Wow! SISTEM BADAN MANUSIA PUN ADA JADUAL WAKTU
Assalammualaikum | Hello there!

Semua orang perlu tahu bahawa badan kita ada jadual waktu. Jom semak!

1) Waktu pagi,

3am - 5am
Paru-paru - Ini adalah waktu terbaik untuk bangun tidur. Ketika ini terdapat lebih bantak kandungan ozon di udara. Ini akan memberi satu sumber tenanga yang baru jika mengamal latihan pernafasan, yoga serta bertafakur. Mereka yang mempunyai asma tidak patut tidur pada waktu ini dan boleh merasai kesukaran bernafas.

5am - 7am
Usus besar - Mereka yang bangun tidur pada waktu ini tidak akan menghadapi masalah sembelit. Jika membuang air besar dan mandi dengan air sejuk dalam waktu ini, masalah kegugupan boleh dihindarkan.

7am - 9am
Perut - Sarapan patut diambil dalam tempoh masa ini. Sarapan adalah wajib sebelum melakukan aktivit harian.

9am - 11am
Limpa - Tidak minum dan makan waktu ini walaupun setitik air. Jika makan pada waktu ini akan mengakibatkan suhu badan meningkat, menambahkan keletihan dan mengurangkan tahap pencernaan. Ini lebih terserlah pada pengidap diabetes yang akab merasa kegigilan dan mengantuk.

2) Waktu Tengahari

11am - 1pm
Jantung - Hanya air sahaja yang diambil pada ketika ini. Tidak sepatutnya melakukan kerja berat atau tidur pada masa ini. Jika tidak lebih karbon dioksida akan bersampur dengan oksigen. Ini akan menigkatkan kemungkinan terkena serangan jantung, lumpuh atau kesakitan badan. Kebiasaannya pihak hospital akan lebiih berjaga-jaga pada waktu ini kerana pesakit jantung dan diabetes berkemungkinan diserang sakit jantung berbanding pada waktu lain.3) Waktu Petang

1pm -3pm
Usus kecil - Makn tengahari pada waktu ini. Selepas itu duduk dan tutup mata untuk rehat selama 5 minit. Elakkan dari tertidur.

3pm - 5pm 
Pundi kencing - Sesuai unutuk mengambil minuman seperti jus buah atau teh.

5pm - 7pm
Buah pinggang - Ini adalah masa unutk bersantai dan rehat dari kerja harian. Jika tidak akan memudaratkan ginjal dan jangkitan salur kencing.

4) Waktu Malam

7pm - 9pm
Dinding jantung - Makan malam patut diambil pada waktu ini. Jika tidak akan menimbulkan getaran atau sakit di dada.

9pm -11pm
Ini adalah masa untuk menegmbalikan semula tengan organ-organ yang bekerja sejak pagi. Oleh itu sebaiknya waktu ini seseorang itu hendaklah baring dan bersedia untuk tidur. Elakkan dari membaca buku, menonton tv atau bekerja.

11pm - 1am
Hempedu  - Waktu tidur. Jika masih berjaga akan menyebabkan badan kekurangan tenaga untuk bekerja di hari esoknya.

5) Waktu Lewat Malam

1am - 3am
Hati - Waktu tidur lena. Jika tidak akan memberi kesan kepada penglihatan dan badan lesu.

Itulah jadual waktu sistem badan manusia. Kita perlu ingat badan kita ni bukan robot!
4 Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

Catat Ulasan

Sila tinggalkan comment korang disini!

Terbaru Lebih lama