Tips : Menyimpan Biskut Dan Kek.
Assalammualaikum.

Selamat pagi, sayang. Gigi kau kuning kuning. Mngkin kau lupa berus gigi. Senyum kau macam kambing. Nafas kau bau kuda. Jangan marah jangan marah. Nanti tikus meradang. Llalallalalalaa.
Lagu viral ni, tiba tiba pulak nyanyi.

Pagi ni aku nak kongsikan satu tips yang berguna untuk korang. Selamat mencuba.

Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum di simpan. Sebaik-baiknya potong kek tersebut menjadi seurang-kurangnya 6 bahagian dan balut setiap bahagian dengan wraping plastic atau kertas timah. Simpan kek dalam bekas kedap udara dan letak pada ruangan beku dalam peti sejuk.

Apabila hendak menikmati kek, keluarkan lebih awal dan nyahbekukannya untuk dihidangkan pada tetamu. Dengan cara ini kek akan tahan lebih lama. Kek yang telah dipotong keping keping boleh juga dipanaskan dalam gelombang macro sekadar beberapa saat sahaja. Kek yang lama dipanaskan dalam gelombang macro akan menyebabkan kek kering dan keras.

Untuk biskut pula simpan biskut dalam bekas kedap udara. Taburkan sedikit gula pasir kasar agar biskut kekal garing. Apabila biskut telah lemau, panaskan semula dalam ketuhar selama beberapa minit, selepas itu sejukkan. Ia akan garing semula. Tapi bukan untuk biskut yang telah disalutkan coklat ye!

Catat Ulasan

0 Ulasan