MENGIDAM MAKAN TELUR GOYANG KETIKA MENGANDUNG, BAHAYA ATAU TIDAK?

Assalammualaikum & hello there!

MENGIDAM MAKAN TELUR GOYANG KETIKA MENGANDUNG, BAHAYA ATAU TIDAK? | Untuk ibu mengandung di luar sana, entri kali ini sangat penting untuk jaga kandungan kita. In shaa Allah Om akan ingatkan entri dan info ini juga ketika Om mengandung nanti. Sila baca sampai habis.

“Doktor, isteri saya ni asyik mengidam telur goyang. Bahaya tak?”

Jangan fikir bukan-bukan. Lelaki ni mengadu isteri dia yang hamil hari-hari nak makan telur goreng separuh masak. Dia risau kalau ia tak selamat.


Jawapannya: BAHAYA!

Boleh kena jangkitan bakteria seperti salmonella yang akam menyebabkan simptom cirit-birit, muntah-muntah, kejang perut, dan demam tinggi. Jika ibu hamil kena jangkutamln ini , ada risiko berlaku keguguran kandungan. 

Untuk elakkan risiko ini, kena pilih, simpan dan masak telur dengan betul. 

1. Pilih telur yang tidak retak. Telur tidak retak pun boleh dicemari bakteria sebelum pembentukan kulit telur, namun yang tak retak lebih rendah risiko. 

2. Bersihkan telur sebelum disimpan tapi tak usah sental kuat-kuat kerana itu  akan menghilang lapisan perlindungan pada kulit telur dan sebabkan telur cepat rosak.

3. Simpan telur di dalam peti ais di dalam bekas tertutup supaya makanan lain tak tercemar. Suhu 0-4°C akan membantutkan pembiakan bakteria.

4. Bila nak guna telur, pecahkan telur dalam mangkuk dulu, periksa tembelang ke tak. Kalau OK, baru masukkan dalam kuali. 

5. Masak telur sehingga masak sempurna agar kuman yang ada pada telur terbasmi. Jika resepi gunakan telur mentah, gunakan telur yang dipasteur.

*Telur pasteur tu apa? 

Telur yang telah dibasmi kuman dengan teknik pempasteuran. Telur yang dipasteur, di paketnya ada ditulis. Harganya mahal sikitlah.

Telur yang tak pasteur, dan tak dimasak sempurna boleh akibatkan keracunan,terutamanya untuk kanak-kanak di bawah usia 5 tahun, warga emas, wanita hamil, serta mereka yang punya imun yang rendah. 

Jadi, hati-hati!

Sumber : t.me/NotaDrKamarul

Post a Comment

Sila tinggalkan comment korang disini!

Terbaru Lebih lama