Assalammualaikum & hello there!

“Menjarakkan diri”

Adakalanya, penting utk kita menilai semula sebab kenapa dan mengapa kita mesti terus berhubung, berkawan atau keep in touch dgn si dia…

Jika dia org yg bermuka2, jika dia org yg mengata di belakang kita, jika dia yg menyebabkan hidup kita tidak tenang, jika dia punca kehidupan kita huru-hara, maka adalah sebaiknya utk kita menjarakkan diri dan menjauhi dirinya…


Ianya bukan kerana kita membenci dia, tp kerana perilaku dan perbuatan dia itu tidak membawa apa2 kebaikan dan manfaat kpd kita…

Hatta dia saudara, kawan, jiran tetangga atau sesiapapun…

Kita sekadar menjarakkan diri utk kehidupan yg lebih tenang dan bahagia…kita bukan memutuskan persaudaraan, kita bukan memutuskan jalinan antara seorang kawan, tapi kita hanya mahu utk dikelilingi oleh orang yg mampu membawa kebaikan dan manfaat kpd diri kita…org yg positif, org yg berbudi pekerti mulia…org yg menerima kita seadanya, menasihati dan menegur kita supaya kita menjadi org yg lebih baik lagi…

Bukan org yg negative, yg ingin menjatuhkan kita serta melihat kita menjadi susah dan derita.


Sumber : FB Firdaus Syakirin.

2 Ulasan

  1. faham dengan persaan tu. bila dah penat being negative with all of these negative people, we want to be left out from it. nak being surround with positive people pula terutamanya. so that, bila kita positif, kita pun boleh positifkan orang lain sekali. inshaaAllah :)

    BalasPadam
  2. ni sebenarnya yg terbaik, OM.
    aida always buat ni.
    jarakkan diri. amik masa utk diri sendiri.
    therafter, will be ok.

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!