07/01/2019 - 08/01/2019 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 07/01/2019 - 08/01/2019

AFB Feeds

CARA TANGANI KAKI BERBAU

CARA TANGANI KAKI BERBAU

Assalammualaikum & hello there!

CARA TANGANI KAKI BERBAU | Eeeuuww siapa je yang suka bau busuk? Nak nak bila buka stokin terus keluar perfum menjalar diselinap penjuru rumah mahupun office. Mak Om selalu pesan, tak apa muka kita ni tak lawa janji jangan kaki berbau, mulut berbau, berdaki. Ada kawan Om sampai dua tiga minggu perap stokin dalam kasut. Allah, dia punya bau tu memang piaw lah! Mana boleh tahan kan?

Om share dengan korang semua, cara tangani kaki berbau :  

1. Cuci Daki Kaki : Kaki berdaki adalah medium sesuai untuk bakteria dan kulat hidup. Semasa mandi, pastikan sental daki di kaki, terutamanya di celah jari.

2. Buang Cagu/KematuCagu(cengkam), kematu(callosity) dan kulat air adalah antara sebab kaki berbau. Pastikan kaki korang bebas masalah ini. 

3. Potong Kuku PendekKuku jari kaki yang panjang adalah tempat kotoran, daki dan bakteria berkampung (berkumpul). Jadi, pastikan kuku anda sentiasa pendek.

4. Pakai Stokin sesuaiDisarankan guna stokin kapas(cotton) atau bulu bebiri(wool) kerana ia beri pengudaraan dan menyerap peluh berbanding nilon.

5. Tukar Stokin Setiap Hari : Stokin menyerap peluh dan menjadi lembap. Peluh itu busuk, dan medium sesuai untuk kulat dan bakteria tumbuh. 



6. Pakai Kasut SesuaiPakai kasut yang diperbuat daripada kulit atau kanvas, kerana ia beri pengudaraan yang baik berbanding material lain.

7. Elak Pakai Kasut Sama Setiap HariBeli 2 pasang kasut kerja/sekolah. Satu pakai, satu jemur. Selang seli. Kasut lembap akan galakkan pembalakan bakteria dan kulat

8. Pakai Ubat Anti-PerspiranDi farmasi, boleh beli sabun, spray, talkum atau rendaman untuk kurangkan perpeluhan di kaki. Baca cara penggunaannya betul-betul.

9. Pakai Ubat Anti-BakteriaKasut perlu dibersihkan atau dicuci setiap minggu. Selain itu perlu juga di spray, cuci dengan ubat anti-bakteria sebagai langkah pencegahan.

10. Elak Kongsi Stokin atau KasutPelajar di asrama selalu kongsi(rembat) stokin dan kasut kawan. Kalau kawan tu kakinya ada kulat atau bakteria, berkonigsi sekalilah. Pakej.

No 1,2&3 memang mak akan bising, “kenapa tak buang daki kuku sampai bersih, nak mak ketuk kaki tu ke” Mak Om memang jenis cerewet dengan kebersihan. Om sendiri pun tiap minggu ingatkan suami, “Mandi tu reti retilah cuci daki kuku kaki , takkan nak tunggu sampai taugeh tumbuh baru nak cuci” Bagi Om, terutama perempuanlah, nevermind muka tak lawa tapi kaki bersih daripada cagu & berbau. 

Selamat beramal.

EH!! ADA DARAH WALAUPUN SUDAH HABIS PERIOD?

EH!! ADA DARAH WALAUPUN SUDAH HABIS PERIOD?

Assalammualaikum & hello there.

ADA DARAH WALAUPUN SUDAH HABIS PERIOD | Om tahu kadang tak semua orang nak share masalah yang melibatkan haid. Entri ni memang khas untuk perempuan yang sedang alami kes yang sama macam Om. Kaum lelaki atau pun yang bernama suami, boleh juga membaca untuk pengetahuan supaya bila terjadinya kes macam ni, tak ada lah kalian terpinga-pinga dan buat tak tahu je.



Alhamdulillah, suami Om agak risau semalam. “Eh kan dah habis period seminggu lepas, kenapa ada lagi?” Yes, Om sekarang memang tengah bermasalah dengan kekurangan darah dan juga kencing kuman. Kadang dekat ari-ari rasa nyilu, rasa sakit kat kawasan perut belah kanan. Hurghhh! I really need to go hospital if this things still happens!! Semalam sampai 15x  keluar masuk toilet semata nak kencing. Kencingnya pulak sikit sikit jer, then tiba tiba ternampak darah kat seluar dalam. Aik, dah habis period kot. Kenapa ada lagi? Siapa je yang tak risau. Kiranya hari ni dah 2 hari dah, still keluar darah pekat warna gelap. 

Om memang tipical manusia yang semua benda nak google. Sikit sikit google, sikit sikit google. Jadi petang tadi, Om google dan cari tentang masalah darah selepas haid. Sebenarnya, darah yang keluar tu masih dikira darah haid sebab masih lagi dalam tempoh haid, 1-15 hari. Tiap kali period mula Om memang akan catat dalam apps di bawah ni, senang supaya tak lupa.


Seandainya masih ada darah even dah lebih dari tempoh haid, boleh ler berjumpa doktor. Buat pemeriksaan dan janganlah dok pikir masih darah period! Om akan pergi bila darah ni masih tak stop lagi. Harap korang yang ada masalah macam Om tapi dah lebih dari tempoh haid, SILA BUAT PEMERIKSAAN DOKTOR DENGAN KADAR SEGERA!

Refer sini jugak untuk info ye, 



APA DIA?! NAK MAKAN PISANG KENA TENGOK WARNA DULU

APA DIA?! NAK MAKAN PISANG KENA TENGOK WARNA DULU


Assalammualaikum & hello there.

NAK MAKAN PISANG TENGOK WARNA DULU | Dulu masa mula berjinak dengan pisang selalu tengok orang putih ambil yang ada hijau hijau. Kita suka yang dah ranum. Senang buat cekodok. siapa yang macam ni juga? Itu masa dulu dulu. Zaman tak cari ilmu. Suka yang dah masak betul. Sebab sedap bila dah masak betul. Mungkin juga sebab dah terbiasa begitu kot.

Tapi saya tertanya tanya kenapa orang putih ambil pisang masih ada hijau-hijau? 

Maka bermulalah episod cari jawapan. Biasanya saya tengok jurnal dulu. Dan buat carian di website yang muktabar sikit.

Bagusnya di supermarket di Australia samada Coles atau Woolworths ada table atau gambar macam kat bawah. Bagi pengetahuan pada pengguna. Mudahkan kita buat pilihan. Bukan saja pisang. Avocado pun ada. Senang untuk pengguna dan tak rasa tertipu.


Bila balik Malaysia pergi kedai, tukang jual mesti letak yang masak atas meja. Saya akan tanya yang hijau lagi ada tak. Biasanya ada. Tersimpan dalam bakul. Maka tunduklah pakcik makcik tu ambil pisang dalam bakul. Sesekali kesian juga sebab bunyi mengaduh sakit muncul.

Masa mula start Seminar Otak Cantik Otak Cerdik atau OCOC pun saya sebut ambil pisang hang masih ada hijau sikit sikit. Bagusnya selain aspek kesihatan, pisang tahan lama sikit. Kalau ambil yang dah ranjm, cepat jer jadi hitam. Tak dapat nak makan, berakhir jadi lempeng atau cekodok. Lepas ini kalau nak beli pisang bolehlah jadikan chart ini sebagai panduan. Mudahkan hidup kita.

Sumber : TelegramDrRizal


BACA INI?! TIPS DAN TRICKS MENCARI TRAVEL BUDDIES

BACA INI?! TIPS DAN TRICKS MENCARI TRAVEL BUDDIES

Assalammualaikum & hello there! 

TIPS DAN TRICKS MENCARI TRAVEL BUDDIES | Sudah lama rasanya saya tak menulis berkenaan perkongsian tips dan tricks. Hari ni gatal pulak tangan saya nak share sikit pasal tips and tricks berkenaan pemilihan travel buddies. Ramai yang update dapat bad experience dengan travel buddies masing-masing bila travel ibarat seperti kaca terhempas ke batu. Tapi ramai juga yang dapat best experience dengan travel buddies mereka ibarat siang menjadi angan-angan malam menjadi mimpi. Chewah! 


My travel buddies ketika trip Beijing, China. Om sorang aje umur 20an. ><

Perkongsian saya hari ni sebenarnya nak share sikit berkenaan dengan tips dan tricks macamana nak pilih travel buddies sebelum memulakan satu-satu trip. Semoga bermanfaat untuk semua.

1) Nombor satu, kenal pasti ciri anda. Tanpa kenal diri, macamana nak kenal orang lain. Ye dak? Maksud kenal diri disini ialah, kenal behaviour travel anda. Anda ni jenis dominant atau passive. Kalo anda jenis dominant, pasti kan travel buddies anda jenis submissive. Kalo tak, akan ada conflicts bila travel nanti. Kan susah! 

Apa yang di maksudkan dengan dominant? Dominan ni bermaksud anda jenis berkuasa atau mempunyai pengaruh kuat. Passive atau submissive ni bermaksud pengikut means kalo travel, korang jadi tukang ikut je nanti dan bukan bermaksud anda seperti lembu di cucuk hidung ya. Bukan. 

So bila anda dominant, make sure travel buddies anda passive. Jadi semua benda anda boleh aturkan. Kalo anda jenis submissive pula, anda boleh follow mana-mana trip yang travel buddies dominant organise. Percayalah, pasti senang hidup anda. 

Jika, both dominant, sila buat perbincangan yang betul-betul sebelum berlangsungnya trip. Siapa nak atur kan itinerary, siapa nak pilih accommodation, waima nak naik airlines apa sekali pun. Semua tu kene take into account. Contohnya kalau korang travel dua cities, satu si A yang buat itinerary and satu lagi si B pula yang buat. Jadi, disitu korang boleh minimise conflict. Pepatah melayu ada mengatakan hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah.

Dalam train menuju ke hotel di Beijing.
2) Kenali financial anda dan financial travel buddies anda. Kalo anda jenis bajet rendah untuk semua perkara, silalah travel dengan orang yang sama level bajet juga dengan anda, nanti dikhuatiri berlaku conflict semasa travel. Orang cakap enggang sama enggang, pipit sama pipit. Unless korang ni dapat travel dengan helang yang mana tak kisah pasal bajet, itu tak jadi masalah.

Solusinya bila travel antara si pipit dan enggang, sila mentioned awal-awal how much your budget and what to spend so that enggang tak high expectations dari korang. 

3) Kenali style travelling anda seperti fully backpacker ke, bawak backpack tapi stay hotel ke, bawak bag trolley tapi stay hostel ke atau jenis luxury traveler. Bila dah kenal diri, maka pilih lah travel buddies yang paling sesuai supaya tak ada conflict masa pemilihan accommodation nanti supaya berdiri sama tinggi, duduk sama rendah. 

Saya pernah travel mix luxury dan backpacker ya. Pernah ada kes, ada travel buddies yang decided nak dok hostel, dan pada masa yang sama travel buddies lain menginap di hotel berbintang empat. Some naik train first class, some pulak hop train 3rd class. So, benda ni tak jadi masalah sebenarnya asalkan all parties selesa dan ada sefahaman dan bukan kaki dengki dengan ahli yang lain.

Kami kenal melalui FB Travel Buddies Malaysia dan terbawa hingga ke sekarang.

4) Setelah semua ciri diatas dikenal pasti, now kita move ke part penting dalam travel, iaitu itinerary. First thing, tanya travel buddies korang, apa dia expect atau apa outcome bila trip nanti? Ada orang suka cities, ada yang suka scenery, muzium, arts, food, culture dan macam-macam.

Dari sini korang bole sort mana attractions yang patut skip, mana yang patut focus supaya semua orang rasa adil dan saksama. Orang tua-tua cakap, yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang. 

5) Bila itinerary dah siap, now masa untuk beli tiket flight pulak. Ingat tak semua orang suka naik low cost airlines dan tak semua orang suka membazir untuk tiket mahal. 

Untuk conflict macam ni, solution dia, korang bole berpisah naik flight asing-asing je senang. Nanti jumpa balik kat airport atau jumpa kat hotel je kan lagi senang.

"Ala tak best la travel asing-asing". Eh, tak de masalah sebenarnya. Tujuan kita travel adalah destinasi yang nak dituju. Bukan naik flights sama - sama bertujuan untuk selfie dalam kapal terbang.

Saya biasanya minta travel buddy jumpa kat hotel je. Pergi asing-asing, balik asing-asing. Some trips, jumpa kat arrival destination airport. 

Kak Farhasma, dari trip Beijing hinggalah trip IndoChina. Nak jumpa travel buddies yang sekepala memang agak susah.

6) Itinerary dah, ticket flight dah. Apa kata korang tanya travel buddy korang pasal makanan pulak. Meal biasanya masak ke, bawak instant food ke, atau makan saja kat mana-mana restaurant, janji kedai tu halal. 

Ingat, pasal makanan pon boleh ada issue tau. Ada yang cakap nak jimat masa, masak untuk breakfast dan dinner. Makan kat luar untuk lunch je. Ada juga jenis ikat Perut during lunch, dan tak lupa juga yang memang jenis makan kat luar all the time. Ada yang jenis nak save budget, ada juga yang memang tak selera nak makan makanan asing. Jadi, identify behavior permakan travel buddy korang. 

Ingat, nak masak juga consume time, consume energy. Jadi, perlu berhati-hati dan selidik dulu travel buddies korang ni jenis macam mana. Benda simple je dan bole bawa bincang. Jadi, berbincang lah sesama korang.

7) Timing. Ni the most crucial part bila travel dengan travel buddy. Kenali pasangan anda. Ada yang jenis kaki make up sejam, ada yang jenis bangun lambat, ada yang jenis bila shopping lupa dunia, ada yang pantang jumpa benda pelik wajib singgah dan macam-macam lagi ragam manusia.

Jadi, deal lah dari awal. Make sure korang prepare 30-40 minit buffer untuk mengelakkan sakit hati bila travel buddy lambat nanti. Psssttt, aku suka bangun lambat. Tapi kalo suruh bangun 5 am untuk keluar berjalan-jalan, i have no problems at all as long as not every day.



8) Next part ialah waktu untuk keluar berjalan, bersiar-siar atau melawat attractions. Ada traveler suka keluar seawal pagi, ada yang suka keluar lambat, ada yang suka keluar awal dan balik awal, ada yang suka keluar lambat dan balik lambat dan ada juga yang keluar keluar pagi-pagi lepas tu balik rehat, refresh dan keluar balik pada belah malam nya.

Benda nampak kecik ya, tapi kalo jenis travel dengan kaki bawang, benda macam ni pon bole jadi masalah besar. Kes aku, aku prefer keluar sekali je, dah penat baru balik. Dan aku tak suka keluar awal pagi melainkan, keadaan yang memerlukan untuk keluar awal pagi.

9) Ground transport. Bila travel, please kaji dulu ground transport tempat yang korang nak pergi. Accessible by public transport ke, senang dapat e-hailing car ke, senang dapat taxi ke atau boleh jalan kaki je nak visit attractions. 

So, dari sini bole discuss method of transportation yang korang dan travel buddy prefer. Ada yang suka jalan kaki je, ada yang suka naik Public transport, dan ada yang suka naik taxi. Senang katanya. Door to door. Apa-apa pon, tepuk poket, tanya bajet. 

10) Last but not least, ada banyak lagi korang kene kaji seperti kaki OOTD, kaki shopping, kaki minum, kaki tidur dan macam-macam kaki lagi. Itu atas budi bicara korang. Kalo korang selesa, walaupun travel dengan kaki dadah sekali pun, why not? Yang penting selesa dan sekepala. Betul tak? Ibarat kata pepatah, bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat.  

Dayung sudah di tangan, perahu sudah di air, marilah kita memulakan pengembaraan kita dengan lafaz bismillah. Semoga mendapat kebahagiaan dan kegembiraan sehingga selepas trip nanti. Amin. 

Sumber :
Oren Katique
Pengembara Sepenuh Masa
LIRIK LAGU KHAI BAHAR & SITI NORDIANA | SATUKAN RASA

LIRIK LAGU KHAI BAHAR & SITI NORDIANA | SATUKAN RASA


Lamaku simpan perasaan ini
Tanpa terduga rasa cinta hadir
Puas menafi bisikan di hati
Namun tak terdaya

Aku pendam rasa
Dan menjadi teman
Engkau ingin ku miliki
Namun aku tidak mampu
Untuk memiliki cinta
Insan semulia sepertimu

Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Diriku diselubung rindu
Rasa penuh prasangka
Dia penguat jiwa
Kita pinta takdirnya
Pergilah sepi

Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Kau hidupkanlah rasa ini

Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Sungguh aku rindu

Cinta penuh prasangka
Kuatkanlah hatiku
Agar ikatan ini terjalin

Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Satukanlah
Satukan rasa

PERHATIAN!! 4 PUNCA KENAPA PERKAHWINAN TAK BAHAGIA.

PERHATIAN!! 4 PUNCA KENAPA PERKAHWINAN TAK BAHAGIA.

Assalammualaikum & hello there!

Ustaz Datuk Kazim Elias ada share 4 punca kenapa satu-satu perkahwinan tu tak bahagia. Sebab duit ke? Sebab rupa? Atau sebab agama semata?


1. Punca pertama ialah sebab semua benda isteri buat. Basuh baju isteri, kemas isteri, masak isteri. Sedangkan isteri ni cuma dituntut untuk layan suami je. Jadi, tak perlu ke isteri buat semua tu? Isteri solehah dia TOLONG buat kerja. Bantu sama membantu. Masing-masing kena faham erti tanggungjawab.

Ustaz siap cakap, semakin suami rasa senang rileks tak buat apa-apa, lagi senang dia lupa tanggungjawab dia. Bukanlah balik ni hang pi kabo kat laki hang “Awak, start harini saya taknak basuh baju masak apa semua.” Tak tak. Benda susah akan senang bila buat sama-sama. Jangan senang je bersama. Bila susah pas kat pasangan pulak. No!

2. Punca kedua sebab kita tak faham PERANGAI pasangan masing-masing. Nak jaga laki ni senang je bak kata Ustaz Kazim. 

  • Bagi makan kenyang-kenyang. Zahir dan batin. Semoga segalanya dikira ibadah. Aamiin ya Rabb.
  • Mana suami tu pergi, ikut ! Hahaha. Selagi hang boleh ikut, ikut. 

3. Punca ketiga sebab kita TAK REDHA itu pasangan kita. Ramai orang hanya menghargai seseorang lepas seseorang tu meninggal. So tak best la nak tunggu laki ke bini hang mati pastu baru nak cakap, “takde yang sama macam laki/bini aku dulu.” 😢

Kita memang takkan kenal pasangan kita selagi kita tak share serumah, sekatil, sebantal dengan dia. Hat mak pak dia pun takkan kenal dia sedalam kita kenal dia. Sebab tu kabo, bini lagi kenal laki dia dari mak dia kenal dia. Tapi orang bijak, lelaki soleh, wanita solehah akan selalu menganggap bahawa pasangan itu adalah ANUGERAH.

Ada pasangan tu, bersyukur. Sebab ada ramai lagi yang masih Allah tak kabulkan doanya untuk berpasangan. Jadi, bersyukurlah. Bukan senang zaman sekarang, nak dapat pasangan yang solat, yang mengaji, yang nafkah tak culas apa semua. Jadi kalau kita dapat pasangan hat gitu, belajar menghargai walaupun dia tak cantik ke boroi ke apa.

Hat boroi, tak lawa, tak comey ke apa, kat situ Allah nak uji kita, siapa antara kita yang paling BERTAQWA. Memilih yang beragama, mengatasi segalanya.

4. Yang last sekali, punca dia ialah bila seseorang tu tak jadi yang saling menyenangkan. Ye, belajar jadi seorang yang menyenangkan pasangan masing-masing. 

Kalau pasangan kita suka sekian-sekian, so kita usahalah untuk memberi sekian ataupun lebih. Yang penting usaha ye, yang lain tu biar Allah yang tentukan. Insyaa Allah.



Ustaz tu share lagi, musibah ni dia datang dalam 3 bentuk :

  • UJIAN
  • TEGURAN
  • BALA

Kalau kita rasa dalam kahwin ni asyik musibah je, meh kita tengok hat tiga ni. Mana satu sebenarnya yang Allah nak tunjuk. Yang ujian tu adalah untuk orang-orang beriman. Dia bagi contoh, Asiah yang solehah bersuamikan Firaun yang zalim. Tu ujian untuk dia. 

Hat yang Allah uji seseorang tu soleh solehah, solat tak tinggal, mengaji tak miss, puasa penuh tapi bertahun-tahun tak dapat anak. Itu ujian namanya. Dan ujian ini tak lain adalah untuk angkat darjat taqwa dan iman kita lebih tinggi. Bersabarlah dan bergembiralah dengan ujian Allah bagi. 

Yang kedua, musibah yang mai dalam bentuk teguran. Yang ni Allah hantar sebab Allah nak tegur suruh kita balik semula kepada kebaikan.

Contoh, kita dok leka kejar duit sana sini, kaya sana sini, papppp Allah bagi accident. Takleh dah carik punca rezeki. Tu teguran namanya. Mungkin kita solat tak khusyuk. Kita buat ibadah tapi banyak culasnya. Jadi, Allah nak jentik sikit nak bagi teguran. Nak bagi kita kembali balik pada Dia. Jadi, jangan melatah dok mengata Allah. Allah tak buat benda sia-sia. 

Yang last pulak musibah ni mai dalam bentuk bala atau azabDalam kahwin ni, kalau kita nak ketenangan, kita kena belajar untuk REDHA. Redha apa yang Allah bagi. Redha itu pasangan kita. Redha atas segala ujian Allah. 

Kalau satu detik nanti Allah uji takde rezeki jodoh panjang, takde rezeki nak bersama.

“Kalau masih mampu, pegang elok-elok, kalau tak mampu, lepaskan elok-elok.”

Selalulah belajar untuk curi hati suami/isteri. Belajar rebut segala pahala yang Allah nak beri dalam perkahwinan. Belajar jadi orang yang dahagakan pahala <3

Sumber : Ustaz Datuk Kazim Elias
TIBA TIBA PV NAIK MENCANAK!?

TIBA TIBA PV NAIK MENCANAK!?

Assalammualaikum & hello there!



TIBA TIBA PV NAIK MENCANAK | Bulan januari tahun ni Om pun alami benda yang sama. Klik SINI. Tapi itu disebabkan oleh spam dari Isreal, apa yang Om tahu tak bagus untuk blog kalau banyak spam dari Isreal. 

As a routine, tiap pagi Om akan check berapa banyak PV untuk semalam. Om memang target setiap hari kena ada PV lebih kurang 300. Itu yang gigih cek tiap tiap pagi. Tapi kenapa tiba tiba naik mencanak?



Tengok tu 2/7/19 Jam 7 petang dekat 878 views. Om refresh statistik tu still sama jugak tapi bila cek nuffnang tak dapat views sebanyak tu pun. Normal macam hari lain. A little bit confuising sebenarnya. Nak kata spam dari Israel bukan dah. I don’t know. Ada sesiapa pernah alami macam Om? It is normal for blog? 
RM140 MELAYANG DI WATSON

RM140 MELAYANG DI WATSON

Assalammualaikum & hello there!

RM140 MELAYANG DI WATSON | Eh dah 1 Julai rupanya, gaji dah masuk moh ler kita bershopping. Hari ni memang dah niat nak belanja suami makan Sushi King, nak makan Dubuyo pun dah malas sebenarnya. Dubuyo dah tak berapa sedap. Om lagi suka makan korean food di area NU Sentral. Murah dan sedap. Buat apa nak makan yang mahal sedangkan dah ada yang murah?


Masuk Watson memang rambang mata sebab 40% untuk skincare. Lama jugalah habiskan masa dalam Watson sampai halau husband duduk luar semata mata tak nak diganggu. Teruknya diri. Nak tahu Om beli apa je sampai habis RM140? Sebenarnya, nak buang atau preloved semua skincare yang Om tengah guna sebab malas nak pakai banyak banyak sampai 9 - 10 step skincare. Om nak pakai yang basic sahaja untuk routine skincare. Lagi banyak guna duit sebenarnya tau bila pakai step yang banyak. Dah penat dah 2 tahun beli skincare itu ini. Om decide nak guna Eucerin & Simple. 

Eucerin memang mahal tapi sangat bagus. Setakat ni Om baca review eucerin semuanya 4-5/5 bintang. Tepeklah banyak mana pun skincare ni bila sekali culas dalam routine memang out teruslah muka. Dalam skincare ni yang penting istiqamah. Jangan skip yang paling basic. 

Ni routine yang paling basic,
  • Double cleansing 
  • Scrub 2-3 kali seminggu
  • Masker 2-3 kali seminggu
  • Toner
  • Moisturizer 
  • Sunscreen
Maka, Om beli 6 barang di Watson termasuklah pomade suami. Sempat lagi suami ambil pomade ye. Lepas ni dah tak mahu tukar skincare lagi dah. Kalau masih naik jerawat lagi, Om nak consume cleanser dari klinik je senang. Dah penat dah dengan skin sendiri. Hehhehe. In syaa Allah Om akan review semua produk yang Om beli ni ye. Stay tuned!
OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com