06/01/2019 - 07/01/2019 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 06/01/2019 - 07/01/2019

AFB Feeds

OM PENGIDAP ANEMIA?

OM PENGIDAP ANEMIA?

Assalammualaikum & hello there!

OM PENGIDAP ANEMIA | Adik Om dua orang adik sakit anemia ni dan Om tak sangka Om pun terikut ada sakit ni. Tengahari semalam Om dah start sakit di kawasan perut belah kanan. Om tahan sampailah jam 9 malam semalam, masa tengah sidai baju baru terasa betul betul sakit dan tak boleh membongkok. Mulalah nak merengek meleleh air mata. Suami tekan area perut tu, memang sakit nak tarik nafas pun sakit. Suami pun tak lengah, jom pergi klinik. Sampai kt klinik, Dr kata mungkin appendix, ha lagilah risau sebab tak mahu kena tahan wad. Terus Dr tu bagi memo untuk terus pergi ke Hospital Port Dickson.



Allah je tahu bertapa sakitnya nak menahan, suami pecut habis lah kereta tu. Risau makin teruk. Sampai je hospital, nurse dah start bagi ubat demam, tadi cek suhu kt klinik tu 37.5 tapi kat hospital ni suhu dah cecah 39. Nurse mintak ambil darah dan air kencing. Lama juga tunggu result, rupanya kencing Om terkena jangkitan kuman. Patutlah seminggu rasa sakit je nak kencing, bila kencing sakit pula tu. Lagi terkejut Dr kata “Darah sel merah awak ni rendah ni, sekrang belum mengandung dah rendah, nanti dah mengandung lagi rendah, dah susah nanti” Time tu dah terkejut dah, memang tak sangka sangat sangat.

Dr suruh xray dan cek sakit puan malam tu jugak. Xray rupanya ada najis, Dr bagi ubat yang cucuk kt punggung tu terus keluar tapi tak banyak, nak kata sembelit , cirit birit ada lah. Tak tahulah apa kena dengan badan malam tu. 

Alhamdulillah tak kena tahan wad dan bukan appendix. Dr bagi ubat tambah darah dan vitamin, kalau dalam masa 2 minggu darah still rendah. So kne cek darah dan kena kawal selama 3 bulan. Harap korang pun pergilah buat cek up, jangan bila dah sakit baru terhegeh hegeh nak pergi hospital. 
Bekal Untuk Suami.

Bekal Untuk Suami.

Assalammualaikum & hello there!

BEKAL UNTUK SUAMI | Dulu mak Om yang selalu sediakn bekal Om untuk ke sekolah. Tiap tiap hari bawak bekal nasi goreng mak. Siapa je tak rindu? Tapi sejak dah kahwin ni, memang dah niat nak masak untuk suami bawak bekal. Jimat dan tak perlu nak membazir untuk makan tengahari. Zaman sekarang ni makan tengahari untuk seorang pun dah boleh cecah RM12 apatah lagi berdua betul? Kenapa nak malu kalau kita bawak bekal?



Lagi pun, Om terdengar bualan kakak ipar, dia kata kalau nak pandai masak kena hari hari masak. Bukan seminggu sekali, practice makes perfect. Dari situ dah teruja nak masak. Balik kerja je mesti dekat suami, “Abang, nak makan apa malam ni? Nak masak lebih terus untuk abang bawak bekal esok.” Ayat ni lah tiap pagi nak pergi kerja, tiap balik kerja mesti tanya. Alhamdulillah dapat suami yang tak memilih, sampai suruh buatkan ikan bilis goreng dengan bawang lada je untuk bekal. 

Lepas je habis cuti raya, dah mula dah bawak bekal. Kadang sampai tak ada idea nak masak apa. Suami ni kalau lauk bertemakan sambal memang laju & habis makan. Om pun peminat lauk sambal jugak sampaikan nak masak lauk lemak pun tak reti. Aduh tepuk dahi !  

Om tak pernah malu pun nak bawa bekal ke tempat kerja. Lagi pun bukan ke kita ni perempuan kena jaga suami dengan perut dia dulu? Nak tambat hati suami kena bermula dari perut dia 😂 tak gittew?
Korang tahu tak? Basic solat berjemaah yang sebenarnya?

Korang tahu tak? Basic solat berjemaah yang sebenarnya?

Assalammualaikum & hello there!

BASIC SOLAT BERJEMAAH YANG SEBENARNYA | Korang tahu tak?

1. Kalau Imam bangun (terlebih rakaat), jangan ikut. Siapa ikut batal solat. Bilangan rakaat solat dah tetap tak boleh tambah dengan sengaja melainkan terlupa.

2. Kalau Imam lupa tahiyat awal dan terus berdiri, kena ikut. Jangan pandai2 suruh Imam duduk semula. Kalau imam duduk, batal solat dia (Mazhab Syafie).

sumber : google


Nak cerita sikit pengalaman sebenar :

1. Ada solat kat satu masjid baru-baru ini, Imam terlupa duduk tahiyat awal. Beliau terus berdiri tegak. Kemudian punyalah ramai jemaah belakangnya tegur 'Subhanallah' (sambil duduk tahiyat awal). Aku yang dah berdiri ni harap sangat janganlah Imam pergi duduk semula. Tiba-tiba Imam turun pergi duduk balik. Terpaksa Mufarraqah (berpisah dari imam).

2. Pernah berhenti solat kat satu surau waktu Zohor, dah rakaat ketiga. Tiba-tiba Imam terbatal ketika duduk antara dua sujud (kentut yang berbunyi). Semua jemaah bubar dan batalkan solat tersebut. Sepatutnya, orang belakang imam tu ambil alih jadi imam dengan kuatkan suara. Boleh langkah ke depan selangkah bila berdiri.

3. Ketika Solat Asar kat masjid sebuah kampung, tahun lepas. Imam terus berdiri selepas rakaat ke-4. Ramai yang ikut berdiri sedangkan mereka tahu itu dah masuk rakaat ke-5. Imam tu sah solat sebab dia terlupa. Tapi makmum yang ikut dengan tahu/sedar, semua batal solat. Takde solat Asar 5 rakaat. Kita ada 2 pilihan, Mufaraqah (berpisah dari imam dan terus bagi salam) atau tunggu Imam kat Tahiyat akhir dan bagi salam bersama-sama. 

*Sebab tu dalam hadis ada sebut, orang yang belakang Imam tu kena yang paling baik ilmu agamanya. Supaya tahu nak buat apa untuk gantikan Imam bila diperlukan.*

Ini adalah ilmu yang kita semua kena belajar lebih dari ilmu lain. Belajar solat ni tak sampai setengah haripun. Tapi ilmu tu kekal sampai kita mati. 

Wallahua'lam.

 Sumber : JAKIM 
Segmen 9 Juta Special Bloglist

Segmen 9 Juta Special Bloglist




Assalammualaikum & hello there!

SEGMEN 9 JUTA SPECIAL BLOGLIST | Siapa je yang tak kenal KC yang comel tu, tak sangka pageviews blog beliau dah cecah 9 juta. Wuuuu tahniah KC! Om masih mengejar dan jauh ketinggalan. Ybtuk syarat yang pertama, semua Om dah follow, blog ig & facebook.

Nyatakan 3 first impression orang terhadap anda; yang biasa anda dengar?

1. Muka sombong padahal banyak cakap bila dah kenal. Ni first impression yang selalu sangat Om dengar bila diorang tengok muka Om. Yes, Om tak suka senyum kat orang bila first time jumpa. Tapi bila dah kenal, dari jauh dah sengih sengih macam kerang busuk.

2. Ada juga yang expect umur Om sebenarnya 27, ini semua angkara kerja site. Ada budak practical tanya, akak umur 27 ke? Dh terkulat kulat muka. Pastu time interview ada yang tanya lagi, cik umur 27 kan? What the heck? 

3. Rasanya yang ni baru first time kena, Om kan keje site, ada lah orang orang site tanya, “Shuhada belom kahwin kan?” Bila Om kata dah kawin, diorang macam tak percaya. Nampak macam tak kawin. Ni beloom lagi Om dah ada anak 3 4 orang mahu tak terkejut diorang ni.



BERAPA LAMA SKINCARE NAK NAMPAK RESULT?

BERAPA LAMA SKINCARE NAK NAMPAK RESULT?


Assalammualaikum & hello there!

BERAPA LAMA SKINCARE NAK NAMPAK RESULT | Sebenarnya apa yang perlu korang buat ialah bersabar. Takkan esok nikah, lusa dah beranak? Sama juga skincare kita ni, bukan hari ni pakai esok terus nampak result or any skin changes. It actually depends pada skin masing masing juga. Please do remember, serum kalau korang baru pakai 2 3 minggu atau even seebulan sekali pun, jangan expected akan bagi any drastic result. It takes even more longer time depending on your skin tolerant. Faham tak?



Ada yang suka sangat tanya, kesan dia boleh nampak cepat tak? Eh cepat cepat nak pergi mana, kita dah lahir pun ambil masa juga tau nak berjalan. Take it easy je. Do not expect hari ni pakai esok lusa dah flawless. It will not happened overnight. Mungkin dalam tempoh seminggu ke ada lah perubahan macam your jeragat dah nampak pudar. Bagi Om, untuk nampak betul betul berkesan, at least ambil masa sebulan. Terutama bila you pakai produk yang dihasilkan dari natural devired ingredient bukannya product contain mercury atay hydroquinone ke yang confirm result dia lebih cepat dari biasa.

Kuncinya ialah consistency aka istiqamah. Kalau rajin apply, rajin buat all the basic skincare routine, rajin buat double cleansing, rajin exfoliaye, rajin apply spot treatment, rajin pakai sunblock & konsisten, in syaa Allah korang akan maintain it & the result can be seen more early. Tapi jangan expect or bergantung pada satu satu produk tanpa korang bantu produk tu untuk boostkan your skin healing process. Meaning that, pakai serum tapi tak nak pakai sunblock, malas nak buat double cleansing. Bantu kulit korangn dengan cara, nak pakai serum tapi pastikan korang konsisten buat basic skincare!

So! Nak cantik & kulit sihat, rajin dan konsisten.

LIRIK LAGU TAYLOR SWIFT | YOU NEED TO CALM DOWN

LIRIK LAGU TAYLOR SWIFT | YOU NEED TO CALM DOWN


You are somebody that I don't know
But you're takin' shots at me like it's Patron
And I'm just like, damn it's 7 AM
Say it in the street, that's a knock-out
But you say it in a tweet, that;s a cop-out
And I'm just like, "Hey, are you okay?"

And I ain't tryna mess with you self-expression
But I've learned a lesson that stressin and
obsession' bout somebody else is no fun
And snakes and stones never broke my bones

So oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to calm down, you're being too loud
And I'm just like oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to just stop, like can you just not step
on my gown?
You need to calm down

You are somebody that we don't know
But you're comin' at my friends like a missile
Why are you mad when you could be GLAAD?
(You could be GLAAD)
Sunshine on the street at the parade
But you would rather be in the dark ages
Makin' that sign must've taken all night

You just need to take several seats and then try 
to restore the peace
And controrl your urges to scream about all the
people you hate
'Cause shade never made anybody less gay

So oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to calm down, you're being too loud
And I'm just like oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to just stop, like can you just not step
on my gown?
You need to calm down

And we see you over there on the internet
Comparing all the girls who are killing it
But we figured you out
We all knoe now we all got crowns
You need to calm down

So oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to calm down, you're being too loud
And I'm just like oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh, oh-oh
You need to just stop, like can you just not step
on my gown?
You need to calm down
EX UCAP TAHNIAH DI INSTAGRAM

EX UCAP TAHNIAH DI INSTAGRAM

Assalammualaikum & hello there!

EX UCAP TAHNIAH DI INSTAGRAM | Om always believe in second chance tapi after you get married there is no chance at all! Bagi Om bila something dh messed up, and semuanya tu berpunca dari EX, satu hari nanti dia akan sedar bila dia hilang apa yang dia ada sebelum ni. Tapi tak guna kalau dia sedar tapi dia sudah berpunya. Itu tamak!


Ceritanya macam ni, pagi raya kedua Om tengok screen iphone, ramainya yang like gambar Om kat Ig, then ‘Eh apahal jantan tak guna ni ucap tahniah’ terus terbeliak biji mata Om ni. Aik Om tak private ig rupanya sebab ada client nak tengok ig Om masa tu. Adui! Then scroll gambar dia kat ig, hmm tak ada apa yang menarik. Unfollow je la but dia follow back semula tau! Om lantakkan aje. Lagi pun, Om deserve with someone better. Dah ada suami dah buat apa pikir pasal dia, buat semak kepala. 

Masa dalam perjalanan nak balik PD, barulah Om sembang dengan suami pasal EX. Suami dah tahu dah tapi dia cool je. 

“Abang, kalau ciksyu nak cakap sikit marah tak?”

“Apa dia?”

“Sebenarnya, EX ciksyu follow kat ig pastu ucap tahniah kat video wedding kita.”

“Mana, nak tengok. Hmmm ni kalau ciksyu tak kawen mesti dia nak getback balik.”

“Tak ada mananya!!! Pergi mampuslah dia tu abang. Dia buang ciksyu time muka breakout teruk tahu tak. Ni sekarang terhegeh hegeh follow ig isteri orang. Hawau betul perangai dia tu.”

“Dah dah tak yah pikir, baik pikir pasal abang ni daripada dia”

Nasib baik suami ni bersangka baik. Thank you suami. Ya, kenangan lama memang susah nak lupa. Memang perlu masa tapi nak atau tidak, kita jangan tinggal di cerita lama sebab bila kita tinggal di cerita lama, hidup kita akan sentiasa be like that. Sila kuburkan kenangan lama. Achieve something in your life dan cari diri kau, perbaiki diri kau, be the better!






Team Raya Perak

Team Raya Perak

Assalammualaikum & hello there!

Hari ini mesti dah ramai kembali bekerja kan? Om selamat bekerjda dan  tak hadap jammed. Thats why Om balik 2 hari awal sebelum ahad, balik awal pun sebabnya sabtu dah kerja. Ikutkan hati nak tambah tambah lagi cuti. Apakan daya cuti 5 hati sahaja.



Om nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin buat korang yang mengenali Om dan juga blog kesayangan Om ni. Macam mana raya korang? Naik tak berat badan? Heheheh Untuk tahun ni, Om beraya rumah mak mertua dia Kuala Kurau, Perak #teamrayaperak Om expected that mak mertua akan masak ketupat, daging rendang, sayur lodeh & ayam masak merah. Dah terbayang dah menu ni pagi raya tu. Rupanya, orang Perak mungkin on that area tak masak hidangan macam tu. Mak mertua Om masak asam laksa, mak sedara suami Om masak bihun sup ayam tua.

Apa jua juadah pun dihari raya, bersederhanalab ketika menyambut. Jangan makan banyak banyak nanti kembung perut. Selamat Hari Raya semua!
OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com