Assalammualaikum. 
Bismillah.

Wordless Wednesday - Choose The Right CleanserKorang tahu tak bila kita pilih pencuci muka yang sesuai sangat penting untuk kesihatan kulit? This one product can make or break your entire skincare routine! Cleanser jugak boleh jadi punca if your skin tiba-tiba jadi bermasalah. 


 

Ini caranya,

1. Elakkan pakai cleanser yang buat kulit korang rasa tegang or kering lepas cuci muka.
It means your moisture barrier terganggu so jadilah dehydrated skin.

2. Make sure your cleanser mampu buat kerja dia which is Cleansing! Kalau lepas cuci
muka, pakai toner then tengok kat cotton pad tu still berdaki, it means your cleanser tu tak cukup bagus. Maybe tu punca you still ada clogged pores/

3. Cari cleanser yang sesuai with your skin type. Not too drying or too rich.
Contohnya, oily skin maybe tak sesuai sangat pakai cleanser jenis tak ada buih macam milk or lotion sebab rasa tak bersih. Dry skin may be tak sesuai pakai cleanser for acne treatment sebab too stripping. Both ada potential untuk buat your skin jadi lebih teruk.

4. Preferably untuk cari cleanser with low pH (5.5-7) untuk protect skins natural pH and again its about skin barrier. A high pH cleanser boleh menyebabkan skin barrier rosak & mulalah timbul masalah macam-macam.

Daku percaya tugas cleanser hanyalah untuk mencuci muka. Sebab itu daku tekankan untuk cari low pH & non-stripping. Bukannya fokus untuk cari cleanser nak putih. There's no such thing sebab cleanser is meant to be wash off. Bahan aktif dapat contact dengan kulit dalam few seconds je, so rasa macam sangat sikit possibility untuk ada significant effect just by using a cleanser.

Good luck semua!

6 Ulasan

  1. thank you sharing, my face sesuai safi gamat yg warna biru tu ja.. lain klu muka tumbuh jerawat tanpa henti

    BalasPadam
  2. ni la yang jadi dekat kaella berapa bulan lalu, muka teruk gila sebabkan salah guna produk huhu nak nangis sebab bekas still ada sampai sekarang.

    BalasPadam
  3. i am currently using Neutrogena Deep Cleansing Gel..puashati. act as make up remover juga. Puas betul hati bila dah tenyeh muka tu nampak warna bedak kita kluar

    BalasPadam
  4. Saya baru tahu ni . Thanks share . Kulit saya combination, skrg pakai safi ja

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!