01/01/2019 - 02/01/2019 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 01/01/2019 - 02/01/2019
LIRIK LAGU CAN'T FORGET ME |  FAZURA

LIRIK LAGU CAN'T FORGET ME | FAZURA


I'm a woman on mission
I'm a rebel with a vision
And maybe you should keep a distance
Coz I run my own business
So baby get out of my business
Coz I keep it independent
I beat you're thinking out my body late at night
I bet you missing you use to hole me tigh
I see you lurking in my story on the gramm
I know this picture gonna remind you of who i am

When I take a look in the mirror
I'm feeling sexy
I am feeling so free
When I feels my hand on my body
I understand why you can't forget me
You can't forget me
You can't forget me

You've been taking me for granted
For a second there was magic
Now for you it's a tragic
Huuh...

Should have left me when you had it
I was carrying your baggage
Have to drop you like a habit
I bet you're thinking bout my body late at night
I bet you missing you use to hold me tight
I see you lurking in my story on the gramm
I know this picture gonna remind you of who I am

Coz when I take a look in the mirror
I'm feeling sexy
I am feeling so free
When I feels my hand on my body
I understand why you can't forget me
You can't forget me
You can't forget me

when I take a look in the mirror
I'm feeling sexy
I am feeling so free
When I feels my hand on my body
I understand why you can't forget me
You can't forget me


SEGMEN DROP YOUR LINK

SEGMEN DROP YOUR LINK




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



Apa Perubahan Yang Perlu Kita ada Untuk Tahun Baru?

Apa Perubahan Yang Perlu Kita ada Untuk Tahun Baru?


Assalammualaikum & hello there.

Alhamdulillah, 16 hari berlalu di tahun baru tapi korang sempat untuk berazam lagi. Tak kesahlah nak azam per tahun, atau per bulan ataupun per hari. Terserah pada diri korang sendiri. Your choice in your hands. 

Sejujurnya, manusia yang tiada azam, terdiri daripada manusia yang give up dalam kehidupan
dan mahu orang lain juga sama-sama seperti dia, untuk terus give up dalam kehidupan. Jadi, jangan layankan dia. Korang teruskan je dengan azam dan teruskan impian untuk jadi 'The Best Version' diri korang, dari sebelumnya.


Apa Perubahan Yang Perlu Kita ada Untuk Tahun Baru?

1. Belajar untuk melihat semula. 

Korang kena cuba belajar kebaikan pada semua benda yang jadi, tak kira kau diberikan dugaan mahupun nikmat. Contohnya, kau hilang seseorang yang kau sayangi dan kau fikirlah bahawa, itu mungkin cara Allah mahu kau lihat, semua ini memang betul-betul sementara. Dan kenapa kau tetap fokus pada benda sementara dan bukannya fokus pada Dia yang mencipta? Fikirkanlah.

2. Forget the past. 

Antara sebab manusia tidak mahu gerak dan masih tolol dalam kehidupannya adalah disebabkan mereka terlampu terikat dengn kisah silam mereka. I know that, kisah lampau itu ada indah dan ada sedihnya. Tapi jangan biarkan kenangan lama kau itu, cengkam diri kau untuk lebih mekar di tahun berikutnya. 

Kau patut cuba benda baru, cabar diri kau untuk keluar dari kepompong selesa kau dan kejarlah apa yang kau rasa, boleh buat kau bahagia. Beranilah perjuangkan apa yang kau mahukan, instead of asyik menyalahkan keadaan dan sentiasa beringat yang kau tak boleh ubah benda yang sudah jadi tapi kau masih boleh ubah, siapa kau, di hari berikutnya.

Kesimpulannya,

Everybody feel like shits sometimes. Life is not always that happy. Kau boleh pilih untuk stuck dengan kehidupan sekarang, rasa tak indah sekarang ini atau kau boleh cakap dekat diri kau,

"I DONT CARE apa orang nak cakap pasal aku! I just want to be happy dan aku perjuangkan apa yang aku mahukan. Aku mahu bahagia dunia dan akhirat."

Selamat maju dan berjuang untuk tahun 2019 dan berikutnya.
Misi Naikkan Pageviews #7

Misi Naikkan Pageviews #7




Assalammualaikum.

Bulan 25th december lepas, I already post about entri Misi Naikkan Pageviews, klik SINI kalau nak baca. Once again, misi I bulan January ni ialah untuk meningkatkan pageviews dan menambahkan lagi 'total unique visitor'.  Sepanjang hampir tiga minggu, sebanyak 5091 pageviews yang I dapat. Alhamdulilah, satu peningkatan yang agak membaik untuk blog I ni. Dah lah berdomain baru, semua tu mempengaruhi pageviews tau. Ingat senang ke nak dapatkan balik pageviews yang banyak.

So far, I kena merajinkan diri untuk update entri dan juga blogwalking. Sesiapa yang nak naikkan pageviews berjuta tu, rajinkan diri anda!

#140000 pageviews to go! Fighting!


Motivasi Diri #001 : Jangan Bandingkan Diri Sendiri

Motivasi Diri #001 : Jangan Bandingkan Diri Sendiri


Assalammualaikum & hello there,

Jangan bandingkan hidup kau dengan hidup orang lain. Kau mungkin 
tidak tahu bagaimana perjalanan hidup mereka. Jangan bazirkan tengan kau
terhadap gosip. Iri hati adalah perkara sia-sia. Kau sudah mempunyai semua
yang kau perlukan, BERSYUKUR.

Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Hindarkan daripada membenci
sesiapa. Tiada siapa yang mengawal kegembiraan kau selain diri kau sendiri. 

Ketahuilah bahawa hidup ini seperti sekolah dan kau di sini untuk belajar. Masalah ialah salah satu kokurikulum yang akan muncul dan pergi seperti kelas sejarah, tetapi pengajarannya yang
akan kau pegang seumur hidup kau.

Kau tidak perlu menang setiap pertengakrang. Tidak kira kau setuju atau tidak.
Pandangan orang lain terhadap kau bukan urusan kau. Pekerjaan kau tida akan
menjaga kau bila kau sakit tetapi keluarga kau yang akan menjaga kau. Selalu berhubung.

Dahulukan Allah dalam segala yang kau fikir, apa yang kau katakan dan buat.
Bila kau terjaga di waktu pagi, bersyuku kepada Allah. Tak usah bersaing, cuma
pastikan yang kita lebih baik dari diri kita yang semalam. 

Pos Laju Patutnya Tukar Jadi Pos Lambat

Pos Laju Patutnya Tukar Jadi Pos Lambat

Assalammualaikum.

Siapa ada masalah dengan penerimaan daripada pos laju yang makan masa sampai seminggu? Korang pernah alami tak? Check di track pos laju, barang stuck kat transit 3-4 hari? Mesti pernah kan?

Why not lah, pas laju ni tukar je nama baru terus, jadi POS LAMBAT. Kesian pengirim kena bising dengan I. Padahal barang tu dari Bangi je, takkanlah nak sampai Port Dickson pun  makan masa seminggu. Seriouslah? 



I bengang dah tadi, tanya dengan pengirim. Dia dah hantar lama dah. Patutnya barang boleh dapat sehari je. Bayangkanlah I beli 8 Jan, pengirim pos pada tengahari di hari yang sama, tapi sampai sekarang tak dapat lagi. Tengok tracking, 9hb subuh masih stuck di transit KLIA. 

Wei, barang I ni bukannya nak pergi Langkawi. Kenapa kena pergi transit? KLIA dengan PD ni, satu jam je dah boleh sampai. I decide untuk call terus customer servise pos laju 1-300-300-300. Ha kan betul, barang patutnya boleh sampai sehari. 

Apa yang lambat sangat ni? Takkan nak tukar nama jadi

POS LAMBAT?
3 Simple Idea Untuk Tajuk Entri

3 Simple Idea Untuk Tajuk Entri

Assalammualaikum & hello there.

Siapa je yang tak buntu bila nak update entri baru. Yes, I pun jenis otak yang mudah sangat kekeringan idea dan kadang bila dah ada idea tapi tak tahu nak huraikan. Kadang, I guna cara tulis tajuk entri dulu, pikir tajuk yang gempak-gempak baru I cari idea untuk update entri tersebut.

Kenapa I buat macam tu?

Sekurang I tak lari dari ttajuk utama, dan bukan merapu-rapu. Bila dah ada tajuk post senanglah I nak fokus pada isi kandunga. Even kalau dah mati akal sangat, save je draft tu nanti boleh lah sambung taip entri.

Rasanya headline atau tajuk entri ni mungkin bukan perkara pertama korang fikir kan? Korang tahu tak sebenarnya tajuk entri ni boleh mempengaruhi readers untuk baca post korang tu. Sebab tu ada je surat khabar letak headlines kaw-kae panas tapi isi kandungan biasa je. Betul tak?



3 Simple Idea Untuk Tajuk Entri 

1. Cara Untuk (Dengan Toturial/Tips)

Kalau entri toturial/tips ni sebenarnya dah sangat popular sebab readers memang suka baca guideline untuk memncuba sesuatu atau menyelesaikan satu masalah.

* Cara untuk memikat hati ibu mertua

* Cara untuk kaya dengan lebih cepat

* Cara untuk hilangkan jerawat dengan mudah


2.  (Nombor) Sebab

Readers ni suka baca entri simple tapi kadang-kadang tak kisah berapa panjang entri tu. Nombor pun memainkan peranan penting. Manusia kan suka nombor. Why not kita cuba?

* 10 Sebab Anda Patut Beli Proton X70

* 10 Sebab Korang Perlu Melancong Di Taiwan

* 30 Sebab Kena Menyimpan Di Usia Muda


3. (Adjective) Saya Untuk 

Kalau korang ada sesuatu perkara yang mungkin berguna pada orang lain, in shaa Allah reader lebih berminat untuk membaca entri tersebut. Benda tu kan sangat berguna, tak salah pun share. Sharing is caring, sharing is loving kan?

* Cara Saya DIY Kad Kahwin

* Mudahnya Saya Memilik Domain Sendiri

* Rahsia saya MEnarik Traffic 100K PageView

Jadi, macam mana? Adakah korang rasa boleh follow tips-tips di atas? Hopefully, ianya sangat membantu korang mendapatkan tajuk entri yang bernas.





AZYYATILIAH.COM GIVEAWAY 2018 | WIN DUCK CARD HOLDER

AZYYATILIAH.COM GIVEAWAY 2018 | WIN DUCK CARD HOLDER




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



TGLB Blog List Jan-Jun 2019

TGLB Blog List Jan-Jun 2019




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



Biar Betul! Terkejut Sis!!

Biar Betul! Terkejut Sis!!


Assalammualaikum.

Dah nak seminggu guna domain tapi I terkejut bila tengok statistik hari ni. Korang boleh tengok sendiri, pageviews untuk hari ni je mencecah 2000 views. Alhamdullilah, tapi biar betul?

Adakah ini semua normal bila guna new domain?

Korang yang dah guna domain tu pernah alami benda yang sama tak?

Please, bantu I... 
Trip 2H2M Di Kota Padang, Indonesia Part 1.

Trip 2H2M Di Kota Padang, Indonesia Part 1.

Assalammualaikum.

Baru-baru I pergi bercuti selama 2 hari di Kota Padang, Indonesia. Kota ni tak pernah terdetik dalam checklist travel. Jadi, tunang I beli tiket sempena nak completekan azam ke 5 I tahun lepas. Dia pun beli dengan berharga RM300 pergi dan balik. Hmm entri ni agak panjang ye. I harap korang dapat habiskan baca dan I akan maksimalkan entri ni supaya tidak panjang. 


I sampai di Minangkabau International Airport jam 835 pagi (waktu indonesia). Sampai je memang nak direct pergi hotel untuk letak beg. I tahu memang terlalu awal nak check in. Korang boleh je guna grab apps, lagi murah berbanding dengan prebet sapu. Dah lah mahal pastu menipu pulak. Bayangkan dia offer dari airport to hotel lingkungan 40min je, diaa cas RM150 per orang. Memang tak lah I nak amik. Then I usha-usha lagi sampai dapat yang murah. 

Alamak! Terlupa nak snap gambar hotel. Actually I bermalam di Havilla Maranatha. Korang boleh cacri di Agoda. Murah  dan sesuailah untuk berehat. Kita travel bukan untuk duduk kat hotel. Cukuplah setakat berehat dan bersihkan diri. I rate for that hotel, 3.5/5. Sarapan pagi dia tak sedap, pastu reservation dia lembab sangat nak buat keje. Dekat 40 min I tunggu dia proses ketika check in. 

I dah letak beg di hotel, so I decide nak makan di Rumah Makan Mak Apuak. Jarak dari hotel about 20 min sebab kat Padang always macet (jammed). I pergi dan balik guna trip tau ketika pergi Rumah Makan Mak Apuak. 

 Rumah Makan Mak Apuak ni I pergi, viewnya di tepi laut tapi lauk tak ada lah sedap mana. Harga boleh tahan mahal jugalah. Kenapalah I pilih kedai makan ni. Nasib baik view tepi kedai makan ni cantik. Sempatlah snap 1 2 gambar macam tu. Hahahahha 1 posing 20 gambar. Macamlah tak faham.


Bila jiwa dah jatuh cinta dengan laut, memang tak sah kalau tak bergambar tepi pantai kan? Korang mesti ada habit yang sama kan? Kedai makan ni macam ala ala tepi pantai Terengganu tu, konsep makan bersila. Time I pergi ni memang tak ramai orang pun. Lama jugalah kat situ.

 


Next, I singgah sebentar di Pantai Padang.  Pantai Padang ni siang dan malam hidup je, 2 hari kat sana tak pernah tengok pantai ni sepi. Tengahari buta ada juga budak-budak yang bergasak main kereta control. Dik, tengahari dik tengahari. Takkanlaah tak berpeluh, cuaca kat Padang, panas terik berserta habuk. 

Korang juga boleh bergambar di simbol Padang, boleh secara percuma dan berbayar. Untuk berbayar, ada khidmat photographer dengan berharga RM3 per gambar siap cuci sekali. Tapi I tak try pun, malas nak membazir. Then, kawasan pantai ni memang air kepalanya murah, just RM3 tapi jika nak lagi murah boleh cari juga disekitarnya, I perasaan I biji korang boleh dapat RM1.50. Ha murah kan? Dapatlah basahkan tekak dengan air kepala.


Lepas dah bermandi peluh di Pantai Padang, I check in di hotel dan terus terlena sampai petang. Sedar-sedar dah jam 5pm, al maklum balik kerja overtime terus bergegas ke KLIA, punyalah cari port membuta kat KLIA tapi semuanya kena halau dengan security, Terasa hina di negara sendiri hahahah. 

Jadi, petang tu I pergilah jalan jalan di sekitar Jambatan Siti Nur Baya. Dari hotel ke jambatan ni, lebih kurang 15 min je. Tak jauh mana pun. Korang kenal tak siapa Siti Nur Baya?

Siti Nur Baya, sebuah cerita lagenda di Padang dan Sumatera Barat. Siti Nur Bay telah jatuh cinta dengan seorang jejaka bernama Samsul Bahri. Tetapi di halang oleh ayahnya dan dipaksa untuk bernikah dengan Datuk Meringgi. Jadi jambatan ini yang menghubungkan Kota Tua dan Gunung Padang yang merupakan tepian bukit dimana Siti Nurbaya pertama kali bertemu dengan kekasihnya Samsul Bahri.

Begitulah kisahnya.



Korang datang je ke jambatan ni memang macam macam jenis makan boleh jumpa. I teringin nak makan jagung bakar di kawasan tu, tapi takut cirit birit. Sebabnya terdedah sangat dengan habuk. Mee soto sedap tau kat sini. Korang sebelum nak beli tu tanya harga dulu, kang di tipu korang letak harga mahal mahal.

Tempat dia memang murah tapi bila convert harga still sama harga dengan Malaysia. Tak berbaloi lah kan? Jadi nak travel tu boleh, kena beringat dan berhati hati. Nanti I bagi part 2 pulak ye.
Alhamdullilah, Dah Guna Domain Sendiri.

Alhamdullilah, Dah Guna Domain Sendiri.

Assalammualaikum.

Yayyy, alhamdullilah I dah guna domain sendiri. Jadi, satu azam dah complete. Memang I dah lama nak buat domain tapi masih teragak-agak. Kadang servis domain ada sampai beratus ringgit, itu yang I berfikir banyak kali. Hehehehee tak nak membazir.




Jadi, kenapa I pilih ombakbergigi sebagai domain I? Sebenarnya I dah lama berblogging tapi tak serious sangat, dari zaman Irine Nadia lagi dah start pastu disebabkan tiadanya laptop maka stop sampailah 2012. Awal tahun 2013 tu dh start semula sehinggalah sekarang. Alhamdulillah masih bertahan. Nama ombakbergigi I ambil sempena nama facebook I. I pun tak tahulah makna nama ombak bergigi ni, tiba tiba je datangnya idea nama ni. Unik tapi pelik, banyak orang gelak je bila dengar. But did I care?

I nekad untuk buat domain sebab I nak lagi fokus untuk berblogging lepas ni. In shaa Allah, ada lah rezeki untuk blog kesayangan I kan? Blogspot kan free hosting and .com tu paid hosting. Jadi entry kita lebih selamat jika guna domain sendiri. After all, I dah guna blogspot sepanjang 6 tahun. 

Semalaam I decide untuk cari servis buat domain di google, rata-rata harga RM100 ke atas. I pun terjumpa servis domain di NetKl. Harganya RM45 per tahun, murah kan? I beli domain itu dan I serahkan tanggungjawab ni dekat Net Kl heheheh, al maklum I tak tahu sangat cara daftar di blogspot. Kalau korang tak reti nak daftar, korang beli domain dan juga servis daftar blogspot to com (RM10), serahkan semuanya pada NetKl. Total yang perlu I bayar just RM55, murah tak?

Tunggu dalam masa 2-3 jam maka siaplah domain I tu. Heheheh jadi tak yah tunggu sehingga 2-3 hari. Lama sangat nak tunggu, al maklum I bukannya penyabar, semuanya nak cepat. 

Lastly,

Ada apa lagi penambahan tak untuk belog I ni? Komenlah di bawah ye.


Birthday Giveaway by Mya Rosli

Birthday Giveaway by Mya Rosli




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.


HAPPY BIRTHDAY TO YOU,
OM DOAKAN MYA SIHAT SELALU
DAN DIPERMUDAHKAN SEGALA
URUSAN.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



Apa Kepentingan Low pH Cleanser?

Apa Kepentingan Low pH Cleanser?

Assalammualaikum.

Kenapa kena pakai low pH cleanser? My cleanser pH 9 tapi organic kot. Okaylah kan?
Sebenarnya organik atau tak, itu tertletak pada korang.

pH sesuatu cleanser tu memainkan peranan yang penting untuk korang yang nak
dapatkan kulit yang sihat dan less problematic. A good cleanser sepatutnya ada
mempunyai pH yang slightly acidic between pH 4.5 - 6.5.



Kenapa?

1. Untuk menjaga acid mantle kulit.

Kulit kita ni sebenarnya ada natural pH iaitu slightly acidic, so kalau korang
guna cleanser yang high pH, maka terganggulah pH kulit kita ni. Tu yang bila korang
 cuba cleanser baru 2-3 hari then tumbuh jerawat. Itulah salah satu puncanya. Organic or not itu belakang cerita. Tumpukan pada cleanser yang low pH.

2. Untuk protect skin barrier.

Alkaline/high pH cleanser pun boleh kacau skin barrier kita sebab selalunya
pencuci yang jenis macam ni memang akan buat kulit cepat kering. Kesan dia tak semestinya
nampak terus, kadang untuk masa jangka panjang.

Ada yang pelik kenapa dah pakai hydrating toner and all, 
skin masih rasa dehydrated?

Pakai apa pun tapi tak ada effect?

CUBA CHECK YOUR CLEANSER.


Birthday Giveaway by Mya Rosli

Birthday Giveaway by Mya Rosli




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



Bloglist Exchange Segment by Abam Kie

Bloglist Exchange Segment by Abam Kie




Assalammualaikum.

I join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

I dah join, korang bila lagi?



Tahun Baru, Azam Baru.

Tahun Baru, Azam Baru.

Assalammualaikum ♥.

Happy New Year 2019 semua. Rasanya masih sempatkan untuk wish tahun baru kepada korang semua. Harap tahun ni lagi baik daripada tahun sebelumnya. Tapi, macam mana dengan azam tahun lepas? Semua dah complete ke? Dan macam mana dengan azam tahun ni, dah ready untuk complete kan? Ke masih tengah berfikir azam apa tahun ni?

So many questions hahahah!

Alhamdulillah, azam I tahun lepas dah complete semuanya. Terima kasih buat diri sendiri yang berusaha sekeras tenaga untuk completekan dan terima kasih juga untuk bakal suami yang sanggup berjuang untuk memenuhi azam yang terakhir itu.



Sedikit flashback azam tahun lepas,

1) Travel 5 negara 
2) My first car on birthday
3) Dah ada bakal suami
4) Keep clean my skin from acne
5) Merasai musim sejuk
6) Blog bertukar .com

Korang boleh baca di sini ------>
 https://ombakbergigis.blogspot.com/2018/10/apa-impian-yang-dah-tercapai.html

Kiranya impian dengan azam sama lah kan? Ke I yang confious?

Jadi azam tahun ni, I tak minta banyak dan I harap I ada kekuatan untuk penuh azam 2019 ni.

1) Kahwin
2) Kerja tempat lain
3) Travel 2 negara
4) Snorkeling di Pulau (Krabi)
5) No more acne

No 5 tu memang wajib azam tiap tahun. Susah nak maintain tau tapi I cuba juga. I harap korang pun ada azam dan penuhkan azam tu ye.

Happy New Year Again semua!!




OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com