaum lelaki atau pun yang bernama suami, boleh juga membaca untuk pengetahuan supaya bila terjadinya kes macam ni, tak ada lah kalian terpinga-pinga dan buat tak tahu je.



Alhamdulillah, suami Om agak risau semalam. “Eh kan dah habis period seminggu lepas, kenapa ada lagi?” Yes, Om sekarang memang tengah bermasalah dengan kekurangan darah dan juga kencing kuman. Kadang dekat ari-ari rasa nyilu, rasa sakit kat kawasan perut belah kanan. Hurghhh! I really need to go hospital if this things still happens!! Semalam sampai 15x  keluar masuk toilet semata nak kencing. Kencingnya pulak sikit sikit jer, then tiba tiba ternampak darah kat seluar dalam. Aik, dah habis period kot. Kenapa ada lagi? Siapa je yang tak risau. Kiranya hari ni dah 2 hari dah, still keluar darah pekat warna gelap. 

Om memang tipical manusia yang semua benda nak google. Sikit sikit google, sikit sikit google. Jadi petang tadi, Om google dan cari tentang masalah darah selepas haid. Sebenarnya, darah yang keluar tu masih dikira darah haid sebab masih lagi dalam tempoh haid, 1-15 hari. Tiap kali period mula Om memang akan catat dalam apps di bawah ni, senang supaya tak lupa.


Seandainya masih ada darah even dah lebih dari tempoh haid, boleh ler berjumpa doktor. Buat pemeriksaan dan janganlah dok pikir masih darah period! Om akan pergi bila darah ni masih tak stop lagi. Harap korang yang ada masalah macam Om tapi dah lebih dari tempoh haid, SILA BUAT PEMERIKSAAN DOKTOR DENGAN KADAR SEGERA!

Refer sini jugak untuk info ye, 



APA DIA?! NAK MAKAN PISANG KENA TENGOK WARNA DULU

APA DIA?! NAK MAKAN PISANG KENA TENGOK WARNA DULU


Assalammualaikum & hello there.

NAK MAKAN PISANG TENGOK WARNA DULU | Dulu masa mula berjinak dengan pisang selalu tengok orang putih ambil yang ada hijau hijau. Kita suka yang dah ranum. Senang buat cekodok. siapa yang macam ni juga? Itu masa dulu dulu. Zaman tak cari ilmu. Suka yang dah masak betul. Sebab sedap bila dah masak betul. Mungkin juga sebab dah terbiasa begitu kot.

Tapi saya tertanya tanya kenapa orang putih ambil pisang masih ada hijau-hijau? 

Maka bermulalah episod cari jawapan. Biasanya saya tengok jurnal dulu. Dan buat carian di website yang muktabar sikit.

Bagusnya di supermarket di Australia samada Coles atau Woolworths ada table atau gambar macam kat bawah. Bagi pengetahuan pada pengguna. Mudahkan kita buat pilihan. Bukan saja pisang. Avocado pun ada. Senang untuk pengguna dan tak rasa tertipu.


Bila balik Malaysia pergi kedai, tukang jual mesti letak yang masak atas meja. Saya akan tanya yang hijau lagi ada tak. Biasanya ada. Tersimpan dalam bakul. Maka tunduklah pakcik makcik tu ambil pisang dalam bakul. Sesekali kesian juga sebab bunyi mengaduh sakit muncul.

Masa mula start Seminar Otak Cantik Otak Cerdik atau OCOC pun saya sebut ambil pisang hang masih ada hijau sikit sikit. Bagusnya selain aspek kesihatan, pisang tahan lama sikit. Kalau ambil yang dah ranjm, cepat jer jadi hitam. Tak dapat nak makan, berakhir jadi lempeng atau cekodok. Lepas ini kalau nak beli pisang bolehlah jadikan chart ini sebagai panduan. Mudahkan hidup kita.

Sumber : TelegramDrRizal


BACA INI?! TIPS DAN TRICKS MENCARI TRAVEL BUDDIES

BACA INI?! TIPS DAN TRICKS MENCARI TRAVEL BUDDIES

Assalammualaikum & hello there! 

TIPS DAN TRICKS MENCARI TRAVEL BUDDIES | Sudah lama rasanya saya tak menulis berkenaan perkongsian tips dan tricks. Hari ni gatal pulak tangan saya nak share sikit pasal tips and tricks berkenaan pemilihan travel buddies. Ramai yang update dapat bad experience dengan travel buddies masing-masing bila travel ibarat seperti kaca terhempas ke batu. Tapi ramai juga yang dapat best experience dengan travel buddies mereka ibarat siang menjadi angan-angan malam menjadi mimpi. Chewah! 


My travel buddies ketika trip Beijing, China. Om sorang aje umur 20an. ><

Perkongsian saya hari ni sebenarnya nak share sikit berkenaan dengan tips dan tricks macamana nak pilih travel buddies sebelum memulakan satu-satu trip. Semoga bermanfaat untuk semua.

1) Nombor satu, kenal pasti ciri anda. Tanpa kenal diri, macamana nak kenal orang lain. Ye dak? Maksud kenal diri disini ialah, kenal behaviour travel anda. Anda ni jenis dominant atau passive. Kalo anda jenis dominant, pasti kan travel buddies anda jenis submissive. Kalo tak, akan ada conflicts bila travel nanti. Kan susah! 

Apa yang di maksudkan dengan dominant? Dominan ni bermaksud anda jenis berkuasa atau mempunyai pengaruh kuat. Passive atau submissive ni bermaksud pengikut means kalo travel, korang jadi tukang ikut je nanti dan bukan bermaksud anda seperti lembu di cucuk hidung ya. Bukan. 

So bila anda dominant, make sure travel buddies anda passive. Jadi semua benda anda boleh aturkan. Kalo anda jenis submissive pula, anda boleh follow mana-mana trip yang travel buddies dominant organise. Percayalah, pasti senang hidup anda. 

Jika, both dominant, sila buat perbincangan yang betul-betul sebelum berlangsungnya trip. Siapa nak atur kan itinerary, siapa nak pilih accommodation, waima nak naik airlines apa sekali pun. Semua tu kene take into account. Contohnya kalau korang travel dua cities, satu si A yang buat itinerary and satu lagi si B pula yang buat. Jadi, disitu korang boleh minimise conflict. Pepatah melayu ada mengatakan hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah.

Dalam train menuju ke hotel di Beijing.
2) Kenali financial anda dan financial travel buddies anda. Kalo anda jenis bajet rendah untuk semua perkara, silalah travel dengan orang yang sama level bajet juga dengan anda, nanti dikhuatiri berlaku conflict semasa travel. Orang cakap enggang sama enggang, pipit sama pipit. Unless korang ni dapat travel dengan helang yang mana tak kisah pasal bajet, itu tak jadi masalah.

Solusinya bila travel antara si pipit dan enggang, sila mentioned awal-awal how much your budget and what to spend so that enggang tak high expectations dari korang. 

3) Kenali style travelling anda seperti fully backpacker ke, bawak backpack tapi stay hotel ke, bawak bag trolley tapi stay hostel ke atau jenis luxury traveler. Bila dah kenal diri, maka pilih lah travel buddies yang paling sesuai supaya tak ada conflict masa pemilihan accommodation nanti supaya berdiri sama tinggi, duduk sama rendah. 

Saya pernah travel mix luxury dan backpacker ya. Pernah ada kes, ada travel buddies yang decided nak dok hostel, dan pada masa yang sama travel buddies lain menginap di hotel berbintang empat. Some naik train first class, some pulak hop train 3rd class. So, benda ni tak jadi masalah sebenarnya asalkan all parties selesa dan ada sefahaman dan bukan kaki dengki dengan ahli yang lain.

Kami kenal melalui FB Travel Buddies Malaysia dan terbawa hingga ke sekarang.

4) Setelah semua ciri diatas dikenal pasti, now kita move ke part penting dalam travel, iaitu itinerary. First thing, tanya travel buddies korang, apa dia expect atau apa outcome bila trip nanti? Ada orang suka cities, ada yang suka scenery, muzium, arts, food, culture dan macam-macam.

Dari sini korang bole sort mana attractions yang patut skip, mana yang patut focus supaya semua orang rasa adil dan saksama. Orang tua-tua cakap, yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang. 

5) Bila itinerary dah siap, now masa untuk beli tiket flight pulak. Ingat tak semua orang suka naik low cost airlines dan tak semua orang suka membazir untuk tiket mahal. 

Untuk conflict macam ni, solution dia, korang bole berpisah naik flight asing-asing je senang. Nanti jumpa balik kat airport atau jumpa kat hotel je kan lagi senang.

"Ala tak best la travel asing-asing". Eh, tak de masalah sebenarnya. Tujuan kita travel adalah destinasi yang nak dituju. Bukan naik flights sama - sama bertujuan untuk selfie dalam kapal terbang.

Saya biasanya minta travel buddy jumpa kat hotel je. Pergi asing-asing, balik asing-asing. Some trips, jumpa kat arrival destination airport. 

Kak Farhasma, dari trip Beijing hinggalah trip IndoChina. Nak jumpa travel buddies yang sekepala memang agak susah.

6) Itinerary dah, ticket flight dah. Apa kata korang tanya travel buddy korang pasal makanan pulak. Meal biasanya masak ke, bawak instant food ke, atau makan saja kat mana-mana restaurant, janji kedai tu halal. 

Ingat, pasal makanan pon boleh ada issue tau. Ada yang cakap nak jimat masa, masak untuk breakfast dan dinner. Makan kat luar untuk lunch je. Ada juga jenis ikat Perut during lunch, dan tak lupa juga yang memang jenis makan kat luar all the time. Ada yang jenis nak save budget, ada juga yang memang tak selera nak makan makanan asing. Jadi, identify behavior permakan travel buddy korang. 

Ingat, nak masak juga consume time, consume energy. Jadi, perlu berhati-hati dan selidik dulu travel buddies korang ni jenis macam mana. Benda simple je dan bole bawa bincang. Jadi, berbincang lah sesama korang.

7) Timing. Ni the most crucial part bila travel dengan travel buddy. Kenali pasangan anda. Ada yang jenis kaki make up sejam, ada yang jenis bangun lambat, ada yang jenis bila shopping lupa dunia, ada yang pantang jumpa benda pelik wajib singgah dan macam-macam lagi ragam manusia.

Jadi, deal lah dari awal. Make sure korang prepare 30-40 minit buffer untuk mengelakkan sakit hati bila travel buddy lambat nanti. Psssttt, aku suka bangun lambat. Tapi kalo suruh bangun 5 am untuk keluar berjalan-jalan, i have no problems at all as long as not every day.



8) Next part ialah waktu untuk keluar berjalan, bersiar-siar atau melawat attractions. Ada traveler suka keluar seawal pagi, ada yang suka keluar lambat, ada yang suka keluar awal dan balik awal, ada yang suka keluar lambat dan balik lambat dan ada juga yang keluar keluar pagi-pagi lepas tu balik rehat, refresh dan keluar balik pada belah malam nya.

Benda nampak kecik ya, tapi kalo jenis travel dengan kaki bawang, benda macam ni pon bole jadi masalah besar. Kes aku, aku prefer keluar sekali je, dah penat baru balik. Dan aku tak suka keluar awal pagi melainkan, keadaan yang memerlukan untuk keluar awal pagi.

9) Ground transport. Bila travel, please kaji dulu ground transport tempat yang korang nak pergi. Accessible by public transport ke, senang dapat e-hailing car ke, senang dapat taxi ke atau boleh jalan kaki je nak visit attractions. 

So, dari sini bole discuss method of transportation yang korang dan travel buddy prefer. Ada yang suka jalan kaki je, ada yang suka naik Public transport, dan ada yang suka naik taxi. Senang katanya. Door to door. Apa-apa pon, tepuk poket, tanya bajet. 

10) Last but not least, ada banyak lagi korang kene kaji seperti kaki OOTD, kaki shopping, kaki minum, kaki tidur dan macam-macam kaki lagi. Itu atas budi bicara korang. Kalo korang selesa, walaupun travel dengan kaki dadah sekali pun, why not? Yang penting selesa dan sekepala. Betul tak? Ibarat kata pepatah, bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat.  

Dayung sudah di tangan, perahu sudah di air, marilah kita memulakan pengembaraan kita dengan lafaz bismillah. Semoga mendapat kebahagiaan dan kegembiraan sehingga selepas trip nanti. Amin. 

Sumber :
Oren Katique
Pengembara Sepenuh Masa
LIRIK LAGU KHAI BAHAR & SITI NORDIANA | SATUKAN RASA

LIRIK LAGU KHAI BAHAR & SITI NORDIANA | SATUKAN RASA


Lamaku simpan perasaan ini
Tanpa terduga rasa cinta hadir
Puas menafi bisikan di hati
Namun tak terdaya

Aku pendam rasa
Dan menjadi teman
Engkau ingin ku miliki
Namun aku tidak mampu
Untuk memiliki cinta
Insan semulia sepertimu

Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Diriku diselubung rindu
Rasa penuh prasangka
Dia penguat jiwa
Kita pinta takdirnya
Pergilah sepi

Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Kau hidupkanlah rasa ini

Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Sungguh aku rindu

Cinta penuh prasangka
Kuatkanlah hatiku
Agar ikatan ini terjalin

Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Satukanlah
Satukan rasa

PERHATIAN!! 4 PUNCA KENAPA PERKAHWINAN TAK BAHAGIA.

PERHATIAN!! 4 PUNCA KENAPA PERKAHWINAN TAK BAHAGIA.

Assalammualaikum & hello there!

Ustaz Datuk Kazim Elias ada share 4 punca kenapa satu-satu perkahwinan tu tak bahagia. Sebab duit ke? Sebab rupa? Atau sebab agama semata?


1. Punca pertama ialah sebab semua benda isteri buat. Basuh baju isteri, kemas isteri, masak isteri. Sedangkan isteri ni cuma dituntut untuk layan suami je. Jadi, tak perlu ke isteri buat semua tu? Isteri solehah dia TOLONG buat kerja. Bantu sama membantu. Masing-masing kena faham erti tanggungjawab.

Ustaz siap cakap, semakin suami rasa senang rileks tak buat apa-apa, lagi senang dia lupa tanggungjawab dia. Bukanlah balik ni hang pi kabo kat laki hang “Awak, start harini saya taknak basuh baju masak apa semua.” Tak tak. Benda susah akan senang bila buat sama-sama. Jangan senang je bersama. Bila susah pas kat pasangan pulak. No!

2. Punca kedua sebab kita tak faham PERANGAI pasangan masing-masing. Nak jaga laki ni senang je bak kata Ustaz Kazim. 

  • Bagi makan kenyang-kenyang. Zahir dan batin. Semoga segalanya dikira ibadah. Aamiin ya Rabb.
  • Mana suami tu pergi, ikut ! Hahaha. Selagi hang boleh ikut, ikut. 

3. Punca ketiga sebab kita TAK REDHA itu pasangan kita. Ramai orang hanya menghargai seseorang lepas seseorang tu meninggal. So tak best la nak tunggu laki ke bini hang mati pastu baru nak cakap, “takde yang sama macam laki/bini aku dulu.” 😢

Kita memang takkan kenal pasangan kita selagi kita tak share serumah, sekatil, sebantal dengan dia. Hat mak pak dia pun takkan kenal dia sedalam kita kenal dia. Sebab tu kabo, bini lagi kenal laki dia dari mak dia kenal dia. Tapi orang bijak, lelaki soleh, wanita solehah akan selalu menganggap bahawa pasangan itu adalah ANUGERAH.

Ada pasangan tu, bersyukur. Sebab ada ramai lagi yang masih Allah tak kabulkan doanya untuk berpasangan. Jadi, bersyukurlah. Bukan senang zaman sekarang, nak dapat pasangan yang solat, yang mengaji, yang nafkah tak culas apa semua. Jadi kalau kita dapat pasangan hat gitu, belajar menghargai walaupun dia tak cantik ke boroi ke apa.

Hat boroi, tak lawa, tak comey ke apa, kat situ Allah nak uji kita, siapa antara kita yang paling BERTAQWA. Memilih yang beragama, mengatasi segalanya.

4. Yang last sekali, punca dia ialah bila seseorang tu tak jadi yang saling menyenangkan. Ye, belajar jadi seorang yang menyenangkan pasangan masing-masing. 

Kalau pasangan kita suka sekian-sekian, so kita usahalah untuk memberi sekian ataupun lebih. Yang penting usaha ye, yang lain tu biar Allah yang tentukan. Insyaa Allah.



Ustaz tu share lagi, musibah ni dia datang dalam 3 bentuk :

  • UJIAN
  • TEGURAN
  • BALA

Kalau kita rasa dalam kahwin ni asyik musibah je, meh kita tengok hat tiga ni. Mana satu sebenarnya yang Allah nak tunjuk. Yang ujian tu adalah untuk orang-orang beriman. Dia bagi contoh, Asiah yang solehah bersuamikan Firaun yang zalim. Tu ujian untuk dia. 

Hat yang Allah uji seseorang tu soleh solehah, solat tak tinggal, mengaji tak miss, puasa penuh tapi bertahun-tahun tak dapat anak. Itu ujian namanya. Dan ujian ini tak lain adalah untuk angkat darjat taqwa dan iman kita lebih tinggi. Bersabarlah dan bergembiralah dengan ujian Allah bagi. 

Yang kedua, musibah yang mai dalam bentuk teguran. Yang ni Allah hantar sebab Allah nak tegur suruh kita balik semula kepada kebaikan.

Contoh, kita dok leka kejar duit sana sini, kaya sana sini, papppp Allah bagi accident. Takleh dah carik punca rezeki. Tu teguran namanya. Mungkin kita solat tak khusyuk. Kita buat ibadah tapi banyak culasnya. Jadi, Allah nak jentik sikit nak bagi teguran. Nak bagi kita kembali balik pada Dia. Jadi, jangan melatah dok mengata Allah. Allah tak buat benda sia-sia. 

Yang last pulak musibah ni mai dalam bentuk bala atau azabDalam kahwin ni, kalau kita nak ketenangan, kita kena belajar untuk REDHA. Redha apa yang Allah bagi. Redha itu pasangan kita. Redha atas segala ujian Allah. 

Kalau satu detik nanti Allah uji takde rezeki jodoh panjang, takde rezeki nak bersama.

“Kalau masih mampu, pegang elok-elok, kalau tak mampu, lepaskan elok-elok.”

Selalulah belajar untuk curi hati suami/isteri. Belajar rebut segala pahala yang Allah nak beri dalam perkahwinan. Belajar jadi orang yang dahagakan pahala <3

Sumber : Ustaz Datuk Kazim Elias
TIBA TIBA PV NAIK MENCANAK!?

TIBA TIBA PV NAIK MENCANAK!?

Assalammualaikum & hello there!



TIBA TIBA PV NAIK MENCANAK | Bulan januari tahun ni Om pun alami benda yang sama. Klik SINI. Tapi itu disebabkan oleh spam dari Isreal, apa yang Om tahu tak bagus untuk blog kalau banyak spam dari Isreal. 

As a routine, tiap pagi Om akan check berapa banyak PV untuk semalam. Om memang target setiap hari kena ada PV lebih kurang 300. Itu yang gigih cek tiap tiap pagi. Tapi kenapa tiba tiba naik mencanak?



Tengok tu 2/7/19 Jam 7 petang dekat 878 views. Om refresh statistik tu still sama jugak tapi bila cek nuffnang tak dapat views sebanyak tu pun. Normal macam hari lain. A little bit confuising sebenarnya. Nak kata spam dari Israel bukan dah. I don’t know. Ada sesiapa pernah alami macam Om? It is normal for blog? 
RM140 MELAYANG DI WATSON

RM140 MELAYANG DI WATSON

Assalammualaikum & hello there!

RM140 MELAYANG DI WATSON | Eh dah 1 Julai rupanya, gaji dah masuk moh ler kita bershopping. Hari ni memang dah niat nak belanja suami makan Sushi King, nak makan Dubuyo pun dah malas sebenarnya. Dubuyo dah tak berapa sedap. Om lagi suka makan korean food di area NU Sentral. Murah dan sedap. Buat apa nak makan yang mahal sedangkan dah ada yang murah?


Masuk Watson memang rambang mata sebab 40% untuk skincare. Lama jugalah habiskan masa dalam Watson sampai halau husband duduk luar semata mata tak nak diganggu. Teruknya diri. Nak tahu Om beli apa je sampai habis RM140? Sebenarnya, nak buang atau preloved semua skincare yang Om tengah guna sebab malas nak pakai banyak banyak sampai 9 - 10 step skincare. Om nak pakai yang basic sahaja untuk routine skincare. Lagi banyak guna duit sebenarnya tau bila pakai step yang banyak. Dah penat dah 2 tahun beli skincare itu ini. Om decide nak guna Eucerin & Simple. 

Eucerin memang mahal tapi sangat bagus. Setakat ni Om baca review eucerin semuanya 4-5/5 bintang. Tepeklah banyak mana pun skincare ni bila sekali culas dalam routine memang out teruslah muka. Dalam skincare ni yang penting istiqamah. Jangan skip yang paling basic. 

Ni routine yang paling basic,
  • Double cleansing 
  • Scrub 2-3 kali seminggu
  • Masker 2-3 kali seminggu
  • Toner
  • Moisturizer 
  • Sunscreen
Maka, Om beli 6 barang di Watson termasuklah pomade suami. Sempat lagi suami ambil pomade ye. Lepas ni dah tak mahu tukar skincare lagi dah. Kalau masih naik jerawat lagi, Om nak consume cleanser dari klinik je senang. Dah penat dah dengan skin sendiri. Hehhehe. In syaa Allah Om akan review semua produk yang Om beli ni ye. Stay tuned!
OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com