06/01/2019 - 07/01/2019 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 06/01/2019 - 07/01/2019

AFB Feeds

WOW!! ASAL USUL BACAAN TASBIH DIDALAM SUJUD

WOW!! ASAL USUL BACAAN TASBIH DIDALAM SUJUD

Assalammualaikum and hello there!

ASAL USUL BACAAN TASBIH DIDALAM SUJUD | Diriwayatkan: Ada seorang malaikat namanya Hauqobail, ia memiliki 18 ribu sayap, panjang antara satu sayap dengan sayap lainnya sejauh jarak tempuh 500 tahun cahaya. 


Merasa seorang mahkluk yang besar ia bergumam dalam hatinya, apakah luas Arasy Allah itu ada batas dan ada sesuatu di atasnya?

Kemudian Allah gandakan sayapnya sehingga memiliki jumlah sayap 36 ribu sayap, jarak antara sayap satu dengan sayap lain sama seperti sebelumnya, yaitu sejauh jarak tempuh 500 tahun cahaya. 

Dalam keadaan seperti itu, Allah menyuruh malaikat itu untuk terbang dengan tujuan mengelilingi Arasy agar dapat mengetahui luas Arasy tersebut dan dapat mengetahui ada apa gerangan di atas Arasy. Ia melakukan penerbangan dengan sayapnya kira-kira selama 20 ribu tahun, namun sayang ia tidak menemukan satu pun tiang penyangga Arasy sehinga tidak sanggup menemukan batas luas Arasy. 

Kemudian Allah gandakan lagi sayapnya dan memerintahkan ia untuk kembali terbang dengan tujuan yang sama, kali ini ia terbang kira-kira selama 30 ribu tahun. Sayang sungguh sayang.. ia kembali tidak menemukan hujung batas Arasy itu. 

Akhirnya Allah menyerunya, Hai malaikat, apabila kamu terbang terus-menerus, bahkan terbang sampai hari kiamat dengan dibekalkan sayap dan kekuatanmu itu maka niscaya kamu tidak akan dapat menemukan batas hujung luas Arasy…. 

Sadar diri dengan apa yang telah terjadi, malaikat itu mensucikan Allah dan mengagungkan-Nya, seraya membaca Tasbih :

سُبْحَانَ رَبِّيَ الأَعْلَى
Artinya : Maha suci Tuhanku yang maha mulia

Melalui peristiwa itu, Allah turunkan surat Al-A’la dan Baginda Nabi Muhammad bersabda :

اِجْعَلُوْهَا فىِ سُجُوْدِكُمْ
Artinya : Jadikanlah bacaan Tasbih itu dalam sujud kalian..!!

* Dari Tafsir-Ruhul-Bayan

Sumber : Telegram @islamitu_indah

Skin Care Giveaway by Airah Syahirah

Skin Care Giveaway by Airah Syahirah




Assalammualaikum & hello there!

SKIN CARE GIVEAWAY BY AIRAH SHAHIRAH | Siapa yang free tu jemput join segmen ni juga. Mari kita sama sama memeriahkan segmen Airah. Hadiah pun menarik untuk penggemar skincare.

Rugi tak join! Klik banner untuk join ><




Stressnya Ya Allah !!!!

Stressnya Ya Allah !!!!

Assalammualaikum & hello there!

STRESSNYA YA ALLAH | Dah dua minggu break out dekat area dagu. Stress sebenarnya tau! Siapa je yang tak geram tiba tiba jerawat naik makin menjadi-jadi. Nak kata tak cuci muka pakai itu pakai ini. Semua dah follow dah. Cuma tak faham apa lagi yang skin Om ni nak? 



Tengok tu? Berlonggok - longgok di kawasan dagu. Mengadu kat suami, dia pulak nak picit hahahaha makin teruklah nanti. Adakah ini disebabkan dengan masalah usus? Dapat gaji isnin ni memang nak terus pergi klinik. Makin menjadi pulak dia. 

Doakan jerawat ni susut dan jangan pernah datang ye!

MENGIDAM MAKAN TELUR GOYANG KETIKA MENGANDUNG,  BAHAYA ATAU TIDAK?

MENGIDAM MAKAN TELUR GOYANG KETIKA MENGANDUNG, BAHAYA ATAU TIDAK?

Assalammualaikum & hello there!

MENGIDAM MAKAN TELUR GOYANG KETIKA MENGANDUNG, BAHAYA ATAU TIDAK? | Untuk ibu mengandung di luar sana, entri kali ini sangat penting untuk jaga kandungan kita. In shaa Allah Om akan ingatkan entri dan info ini juga ketika Om mengandung nanti. Sila baca sampai habis.

“Doktor, isteri saya ni asyik mengidam telur goyang. Bahaya tak?”

Jangan fikir bukan-bukan. Lelaki ni mengadu isteri dia yang hamil hari-hari nak makan telur goreng separuh masak. Dia risau kalau ia tak selamat.


Jawapannya: BAHAYA!

Boleh kena jangkitan bakteria seperti salmonella yang akam menyebabkan simptom cirit-birit, muntah-muntah, kejang perut, dan demam tinggi. Jika ibu hamil kena jangkutamln ini , ada risiko berlaku keguguran kandungan. 

Untuk elakkan risiko ini, kena pilih, simpan dan masak telur dengan betul. 

1. Pilih telur yang tidak retak. Telur tidak retak pun boleh dicemari bakteria sebelum pembentukan kulit telur, namun yang tak retak lebih rendah risiko. 

2. Bersihkan telur sebelum disimpan tapi tak usah sental kuat-kuat kerana itu  akan menghilang lapisan perlindungan pada kulit telur dan sebabkan telur cepat rosak.

3. Simpan telur di dalam peti ais di dalam bekas tertutup supaya makanan lain tak tercemar. Suhu 0-4°C akan membantutkan pembiakan bakteria.

4. Bila nak guna telur, pecahkan telur dalam mangkuk dulu, periksa tembelang ke tak. Kalau OK, baru masukkan dalam kuali. 

5. Masak telur sehingga masak sempurna agar kuman yang ada pada telur terbasmi. Jika resepi gunakan telur mentah, gunakan telur yang dipasteur.

*Telur pasteur tu apa? 

Telur yang telah dibasmi kuman dengan teknik pempasteuran. Telur yang dipasteur, di paketnya ada ditulis. Harganya mahal sikitlah.

Telur yang tak pasteur, dan tak dimasak sempurna boleh akibatkan keracunan,terutamanya untuk kanak-kanak di bawah usia 5 tahun, warga emas, wanita hamil, serta mereka yang punya imun yang rendah. 

Jadi, hati-hati!

Sumber : t.me/NotaDrKamarul

TOLONG AMBIL TAHU SEBELUM BELI KOSMETIK

TOLONG AMBIL TAHU SEBELUM BELI KOSMETIK

Assalammualaikum & hello there!

TOLONG AMBIL TAHU SEBELUM BELI KOSMETIK | COSMETICS SHELF LIFE



1. Cosmetics products ni ade expired date ke?
Yes. Sume ade expiry date

2. Apekah itu production date, expiration date & PAO?

  • Production date (manufacture is date) is tarikh ur kosmetik product tu was manufactured
  • Expiration date adelah tarikh dimana your kosmetik product akan expired & tidak blh digunakan lagi. For example : Exp. 09/18 means korang boleh guna makeup korang sampai bulan september 2018. Contoh lain mcm Exp. 15/06/2019. Maksudnya korang boleh guna makeup tu hanya sebelum 15 june 2019. Ini hanya utk makeup yg shelf life die 30 months or less. Untuk makeup yg ade shelf life lebih dari 30 months (ex. 3 tahun), expiry date maybe diorng tidak akan state pun. Ade je makeup yg diorng tak tulis expiry date sbb that product ade shelf life more than 30 months. Tapi it doesn’t mean korang boleh guna that products sampai 3 tahun pulek 
  • Period After Opening (PAO) nii pulak untuk clarify berapa lama korang boleh  guna produk ni lepas dh dibuka. Mcm mne nk tahu PAO ni? Carik gambr “OPEN JAR” yg ade tulis 12M lah 18M lah 6M lah. Itu maksudnya berapa lama produk tu is safe to use after opening. Kalau 12M maksudnye selama 12 bulan sahaja blh digunakan. After that dh kena discard. 


3. Mcm mana nk tahu exact expiry date of my makeup products?
  • First check expired date, kedua check PAO
  • Akan ade dekat produk kebanyakkan nye yg ade printed both expiry date & PAO. Dua-dua ade. 

4. Berapa lama boleh simpan makeup ?

  • Kalau tak bukak lagi, korang boleh simpan dalam up to 3 years max. Generally lah. Tapi once korang dh bukak, still you need to look at you product PAO


5. Ape average PAO utk mascara, lipstick sume tu?

General period after opening
  • perfumes - up to 3 years
  • powders (blush, eyeshadow powdery texture) - 1 - 3 years
  •  Foundation or cream - 1 - 3 years
  • Nail polish - 1 year
  •  Sunscreen based makeup - 1 year
  • Lipstick, lipgloss - 1 year
  • pencil (eye,lip) - 1 year
  • skincare (hydrating cosmetics, wrinkle, eye contour) - dalam bottle pump (1 year) if dalam jar (from 6 - 10 months)
  • Eyeliner & eyebrow pencils - from 6 - 8 months
  • Bronzer - 6 months
  •  Mascara - 3 - 6 months
  • Liquid eyeliner - 3 - 4 months
  •  natural/organic products - up to 6 months

* Natural product or organic product yg tak ada preservatives blh simpan 6 bulan sahaja after dh bukak including homemade products.

6. Macam mana nak tahu makeup  dah tak fresh?

  • general rule dia korang boleh tengok ade changes kt makeup korang dari segi warna, bau, texture, jadi more sticky, more oily. So dah boleh buang dh nokss.
  • Kalau mascara, if dh kering, sila buang. 


So, make sure jangan tahu guna je tp tak tahu tengok expired date lah, tak tengok PAO product lah. Satu lagi, nak beli dekat warehouse sales pon kena hati-hati. Banyak barang diorng lelong tu dh nak expired dh noks. Especially eye makeup. Expired date mmg tak sampai setahun sebenarnye. Jadi lah pengguna yg bijak. Jegil mata sat tgk expired date & PAO produk tu dulu, baru beli ye. Tulis date korang bukak tu dengan marker pen or tampal dgn sticker kecik2 yg plain tu. So that korang akan aware bile korang dh boleh discard or buang makeup yg dh tak boleh pakai based on PAO 😉

Hope korang fahammmm ☺️

Sumber : Telegram
LIRIK LAGU SULE & BABY SHIMA | TERPISAH JARAK DAN WAKTU

LIRIK LAGU SULE & BABY SHIMA | TERPISAH JARAK DAN WAKTU



Berat ku melawan sepi
Sulit ku terbawa angan
Sepi yang selalu buatku rindu
Angan yang tertuju padamu



Satu hal yang bisa kita lakukan
Saling percaya dan saling menjaga
Agar kita slalu tetap bersama
Walau raga tak menyatu denganmu

Saat ini kita terpisah
Terpisah jarak dan waktu
Keadaan yang membuat
Kita tak bisa menyatu

Ku ingin tangan kita tak saling melepaskan
Ku ingin raga kita selalu bersama
Tetapi saat ini kita terpisah
Terpisah jarak dan waktu

Saat ini kita terpisah
Terpisah jarak dan waktu
Keadaan yang membuat
Kita tak bisa menyatu

Aku ingin tangan kita tak saling melepaskan
Aku ingin raga kita selalu bersama
Tetapi saat ini kita terpisah
Terpisah jarak dan waktu
Terpisah jarak dan waktu
Terpisah jarak dan waktu

APA DIA?? BETIK IALAH RAJA BUAH??

APA DIA?? BETIK IALAH RAJA BUAH??

Assalammualaikum and hello there!

BETIK IALAH RAJA BUAH | Betul ke raja buah adalah durian? Ikut WHO raja buah bukan durian. WHO nobatkan BETIK sebagai RAJA BUAH untuk dua tahun berturut turut. Bagusnya betik, ia bukan buahan musim. Berbuah sepanjang tahun. Harganya pun bukan dalam kategori harga terlondeh seluar macam Musang King. Masih mampu beli.

Betik diangkat sebagai raja buah kerana kandungan nutrisinya yang tinggi.



Antaranya :

1. Kalsium pada betik adalah dua kali ganda tinggi berbanding epal. Lebih bagus dari ambil susu lembu untuk dapatkan kalsium. Kalsium sangat penting untuk manusia. Selain untuk tulang yang kuat, kalsium bolehkah darah membeku, otot mengendur dan jantung kita berdegup.

2. Vitamin C pada betik adalah 13 kali ganda tinggi dari epal, 7 kali tinggi berbanding pisang 7 kali lebih banyak dari tembikai, 8 kali ekstra dari cherry, dan 1.3 kali power dari nenas.
Vitamin C pula penting untuk kuatkan sistem imun, kesihatan jantung, kulit cantik, tangani stres, dan strol seperti yang dilaporkan oleh American Journal of Clinical Nutrition.

3.  Vitamin A 10 kali power dari kiwi, 18 kali lebih tinggi dari epal, 1.5 ekstra berbanding pisang, 1.5 lebih banyak dari tembikai, 15 ganda banyak dari cherry dan 16 lebih power dari nenas. Vitamin A penting untuk kesihatan mata, sistem imun dan sistem peranakan. Fungsi jantung, paru-paru dan ginjal bergantung kepada vitamin A. Kajian di US seperti yang dilaporkan oleh National Institute of Health dapati kanak-kanak yang kekurangan vitamin A apabila terkena demam campak, keadaan mereka lebih kritikal.

4. Vitamin K pula 5 ganda berbanding pisang, 2.5 lebih tinggi berbanding tembikai and 4 kali ganda ekstra dari nenas. Vitamin K bantu bekukan darah. Halang dari pendarahan berterusan. Penting untuk metabolisme tulang, stabilkan tekanan darah dan kesihatan jantung. Kekurangan vitamin K juga dikaitkan dengan eoteoporosis.

5. Carotenoids yang terdapat betik penting untuk kesihatan mata termasuklah jenis carotenoids seperti lycopene, beta-carotene, lutein dan zeaxanthin. Jumlah terkumpulnya adalah 2000 lebih tinggi dari kiwi, epal, cherry dan nenas. Pisang tidak mengandungi carotenoids. Bagusnya carotenoids ini ialah ia bersifat anti kanser. Ia juga bertindak sebagai anti oksida bantu tangani radikal bebas.

 6. Selain itu, betik mengandungi zat besi, magnesium, Phosporus, Potassium, zinc, Thiamin, riboflavin, Niacin, Vitamin B6, B12, Folate, dan Vitamin E. Kesuruhan nutrien adalah 33 seperti yang dilaporkan oleh  US Department of Agriculture (USDA). Untuk dapatkan 33 nutrien penting untuk tubuh makanlah betik. Kalau tidak dapat beli sebiji sekurang-kurangnya jamah sepotong sebelum sarapan, makan tengahari atau makan malam. Masukkan nutrisi penting dalam tubuh.

Betik juga snek yang baik untuk minum petang. Jom membetik! Sihat itu jihad! Jom!

Sumber : FB Dr Rizal
Taman Eko Rimba,  Bukit Nanas,  KL

Taman Eko Rimba, Bukit Nanas, KL

Assalammualaikum & hello there!



TAMAN EKO RIMBA BUKIT NANAS KL | Siapa kata kat KL tak boleh trekking dalam hutan? Untuk korang yang belum lagi tahu akan tempat ni, sila baca sampai habis. Om dah tahu tempat ini sejak belajar lagi tapi tak ada masa untuk melewat dan jalan jalan di Taman Eko Rimba. Jadi semalam, Om, suami dan juga adik Om berkesempatan jalan jalan ke sini. Om lebih suka jalan di tempat tempat yang free, salah satunya Taman Eko Rimba. Faham faham ajelah tengah bulan memanng tak ada duit, kita pergi je tempat free untuk relax our stress.

Waktu Lawatan :

7.00 pagi sehingga 7.00 petang setiap hari
Masuk adalah PERCUMA

Macam mana nak pergi tempat ni? Waze kan ada, hehehhe. First, korang boleh je waze ‘Taman Eko Rimba KL’ waze ni akan bawak korang terus masuk ke dalam kawasan Menara KL. Jangan risau tau waze tak bagi korang sesat pun. Parking pun banyak, 1 jam parking RM4. Ye memang mahal tapi for car safety kene letak dalam area KL Tower. Korang boleh je parking luar tapi risau je kne saman dengan polis. Boleh ke naik LRT? Boleh sebenanrnya, turun di Monorel Bukit Nanas dan ambil teksi untuk kesini. Kang jalan kaki jauh pulak.



Apa yang ada di sini? Dah pergi Taman Eko Rimba, korang expect ada makan makan ke dalam ni? Untuk pengetahuan semua, Taman EkonRimba ini cukup kaya dengan hidupan flora dan fauna dana ia dikelasakan sebagai Hutan Dipterokarpa Pamah. Hehhehe untuk korang yang suka nature dan untuk relaxkan minda ha boleh sangat datang. Taman Eko Rimba ini sebenarnya ialah hutan simpan yang berada di tengah tengah bandar Kuala Lumpur. Taman Eko Rimba mempunyai keluasan 17.50 hektar dan sehingga kini ia mempunyai keluasan lebih kurang 9.3 hektar. Jangan expect lebih lebih sebab kita jalan di kawasan hutan simpan. Korang boleh juga cuba berjalan di atas “Canopy Walk” , panjang juga canopy walk ni. Boleh cuba tau!

Dinasihatkan bila korang kesini, sila patuhi peraturan yang telah ditetapkan seperti membuang sampah, vandalisme dan sebagainya.

Sila ikut peraturan ye!

Untuk keterangan lanjut mengenai Taman Eko Rimba boleh hubungi

JABATAN PERHUTANAN SEMENANJUNG MALAYSIA
Forestry Department Peninsular Malaysia
Jalan Sultan Salahuddin 
50660 Kuala Lumpur

Tel : 03-2026 4741
Faks : 03-2692 5657
Caeline : 1-800-88-5776



KELEBIHAN DUDUK DI DALAM MAJLIS ILMU

KELEBIHAN DUDUK DI DALAM MAJLIS ILMU

Assalammualaikum & hello there!

KELEBIHAN DUDUK DI DALAM MAJLIS ILMU (MAJLIS ALIM ULAMAK) | Orang yang duduk dalam majlis ilmu yang disampaikan oleh alim-ulama' akan mendapat 7 kemuliaan, walaupun tidak mampu mengingati apa yang diajari oleh ulamak tersebut:


1- Kebesaran orang menuntut ilmu.

2- Tempoh masa berada dalam majlis tersebut, dia akan tertahan daripada melakukan dosa.

3- Setiap langkah menuju kemajlis ilmu ulamak akan mendapat rahmat.

4- Setiap rahmat yang diturunkan untuk alim ulamak, anda akan mendapat bahagian yang sama.

5- Setiap perkataan yang didengar akan mendapat pahala.

6- Para Malaikat akan memayungi mereka yang menuntut ilmu dengan penuh kerahmatan.

7- Setiap langkah penuntut ilmu akan mendapat pahala dan terhapus dosa serta meninggikan martabatnya di dalam Syurga Allah s.w.t.

Wallahu’alam.

Sumber : Telegram
OM PENGIDAP ANEMIA?

OM PENGIDAP ANEMIA?

Assalammualaikum & hello there!

OM PENGIDAP ANEMIA | Adik Om dua orang adik sakit anemia ni dan Om tak sangka Om pun terikut ada sakit ni. Tengahari semalam Om dah start sakit di kawasan perut belah kanan. Om tahan sampailah jam 9 malam semalam, masa tengah sidai baju baru terasa betul betul sakit dan tak boleh membongkok. Mulalah nak merengek meleleh air mata. Suami tekan area perut tu, memang sakit nak tarik nafas pun sakit. Suami pun tak lengah, jom pergi klinik. Sampai kt klinik, Dr kata mungkin appendix, ha lagilah risau sebab tak mahu kena tahan wad. Terus Dr tu bagi memo untuk terus pergi ke Hospital Port Dickson.



Allah je tahu bertapa sakitnya nak menahan, suami pecut habis lah kereta tu. Risau makin teruk. Sampai je hospital, nurse dah start bagi ubat demam, tadi cek suhu kt klinik tu 37.5 tapi kat hospital ni suhu dah cecah 39. Nurse mintak ambil darah dan air kencing. Lama juga tunggu result, rupanya kencing Om terkena jangkitan kuman. Patutlah seminggu rasa sakit je nak kencing, bila kencing sakit pula tu. Lagi terkejut Dr kata “Darah sel merah awak ni rendah ni, sekrang belum mengandung dah rendah, nanti dah mengandung lagi rendah, dah susah nanti” Time tu dah terkejut dah, memang tak sangka sangat sangat.

Dr suruh xray dan cek sakit puan malam tu jugak. Xray rupanya ada najis, Dr bagi ubat yang cucuk kt punggung tu terus keluar tapi tak banyak, nak kata sembelit , cirit birit ada lah. Tak tahulah apa kena dengan badan malam tu. 

Alhamdulillah tak kena tahan wad dan bukan appendix. Dr bagi ubat tambah darah dan vitamin, kalau dalam masa 2 minggu darah still rendah. So kne cek darah dan kena kawal selama 3 bulan. Harap korang pun pergilah buat cek up, jangan bila dah sakit baru terhegeh hegeh nak pergi hospital. 
Bekal Untuk Suami.

Bekal Untuk Suami.

Assalammualaikum & hello there!

BEKAL UNTUK SUAMI | Dulu mak Om yang selalu sediakn bekal Om untuk ke sekolah. Tiap tiap hari bawak bekal nasi goreng mak. Siapa je tak rindu? Tapi sejak dah kahwin ni, memang dah niat nak masak untuk suami bawak bekal. Jimat dan tak perlu nak membazir untuk makan tengahari. Zaman sekarang ni makan tengahari untuk seorang pun dah boleh cecah RM12 apatah lagi berdua betul? Kenapa nak malu kalau kita bawak bekal?



Lagi pun, Om terdengar bualan kakak ipar, dia kata kalau nak pandai masak kena hari hari masak. Bukan seminggu sekali, practice makes perfect. Dari situ dah teruja nak masak. Balik kerja je mesti dekat suami, “Abang, nak makan apa malam ni? Nak masak lebih terus untuk abang bawak bekal esok.” Ayat ni lah tiap pagi nak pergi kerja, tiap balik kerja mesti tanya. Alhamdulillah dapat suami yang tak memilih, sampai suruh buatkan ikan bilis goreng dengan bawang lada je untuk bekal. 

Lepas je habis cuti raya, dah mula dah bawak bekal. Kadang sampai tak ada idea nak masak apa. Suami ni kalau lauk bertemakan sambal memang laju & habis makan. Om pun peminat lauk sambal jugak sampaikan nak masak lauk lemak pun tak reti. Aduh tepuk dahi !  

Om tak pernah malu pun nak bawa bekal ke tempat kerja. Lagi pun bukan ke kita ni perempuan kena jaga suami dengan perut dia dulu? Nak tambat hati suami kena bermula dari perut dia 😂 tak gittew?
Korang tahu tak? Basic solat berjemaah yang sebenarnya?

Korang tahu tak? Basic solat berjemaah yang sebenarnya?

Assalammualaikum & hello there!

BASIC SOLAT BERJEMAAH YANG SEBENARNYA | Korang tahu tak?

1. Kalau Imam bangun (terlebih rakaat), jangan ikut. Siapa ikut batal solat. Bilangan rakaat solat dah tetap tak boleh tambah dengan sengaja melainkan terlupa.

2. Kalau Imam lupa tahiyat awal dan terus berdiri, kena ikut. Jangan pandai2 suruh Imam duduk semula. Kalau imam duduk, batal solat dia (Mazhab Syafie).

sumber : google


Nak cerita sikit pengalaman sebenar :

1. Ada solat kat satu masjid baru-baru ini, Imam terlupa duduk tahiyat awal. Beliau terus berdiri tegak. Kemudian punyalah ramai jemaah belakangnya tegur 'Subhanallah' (sambil duduk tahiyat awal). Aku yang dah berdiri ni harap sangat janganlah Imam pergi duduk semula. Tiba-tiba Imam turun pergi duduk balik. Terpaksa Mufarraqah (berpisah dari imam).

2. Pernah berhenti solat kat satu surau waktu Zohor, dah rakaat ketiga. Tiba-tiba Imam terbatal ketika duduk antara dua sujud (kentut yang berbunyi). Semua jemaah bubar dan batalkan solat tersebut. Sepatutnya, orang belakang imam tu ambil alih jadi imam dengan kuatkan suara. Boleh langkah ke depan selangkah bila berdiri.

3. Ketika Solat Asar kat masjid sebuah kampung, tahun lepas. Imam terus berdiri selepas rakaat ke-4. Ramai yang ikut berdiri sedangkan mereka tahu itu dah masuk rakaat ke-5. Imam tu sah solat sebab dia terlupa. Tapi makmum yang ikut dengan tahu/sedar, semua batal solat. Takde solat Asar 5 rakaat. Kita ada 2 pilihan, Mufaraqah (berpisah dari imam dan terus bagi salam) atau tunggu Imam kat Tahiyat akhir dan bagi salam bersama-sama. 

*Sebab tu dalam hadis ada sebut, orang yang belakang Imam tu kena yang paling baik ilmu agamanya. Supaya tahu nak buat apa untuk gantikan Imam bila diperlukan.*

Ini adalah ilmu yang kita semua kena belajar lebih dari ilmu lain. Belajar solat ni tak sampai setengah haripun. Tapi ilmu tu kekal sampai kita mati. 

Wallahua'lam.

 Sumber : JAKIM 
Segmen 9 Juta Special Bloglist

Segmen 9 Juta Special Bloglist




Assalammualaikum & hello there!

SEGMEN 9 JUTA SPECIAL BLOGLIST | Siapa je yang tak kenal KC yang comel tu, tak sangka pageviews blog beliau dah cecah 9 juta. Wuuuu tahniah KC! Om masih mengejar dan jauh ketinggalan. Ybtuk syarat yang pertama, semua Om dah follow, blog ig & facebook.

Nyatakan 3 first impression orang terhadap anda; yang biasa anda dengar?

1. Muka sombong padahal banyak cakap bila dah kenal. Ni first impression yang selalu sangat Om dengar bila diorang tengok muka Om. Yes, Om tak suka senyum kat orang bila first time jumpa. Tapi bila dah kenal, dari jauh dah sengih sengih macam kerang busuk.

2. Ada juga yang expect umur Om sebenarnya 27, ini semua angkara kerja site. Ada budak practical tanya, akak umur 27 ke? Dh terkulat kulat muka. Pastu time interview ada yang tanya lagi, cik umur 27 kan? What the heck? 

3. Rasanya yang ni baru first time kena, Om kan keje site, ada lah orang orang site tanya, “Shuhada belom kahwin kan?” Bila Om kata dah kawin, diorang macam tak percaya. Nampak macam tak kawin. Ni beloom lagi Om dah ada anak 3 4 orang mahu tak terkejut diorang ni.



BERAPA LAMA SKINCARE NAK NAMPAK RESULT?

BERAPA LAMA SKINCARE NAK NAMPAK RESULT?


Assalammualaikum & hello there!

BERAPA LAMA SKINCARE NAK NAMPAK RESULT | Sebenarnya apa yang perlu korang buat ialah bersabar. Takkan esok nikah, lusa dah beranak? Sama juga skincare kita ni, bukan hari ni pakai esok terus nampak result or any skin changes. It actually depends pada skin masing masing juga. Please do remember, serum kalau korang baru pakai 2 3 minggu atau even seebulan sekali pun, jangan expected akan bagi any drastic result. It takes even more longer time depending on your skin tolerant. Faham tak?



Ada yang suka sangat tanya, kesan dia boleh nampak cepat tak? Eh cepat cepat nak pergi mana, kita dah lahir pun ambil masa juga tau nak berjalan. Take it easy je. Do not expect hari ni pakai esok lusa dah flawless. It will not happened overnight. Mungkin dalam tempoh seminggu ke ada lah perubahan macam your jeragat dah nampak pudar. Bagi Om, untuk nampak betul betul berkesan, at least ambil masa sebulan. Terutama bila you pakai produk yang dihasilkan dari natural devired ingredient bukannya product contain mercury atay hydroquinone ke yang confirm result dia lebih cepat dari biasa.

Kuncinya ialah consistency aka istiqamah. Kalau rajin apply, rajin buat all the basic skincare routine, rajin buat double cleansing, rajin exfoliaye, rajin apply spot treatment, rajin pakai sunblock & konsisten, in syaa Allah korang akan maintain it & the result can be seen more early. Tapi jangan expect or bergantung pada satu satu produk tanpa korang bantu produk tu untuk boostkan your skin healing process. Meaning that, pakai serum tapi tak nak pakai sunblock, malas nak buat double cleansing. Bantu kulit korangn dengan cara, nak pakai serum tapi pastikan korang konsisten buat basic skincare!

So! Nak cantik & kulit sihat, rajin dan konsisten.

LIRIK LAGU TAYLOR SWIFT | YOU NEED TO CALM DOWN

LIRIK LAGU TAYLOR SWIFT | YOU NEED TO CALM DOWN


You are somebody that I don't know
But you're takin' shots at me like it's Patron
And I'm just like, damn it's 7 AM
Say it in the street, that's a knock-out
But you say it in a tweet, that;s a cop-out
And I'm just like, "Hey, are you okay?"

And I ain't tryna mess with you self-expression
But I've learned a lesson that stressin and
obsession' bout somebody else is no fun
And snakes and stones never broke my bones

So oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to calm down, you're being too loud
And I'm just like oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to just stop, like can you just not step
on my gown?
You need to calm down

You are somebody that we don't know
But you're comin' at my friends like a missile
Why are you mad when you could be GLAAD?
(You could be GLAAD)
Sunshine on the street at the parade
But you would rather be in the dark ages
Makin' that sign must've taken all night

You just need to take several seats and then try 
to restore the peace
And controrl your urges to scream about all the
people you hate
'Cause shade never made anybody less gay

So oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to calm down, you're being too loud
And I'm just like oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to just stop, like can you just not step
on my gown?
You need to calm down

And we see you over there on the internet
Comparing all the girls who are killing it
But we figured you out
We all knoe now we all got crowns
You need to calm down

So oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to calm down, you're being too loud
And I'm just like oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to just stop, like can you just not step
on my gown?
You need to calm down
EX UCAP TAHNIAH DI INSTAGRAM

EX UCAP TAHNIAH DI INSTAGRAM

Assalammualaikum & hello there!

EX UCAP TAHNIAH DI INSTAGRAM | Om always believe in second chance tapi after you get married there is no chance at all! Bagi Om bila something dh messed up, and semuanya tu berpunca dari EX, satu hari nanti dia akan sedar bila dia hilang apa yang dia ada sebelum ni. Tapi tak guna kalau dia sedar tapi dia sudah berpunya. Itu tamak!


Ceritanya macam ni, pagi raya kedua Om tengok screen iphone, ramainya yang like gambar Om kat Ig, then ‘Eh apahal jantan tak guna ni ucap tahniah’ terus terbeliak biji mata Om ni. Aik Om tak private ig rupanya sebab ada client nak tengok ig Om masa tu. Adui! Then scroll gambar dia kat ig, hmm tak ada apa yang menarik. Unfollow je la but dia follow back semula tau! Om lantakkan aje. Lagi pun, Om deserve with someone better. Dah ada suami dah buat apa pikir pasal dia, buat semak kepala. 

Masa dalam perjalanan nak balik PD, barulah Om sembang dengan suami pasal EX. Suami dah tahu dah tapi dia cool je. 

“Abang, kalau ciksyu nak cakap sikit marah tak?”

“Apa dia?”

“Sebenarnya, EX ciksyu follow kat ig pastu ucap tahniah kat video wedding kita.”

“Mana, nak tengok. Hmmm ni kalau ciksyu tak kawen mesti dia nak getback balik.”

“Tak ada mananya!!! Pergi mampuslah dia tu abang. Dia buang ciksyu time muka breakout teruk tahu tak. Ni sekarang terhegeh hegeh follow ig isteri orang. Hawau betul perangai dia tu.”

“Dah dah tak yah pikir, baik pikir pasal abang ni daripada dia”

Nasib baik suami ni bersangka baik. Thank you suami. Ya, kenangan lama memang susah nak lupa. Memang perlu masa tapi nak atau tidak, kita jangan tinggal di cerita lama sebab bila kita tinggal di cerita lama, hidup kita akan sentiasa be like that. Sila kuburkan kenangan lama. Achieve something in your life dan cari diri kau, perbaiki diri kau, be the better!






Team Raya Perak

Team Raya Perak

Assalammualaikum & hello there!

Hari ini mesti dah ramai kembali bekerja kan? Om selamat bekerjda dan  tak hadap jammed. Thats why Om balik 2 hari awal sebelum ahad, balik awal pun sebabnya sabtu dah kerja. Ikutkan hati nak tambah tambah lagi cuti. Apakan daya cuti 5 hati sahaja.



Om nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin buat korang yang mengenali Om dan juga blog kesayangan Om ni. Macam mana raya korang? Naik tak berat badan? Heheheh Untuk tahun ni, Om beraya rumah mak mertua dia Kuala Kurau, Perak #teamrayaperak Om expected that mak mertua akan masak ketupat, daging rendang, sayur lodeh & ayam masak merah. Dah terbayang dah menu ni pagi raya tu. Rupanya, orang Perak mungkin on that area tak masak hidangan macam tu. Mak mertua Om masak asam laksa, mak sedara suami Om masak bihun sup ayam tua.

Apa jua juadah pun dihari raya, bersederhanalab ketika menyambut. Jangan makan banyak banyak nanti kembung perut. Selamat Hari Raya semua!
OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com