11/01/2019 - 12/01/2019 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 11/01/2019 - 12/01/2019

AFB Feeds

ADA KE MAKANAN KURANGKAN LAPAR?

ADA KE MAKANAN KURANGKAN LAPAR?

Assalammualaikum & hello there!

ADA KE MAKANAN KURANGKAN LAPAR? | Ini soalan yang bermain dalam otak ramai orang. Makanan apa yang kurangkan rasa lapar. Makan dan rasa kenyangnya lama. Jadi dah tak rasa nak mengudap atau berjajan lagi.

Saya kongsikan 3 makanan yang beri kesan kenyang lama.

Sedap dan berlemak kacang ni tapi sayang~~~~ mahal gila

1. Kacang cerdik atau pistachio. 

Jumlah 43 biji. Kajian oleh In U.S. Agricultural Research Service. Tambah cerdik bila makan bukan seperti pendapat kata makan 7 biji kismis jadi cerdik. Walaupun kecil pistachio kaya dengan fiber. Fiber inilah beri kesan rasa kenyang yang lama. Lebih menarik lagi pistachios ini kaya dengan vitamin B6.

Vitamin B6 ini stabilkan gula dalam darah. B6 juga penting untuk pembentukan hemoglobin darah - yang kerjanya oksigen dalam sel darah merah.


2. Minyak Zaitun. 

Campurkan dalam makanan yang telah siap dimasak. Bukan masak minyak zaitun. Kajian dari Technische Universit√§t M√ľnchen (TUM) dan the University of Vienna dapati kesan rasa kenyang atau satiety berlaku apabila neurohormon serotonin juga meningkat di dalam darah. Serotonin adalah hormon yang jaga kestabilan mood, selera, memori dan aktiviti seksual. 

Menurut pengkaji rahsianya terletak pada dua jenis bau atau aroma minyak zaitun iaitu Hexanal and E2-Hexanal.


3. Avocado. 

Ni lah pemenang pertama. Avocado kaya dengan lemak sihat dan fiber. Dua anugerah utama sebabkan hormon lapar ghrelin menurun dan malu untuk naik dalam jangka masa panjang.

Lebih menarik lagi avocado sebabkan dua peptide rasa kenyang naik iaitu peptide GLP-1 dan PYY. Detail kajian ini ada dalam Faseb Journal tahun 2017. Dalam kajian lain yang lebih terkini dan terNow di jurnal Nutrients (2019) pula dapati peserta kajian yang obes hanya rasa lapar selepas 6 jam mengambil avocado.

Ketiga makanan ini antara 3 pemenang awal. Ada lagi makanan lain yang bantu beri rasa kenyang. 3 ini lebih hebat lagi. Oh ya. Satu perkara hebat tentang avocado. Makan avocado boleh hilang perut mengandung abam abam. Hakak hakak nak badan lentik pun boleh cuba. Kurus secara natural tanpa lapar. Jangan percaya. Makan jer.




Sumber : Telegram #DrRizal
Hidden History #3 | ISTANA LONG PUTERI / MAIMUN SELANGOR

Hidden History #3 | ISTANA LONG PUTERI / MAIMUN SELANGOR

Assalammualaikum & hello there!

ISTANA LONG PUTERI / MAIMUN SELANGOR | Istana ini merupakan kediaman Raja Long Puteri iaitu cucunda Sultan Abdul Samad (Sultan Selangor yang keempat). Istana ini terltak berhampiran dengan Istana Jugra. Daripada aspek senibina bangunan, Istana Long Puteri memrupakan sebuah rumah berdindinkan papan, bertiang dan berlantaikan batu.

Untuk memasuki istana ini, kita perlu menaiki 14 anak tangga yang dibina daripada bahan batu. Dari segi ruang dalaman istana ini, terbahagi kepada 3 ruang iaitu ruang tamu, ruang tengah dan ruang dapur, di mana bahagian dapur telah dipisahkan daripada ruang tengah. Istana ini juga mempunyai 3 bilik dan sebuah bilik tamu.



Gambar di atas adalah pemandangan bahagian hadapan Istana LOng Puteri (Istana Maimun), Jugra Kuala Langat yang ketika itu didiami oleh Raja Sakiah ibti Raja Mustar sekitar tahun 1930. Malangnya kini, Istana itu tidak diselenggara dengan baik.


Sumber : Telegram Hidden History 


WOW?! 4 ENTRI INI LEBIH 2500 PAGEVIEWS!

WOW?! 4 ENTRI INI LEBIH 2500 PAGEVIEWS!

Assalammualaikum & hello there!

WOW?! 4 ENTRI INI LEBIH 2500 PAGEVIEWS | 7 tahun dah menapak dalam dunia blogging tapi Om masih lagi mengejar untuk capai 1 Juta pageviews, tak mustahil sebenarnya. Jangan pernah putus asa. Apa yang kita usaha, itulah yang kita dapat. Usaha lebih, in syaa Allah akan dapat lebih. Hari ini dan entri ini adalah penguat semangat untuk diri sendiri dan juga blogger lain untuk tidak lemau lagi dalam blogging. Come on! Wake up guys! Kita kena pecut lagi lagu!

Om senaraikan 4 entri yang dapat lebih daripada 2500 pageviews. Korang boleh klik di link yang Om bagi untuk meneruskan pembacaan ye!

1) Entri reviews yang dapat sebanyak 2512 pageviews ialah




2) Entri giveaway pertama yang dapat sebanyak 7430 pageviews ialah



3) Entri personal yang dapat sebanyak 7613 pageviews ialah





4) Entri reviews yang paling banyak ialah 26816 pageviews ialah



Macam mana korang? Agak terbakar tk semangat tu? Om lagi terbakar bila tengok blogger lain dapat berpuluh ribu untuk satu entri je. Pageviews per bulan pun blogger lain boleh cecah ratus ribu. Kenapa kita blogger yang sedang-sedang tak boleh?

In syaa Allah, selagi kita berusaha selagi itu akan membuahkan hasil. Good luck untuk blogger newbie!
Planner 2020 Giveaway by Messarah

Planner 2020 Giveaway by Messarah



Assalammualaikum & hello there!

Planner 2020 Giveaway by Messarah | Siapa yang free tu jemput join segmen ni juga. Mari kita sama sama memeriahkan segmen Messarah. Hadiah pun menarik untuk penggemar planner.

Untuk syarat no 5, Om nak share goal 2020. In syaa Allah will come true, sama-sama doakan.

1. Nak beli rumah dan duduk terus kat rumah baru. Malas dah nak berpindah randah.

2. Dah ada rumah, mestilah kena ada anak. This is my goal for next year.

3. Bisnis sampingan untuk bantu husband. Bisnes apa? In syaa Allah tahun depan.

Apa apa pun, untuk 3 goals kat atas tu, mintak Allah selalu permudahkan. Korang macam mana? Takkan tak join giveaway ni? 

Rugi tak join! Klik banner untuk join.




Hidden History #2 | GAJAH DI ALAM MELAYU

Hidden History #2 | GAJAH DI ALAM MELAYU

Assalammualaikum and hello there!

HIDDEN HISTORY | GAJAH DI ALAM MELAYU



Haiwan kenaikan golongan bangsawan. Raja, kerabat, pembesar, diplomat dari luar negeri akan menggunakan gajah sebagai pengangkutan. Haiwan ini melambangkan status pemilik atau tuannya.

Dulu-dulu, kalau kita pergi meminang atau memintak anak dara orang. Mereka pergi dengan rombongan yang menaiki gajah. Terus di terima tanpa banyak soal sebab gajah ni cama kereta mercedes. Melayu dahulu sama je dengan melayu sekarang. Cuma melayu dahilu kenal jati diri bangsanya dan mempertahankannya. Melayu sekarang hmm pikir pikirlah ye

Lihat kebijaksanaan, kepintaran miyang kita. Ada sahaja manuskrip ilmu gajah yang di tulisnha untuk manfaat anak cucu Melayu. [Muka Hadapan Manuskrip Mantra Gajah (Kitab Perubatan, Petua, Mentera, Azimat dan Isim bagi gajah), koleksi peribadi penulis yang diperolehi daripada Pudat Manuskrip Melayu, Perpustakaan Negara Malaysia]



Sumber : Telegram

TAKE NOTE KETIKA DISCAJ DI HOSPITAL.

TAKE NOTE KETIKA DISCAJ DI HOSPITAL.

Assalammualaikum and hello there!

DOKTOR KATA BOLEH ‘DISCAJ’ BUKAN BERMAKNA BOLEH TERUS PACKING PAKAIAN , BERSALAMAN DAN TERUS BALIK

Jururawat "selalu" menerima rungutan daripada pesakit atau waris pesakit yang berada di wad kerana lambat menyiapkan dokumen discaj .

DISCAJ

Dimana seseorang pesakit yang ditahan di wad , diberi kebenaran oleh pegawai perubatan yang menjaga untuk keluar daripada wad selepas tahap kesihatan semakin pulih.

Pihak hospital perlu menyiapkan banyak proses discaj dalam sehari. Dan yang membuatkan lambat itu adalah sebab sistem dan proses Discaj itu sendiri.

Anda perlu menunggu beberapa ketika untuk doktor dan jururawat menyiapkan segala dokumen penting yang berkaitan dengan urusan discaj.

Proses menyiapkan ‘Discaj’ pesakit :

*Menerima arahan daripada pegawai perubatan
*Menyemak rekod perubatan pesakit
*Memberitahu pesakit/waris
*Menyediakan discaj

Dalam menyediakan discaj pesakit,ada beberapa perkara WAJIB yang perlu anda tahu :

1) DISCAJ SUMMARY (RINGKASAN DISCAJ)

Ia adalah ringkasan tentang pesakit berkenaan, segala perawatan yang telah pesakit terima sepanjang keberadaan di wad tersebut selain serba sedikit ringkasan diagnosis penyakit yang dihidapi pesakit. Discaj summary penting bagi pesakit contohnya dalam urusan ‘claim insurans’.

2) SLIP UBATAN

Apabila pesakit dibenarkan untuk pulang ke rumah, pesakit akan dibekalkan dengan ubatan-ubatan yang perlu pesakit ambil berterusan apabila pulang ke rumah. Untuk pembekalan ubatan daripada farmasi memerlukan slip yang ditandatangani oleh PEGAWAI PERUBATAN (BUKAN JURURAWAT) disertakan sekali nama, dosej, dan kekerapan ubatan tersebut yang perlu pesakit ambil

3) MC (SIJIL CUTI SAKIT)

Bagi pesakit yang bekerja, sudah tentu memerlukan sijil cuti sakit untuk diserahkan kepada majikan masing-masing. Perlu diingat bahawa sijil cuti sakit memerlukan tandatangan dan pengesahan pegawai perubatan,BUKANNYA jururawat. Jururawat perlu berlari kesana-sini untuk mendapatkan cop dan tandatangan MO (Medical Officer). Perlu memeriksa butiran pesakit seperti nama dan IC yang betul bagi mengelakkan sebarang kesilapan yang timbul.



4) PENGISIAN BORANG BERKAITAN

Apabila pesakit dibenarkan pulang, mereka yang dirujuk ke jabatan-jabatan lain untuk sesi perawatan lanjut contohnya Fisioterapi akan diberikan borang rujukan bagi memudahkan pesakit merujuk kepada jabatan yang berkenaan.

5) BILLING

Jururawat/kerani yang bertugas akan menyiapkan bil pesakit sepanjang keberadaan di wad tersebut. Jika pesakit tinggal di wad selama satu minggu, maka banyaklah data dan maklumat yang perlu dimasukkan bagi tujuan ini. Contoh (sample darah / xray /scan /pembedahan). Ia agak memakan masa yang lama bergantung kepada tempoh seseorang pesakit telah menginap di wad.

6) TCA (Appointment)

Pesakit yang discaj biasanya akan diberikan satu tarikh untuk berjumpa doktor dalam tempoh masa tertentu (Follow Up) di klinik-klinik yang berkenaan. Jururawat akan menghubungi klinik tersebut bagi tujuan mendapatkan tarikh temujanji mengikut tempoh yang ditetapkan oleh doktor pakar. Kami bukan sewenang-wenangnya boleh memberikan tarikh sesuka hati. Semuanya mengikut apa yang telah diarahkan.

7) PEMERIKSAAN

Sebelum membenarkan pesakit untuk pulang ke rumah,jururawat perlu memeriksa pesakit (Head to Toe) bagi melengkapkan proses discaj pesakit. Contohnya mengeluarkan dahulu jarum (Branula) di tangan pesakit/mengeluarkan catheter (tiub kencing) jika ada.

*Perlu difahamkan bahawa dalam masa jururawat menyiapkan discaj pesakit, jururawat juga perlu menyiapkan segala pelan perawatan pesakit-pesakit lain yang masih berada di wad.

*Jururawat perlu melayani pesakit lain yang menghadapi masalah dan kesukaran untuk melakukan sesuatu.

*Jururawat perlu melayani segala ‘karenah’ pesakit-pesakit yang selebihnya.

JADI,

Ia bukannya semudah dengan hanya menulis dalam 1 dokumen sahaja, pesakit sudah boleh dibenarkan pulang ke rumah sambil bernyanyi-nyanyi menuruni lif hospital sampaikan lupa mengucapkan TERIMA KASIH kepada kakitangan wad.

DAN

Pihak hospital tidak sebegitu tegar untuk menyimpan anda di dalam wad dalam tempoh yang agak lama. Yang pastinya tidak semudah itu untuk melepaskan anda pulang ke pangkuan keluarga masing-masing.

Silalah tunggu giliran anda dengar sabar. Tidak perlu menjadi seorang yang Prejudis.




Sumber : FB Lara Marina

APPS UNTUK KONTROL ANAK YANG RALIT DENGAN TELEFON.

APPS UNTUK KONTROL ANAK YANG RALIT DENGAN TELEFON.

Asssalammualaikum dan hello there!



Tengah kusyuk menulis, tiba-tiba terdengar jeritan kecil.

 "Alamak!"

 "Alahhhhhh"

 Terkejut mak!

Ingatkan kenapa. Rupanya telefon masing-masing dah kena block sebab saya dah setkan masa sampai pukul 11 malam. Dalam hati saya tahan tawa. Saya buat bodoh, buat tak tahu macam tak ada apa yang berlaku. Tapi pelik juga. Kenapa lagi seorang tak ada respon. Pelan-pelan saya capai phone dan buka apps untuk check setting.

Oh, rupanya seorang lagi terlepas setting block pukul 11.30 malam. Jadi saya terus tukar setting ke pukul 11.00 malam juga. Tak sampai beberapa saat, terdengar jeritan dari bahagian atas rumah. Kali ini lebih kuat dari jeritan pertama dan kedua tadi.

 "Alahhh ibuuuuu"

 Hahaha. Kali ini jeritan Kak Long yang tak puas hati telefon kena block ketika tengah syok menyanyi sambil dengar headphone ketika dia tengah gosok baju. "Alah ibu. Kak Long nak dengar lagu je pun. Bukannya guna internet", dia bersuara lagi, tak puas hati. "Ibu tak buat apa-apa la Kak Long. Memang setting dia macam tu", jawab si adik yang phone dah kena block lebih awal. Saya tak menjawab apa. Diam je sambil mata konon-konon terus menghadap laptop. Lepas tu si Abang bersuara, "Abang nak tengok tv la ibu. Nanti Abang naik". "Nak Ibu pasang apps kat tv keluaq time for bed jugak ka? Ka nak bagi keluaq time to go to school?" tanya saya selamba. Hahaha.

Pecah berderai ketawa dua beradik tu. Yang lagi seorang kat atas tu entah apa cerita. Dah jadi muncung cencerut agaknya. Saya memang tak bagi anak-anak pegang telefon pada hari persekolahan, kecuali atas sebab-sebab tertentu yang dirasakan munasabah. Mereka cuma akan dapat telefon pada hari sabtu atau cuti umum, dan kena pulangkan semula pada hari ahad malam sebelum pukul 11. 

Ataupun pada hari mereka perlu keluar tanpa saya atau suami, saya akan berikan telefon tapi syaratnya, kena pulangkan semula sebaik sahaja mereka sampai ke rumah. Itu pun selalunya terlajak jugak. Bila mintak, jawapannya kejap, kejap. Bila ibu dah jadi hijau barulah masing-masing kelam kabut nak bagi balik. Haha. Bagus juga ada apps ni.

Untuk mak bapak yang ada anak-anak yang bila dah pegang phone, tak ingat dunia atau buat-buat tak ingat bila nak pulangkan balik, apps ni sesuai untuk korang. 

Ini apps yang korang boleh cuba install :



 1. Pergi ke Play Store or Apps Store dan cari Google Family Link for Parents. Install ikut arahan. 

 2. Pastikan telefon anak yang nak di link ada dengan korang dan korang tahu apa email yang mereka guna untuk log in Google beserta dengan password. Kalau tak ada password pastikan korang minta dengan anak-anak. Sebagai ibu bapa kita ada hak untuk tahu password setiap akaun yang mereka ada.

 3. Pada telefon anak - buka Play Store dan install Google Family Link for Children & Teenagers. Masa ni email dan password akaun anak diperlukan.

 4. Bila dah siap install, korang dah boleh mula setting apa yang patut dan boleh add bilangan akaun sekiranya ada lebih dari seorang anak atau telefon. 

 Kelebihan apps ni pada saya memudahkan untuk set masa penggunaan telefon anak-anak. Antaranya limit penggunaan berapa jam sehari, waktu penggunaan telefon dan mengenalpasti lokasi anak melalui gps. Walaupun apps ni tak boleh nak kawal penggunaan telefon anak-anak sepenuhnya, tapi sekurang-kurangnya dapatlah membantu sedikit sebanyak.

 Kata orang, bolehlah dari tak ada langsung. Kan? Korang macam mana? Ada guna apa-apa apps untuk monitor phone anak-anak?




Sumber : Facebook #kisahibudananak
Hidden History #1 | MASJID KAYU TUA DI PAPAN.

Hidden History #1 | MASJID KAYU TUA DI PAPAN.

Assalammualaikum & hello there!

HIDDEN HISTORY | MASJID KAYU TUA DI PAPAN.



Dikenali sebagai Masjid Papan yang dibina pada tahun 1888 oleh penghulu papan & Raja Billah. Ia terletak di hadapan Istana Raja Billah. Ia boleh dikatakan sebagai salah satu masjid kayu tertua yang masih kukuh dalam keadaan ASAL.

Masjid ini tidak mempunyai menara dan kubah. Ia dibina berkonssep bumbung limas bungkus yang berlapis (bumbung Juglo). Ia dibina dari kayu bermutu seperti cengal, merbau dan damar laut.

Coordinate : N4.51570° E101.01288°



Sumber : Telegram


INI KATA USTAZ, BUKAN KATA AKU !

INI KATA USTAZ, BUKAN KATA AKU !

Assalammualaikum & hello there.

1. USTAZ AZHAR IDRUS berkata, orang yang tak solat akan banyak masalah, tidak tenang dan sepat marah susah nak terima kenyataan dan selalu nampak salah orang lain.

2. USTAZ KAZIM ELIAS berkata, walaupun ayah kita penagih dadah sekalipun, bila dia suruh solat, kita sebagai anak WAJIB tunaikannya.

3. USTAZ DON DANIYAL berkata, tidak solat punca utama penceraian dalam rumahtangga, maka jagalah solat, in syaa Allah bahagia. 



4. Selalulah solat berjemaah walau payah macam mana pun, boleh jadi jemaah itu dapat menampung pahala berlipat ganda, kata DATUK ISMAIL KAMUS.

5. Kalau kita sakit jangan takut untuk solat, at least kalau mati, mati dalam solat, kata USTAZ HASLIN BAHARIN.

6. AL HABIB ALI ZAINAL juga berkata, selepas solat jangan tergesa-geasa bangun, baca Subhanallah 33x, Alhamdulillah 33x, Allahuakbar 33x, doa kemudian baru bangun.

Selamat beramal semua.


Sumber : Telegram @petuadankesihatan


PERBEZAAN BB, CC DAN DD CREAM!

PERBEZAAN BB, CC DAN DD CREAM!

Assalammualaikum & hello there!

PERBEZAAN BB, CC DAN DD CREAM | Tipulah kalau korang tak peningkan? Apa dia BB, CC dan DD cream ni, bila picit sama je pun yang keluarnya. Sama juga dengan foundation. Pening kan? Om explain dan harap bermanfaat.



1) BB CREAM (BEAUTY BALM/ BLEMISH BALM)

BB cream ni jenis cream yang ringan, coverage tak heavy kalau nak bandingkan dengan foundation. Biaaasanya formula BB cream ni akan hydratekan skin, ada SPF dan biasanya ada ciri-ciri untuk control oil di kulit kita. BB cream ni juga coverage light to medium sahaja jadi kalau nak full coverage BB cream bukan untuk awak.

Jadi bila skin kita berparut biasa-biasa atau tak berapa jelas, boleh guna BB cream. Contohnya, kalau dah malam ke rasa nak keluar atau malas nak pakai makeup tebal, BB ni sesuai walaupun coverage dia tak tebal tapi masih okay untuk elak muka dari nampak kusam disebabkan tak pakai apa-apa di muka. Dulu BB Cream hanya untuk oily dan combination skin sahaja tapi sekrang dah ada untuk all type of skin/dry skin. Sebelum beli baca label dulu ye?



2) CC CREAM (COLOUR CORRECTING CREAM)

CC cream provide extra coverage kalau nak banding dengan BB cream, jadi incase kalau ada parut yang banyak, jeragat or redness, CC cream yang patut korang pakai. Texture CC cream ni agak pekat dan heavy sikit daripada BB cream.

Senang cakap, ibarat CC cream ni kita pakai dia je, then yang tak perfect kat skin macam dark circle, parut ke lain tu kita tak perlu dah pakai concealer/colour corrector dah.



3) DD CREAM (DYNAMIC DO CREAM)

Texture DD cream sama macam BB cream dan ada juga particles Colour Correcting macam CC cream. DD cream ni sesuai untuk  mature skin. So kalau skin kita concern dengan anti aging, umur dah 40an ke atas, DD cream ni patut korang pilih instead of BB or CC cream.

So macam mana? Dah boleh beza BB, CC dan DD cream? Kalau dah, GOOD JOB!



BACA JUGA :

BOTANICAL EFFECT F3 MARY KAY CLEANSER REVIEW


RESEPI | Roti Strawberi Peanut Butter

RESEPI | Roti Strawberi Peanut Butter

Assalammualaikum and hello there!

RESEPI ROTI STRAWBERI PEANUT BUTTER | Petang-petang macam ni kalau pekena makanan ala-ala dessert pun sedap jugak kan? Ni dah cuti sekolah, apa salahnya try? Boleh bagi anak-anak makan sorang satu. Lagi pun, tak ambil masa yang lama dan bahan-bahan untuk resepi ni pun senang tau.

Jom cuba?


Antara bahan yang diperlukan adalah :

2 bungkus roti Coklat Kismis (jenama Gardenia)
1 bungkus roti Butterscotch (jenama Gardenia)
Jem strawberi
Mentega kacang coklat

Lahh.. tak banyak pun guna bahan? Kan, dah kata.



Cara untuk membuatnya pula :

1. Sediakan dua keping roti Coklat Kismis dan sekeping roti Butterscotch.
2. Sapukan jem strawberi ke atas sekeping roti Coklat Kismis.
3. Seterusnya, sapukan mentega kacang coklat ke atas sekeping lagi roti Coklat Kismis.
4. Lapiskan roti Butterscotch di antara kedua-dua roti Coklat Kismis.
5. Potongkan roti di bahagian tengah.



Taraaa... dah siap dah! Eh tak susahlah? Jom kita cuba, jangan malas pula yek.



Sumber : FB Syahirah Adnan



10 TABIAT BURUK YANG PERLU DIELAKKAN SUAMI TERHADAP ISTERI

10 TABIAT BURUK YANG PERLU DIELAKKAN SUAMI TERHADAP ISTERI

Assalammualaikum dan hello there!

10 TABIAT BURUK YANG PERLU DIELAKKAN SUAMI TERHADAP ISTERI | Isteri adalah sahabat sehidup semati kita. Sebagai seorang suami yang bertanggungjawab, kita seharusnya mengelakkan 10 tabiat buruk yang disenaraikan di bawah ini dan memilih untuk menjadi suami yang terbaik, suami yang sanggup mendahulukan kepentingan isteri dan keluarga dari perkara-perkara lain.

1. SUKA MENGKRITIK ISTERI



Cermin diri kita sendiri dan jangan suka mengkritik isteri kita. Pilihlah untuk sentiasa menghargai isteri kita. Berikan pujian-pujian atas apa yang telah dilakukan isteri kepada kita, anak-anak dan keluarga. Kadang-kadang, jika kita perlu membetulkan kesilapan isteri kita, lakukannya secara membina dan positif.

2. SUKA MENGAWAL

Percaya atau tidak, suami tidak selalunya betul. Kadangkala isteri juga sebenarnya bagus dalam membuat keputusan sendiri. Jadi hentikan sikap ingin mengawal isteri dalam apa yang dilakukannya seharian. Lebih baik jika sama-sama dapat bekerja/hidup sebagai sebuah pasukan, sentiasa menggalakkan dan membantu sesama sendiri.

3. ANGGAP ISTERI SEBAGAI OBJEK

Tolonglah suami! Isteri kita bukannya satu objek untuk digunakan. Bukanlah objek yang hanya kita hargai bila perlu dan diabaikan apabila kita sudah dapat apa yang dikehendaki sahaja. Dia adalah isteri, kawan baik dan permaisuri kita, sepatutnya kita perlulah sentiasa menghormati dan menghargai isteri kita sebaiknya.

4. TIDAK MELUANGKAN MASA BERSAMA



Bersyukurlah, kita sangat bertuah kerana mempunyai seorang isteri. Janganlah terlampau sibuk dengan hal lain sehingga kita lupa untuk menghubunginya. Hantarlah pesanan ringkas yang menyatakan kita amat merinduinya. Beritahu dia bahawa dia adalah yang terpenting selain kerja kita, masa melepak dengan kawan-kawan kita, ataupun menonton sukan kegemaran kita.

5. MENGGUNAKAN BAHASA KASAR

Jaga bahasa kita ketika berkomunikasi dengan isteri kita. Jangan sesekali menggunakan bahasa kasar dan lucah kepada isteri kita. Perbuatan suka menggelarkan isteri juga perlu dielakkan. Gunakanlah bahasa yang sesuai serta sopan ketika berkomunikasi dan tunjukkanlah kematangan diri kita.

6. SUKA MENONTON PORNOGRAFI

Sedar atau tidak, tabiat ini akan mengganggu kebahagian rumah tangga kita. Jika kita tidak membuang tabiat ini, kita tidak akan pernah merasa puas dengan apa yang ada sekarang.

7. HARAPAN TERLALU TINGGI KEPADA ISTERI

Janganlah membandingkan isteri dengan contoh yang terlalu tinggi. Sikap suka membandingkan fizikal dan kebolehan isteri dengan seseorang yang lain akan menyebabkan isteri menjadi agak gopoh dan kurang keyakinan diri.

8. TIDAK MEMBANTU MELAKUKAN KERJA RUMAH



Kita mungkin penyumbang utama pendapatan untuk keluarga, tetapi itu bukanlah bermakna kita hanya perlu duduk bersenang lenang sahaja di atas sofa dan membiarkan isteri melakukan semua kerja rumah seorang diri. Bebaskan diri kita dari sikap sebegitu dan tawarkan diri kita untuk membantu.

9. SELALU HILANG SABAR



Sedarlah kita sudah dewasa. Selalu hilang sabar seterusnya memarahi isteri adalah tidak membantu membina sebuah keluarga bahagia. Memukul atau mendera isteri juga adalah perbuatan yang melampaui batas. Belajarlah mengawal emosi, respon segala permasalahan dengan tenang dan penuh kasih sayang. Isteri akan sentiasa berasa selamat di samping kita.

10. SUKA MENIPU

Jangan suka menipu dan mengambil kesempatan di atas kepercayaan isteri kita dengan berskandal ataupun mempunyai perempuan lain. Biarpun isteri kita tidak tahu, ini adalah salah. Ingatlah bahawa sepandai-pandai kita menyembunyikan bangkai yang busuk, akhirnya tercium juga.



OK, wahai suami, sekarang jika kita melihat diri kita mempunyai salah satu atau semua tabiat buruk ini, berazamlah untuk mengubah diri kita menjadi seorang suami yang lebih penyayang, bertanggungjawab, sentiasa mendengar dan setia kepada isteri serta keluarga kita. Inilah kebahagian yang diimpikan oleh seorang isteri lebih daripada harta benda dan wang ringgit.

Sumber : Facebook
Tiap Malam Stalker FB Husband.

Tiap Malam Stalker FB Husband.

Assalammualaikum & hello there!



Kelakar sebenarnya tau, hampir tiap hari sebelum nak tidur mesti dah jadi routine stalker FB husband sendiri. I don't know why dan rasanya will be achabit every night. Bila tengok gambar husband, confirm dalam hati akan cakap,

"Macam tak percaya aku kahwin dengan kau, padahal 3 tahun depan mata, tegur pun sebab kerja!"

Its sweet memories dan kadang its a nightmare. Kelakarkan? Tak tahu lah kenapa dah makin kemaruk nak tengok gambar husband. Harap nanti tak adalah kemaruk macam tu. Disebabkan, kami ni PJJ (Perhubungan Jarak Jauh) seminggu sekali jumpa tak pun 2 minggu sekali jumpa. Kadang husband datang KL, tak pun Om yang datang PD. Kiranya, hotel around PD dah jadi our second home.

Dugaan kehidupan selepas kahwin macam nilah, ditambah dengan kerja yang berbeza syarikat. Berat sebenarnya PJJ ni tau, hari-hari on call pun kadang rimas jugak dibuatnya. Sebab tu, kemaruk stalker FB husband. Ini kalau dia baca entri ni, naya tak kena menganjing?

Korang kalau rindu husband, apa je yang korang buat?
TEMPAT MENARIK UNTUK DILAWATI DI KUALA LUMPUR (Masuk Percuma!)

TEMPAT MENARIK UNTUK DILAWATI DI KUALA LUMPUR (Masuk Percuma!)

Assalammualaikum dan hello there!

CUTI SEKOLAH DATANG LAGI!!

Sekarang dah hampir memasuki cuti sekolah akhir tahun, mesti ibu bapa di luar sana pening dan tak tahu kemana nak pergi bercuti bersama anak-anak kan? Lagi pening, bila tengah bulan anak-anak nak pergi berjalan pulak? Jangan risau, sebenarnya di kawasan KL ada tempat menarik untuk dilawati dan masuk adalah PERCUMA! Di samping, boleh tambah ilmu, tempat ini jugak cantik untuk bergambar tau. Mesti suka!

1) KL Forest Eco Park.




2) Taman Botani Perdana.

Kat sini ler, tempaat photoshoot convo.

Taman Botani Perdana, yang dahulunya dikenali sebagai Taman Tasik Perdana ni terletak di Taman Warisan Kuala Lumpur. Taman ni mempunyai sejarah lebih dari satu dekad. Ianya dibina pada asalnya sebhagian daripada taman rekreasi tetapi ditanam dengan koleksi tumbuhan tropika, taman ini telah dipulihkan dan menjadi Taman Botani.

Apa yang menariknya disini ialah korang dapat melihat dan mempelajari pelbagai jenis species tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan.

3) Muzium Tekstil Negara.

Korang tahu tak? Muzium ni yang menempatkan dan memaparkan tradisi tekstil Malaysia seperti tenunan, batik dan sulaman. Muzium ni juga memperlihatkan keunikan dan estetika kraftangan tradisi pelbagai etnik.

4) Memorial Negarawan.

Tujuan Memorial Negarawan dibina adalah untuk memperingati dan mengenang segala jasa dan sumbangan tokoh-tokoh Negarawan kepada bangsa dan negara. Arkib Negara melaksanakan usaha memelihara kekal bahan memoribalia serta mempamerkan kepada masyarakat umum.

5) Muzium Automobil Negara.



6) Muzium Muzik.


7) Muzium Polis Diraja Malaysia.



Muzium PDRM ni sebenarnya terletak di Pusat Latihan Polis, Jalan Gurney (kini Jalan Sultan Yahya Petra). Ianya didirikan pada tahun 1952 dan merupakan sebuah bangunan kayu yang menyimpan barang kes jenayah untuk tujuan pembelajaran kepada para pelatih polis.

8) Muzium Bank Negara Malaysia.

Di muzium ni, terdapat terowong duit yang dilekatkan sebanyak RM 1 JUTA. Bangunan ni memang cantik dan moden. Bank Negara melaburkan banyak duit untuk membuat muzium ni. Tempat ni sangat sesuai dari yang kecil hinggalah yang dewasa. Duit siapa je yang tak suka?

9) Art House Gallery. 

10) Taman Orkid.



Pilih jer tempat-tempat di atas untuk bawa anak-anak berjalan, boleh tambah ilmu dan boleh jimat duit. Mesti anak-anak suka. Setiap hujung minggu pun boleh spent time together. Selamat cuti sekolah!
 Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com

Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com


Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com bermula pada hari ini, 20 November 2019, iaitu tepat jam 10.00 pagi sehingga 11.59 malam 20 November 2019. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Blogwalking 2019 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

5 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan akan dimasukkan ke bloglist Mia selama setahun pada tahun 2020. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 15 Disember 2019.

** jom support Mia Liana....


Pemenang Pencarian Bloglist Nov-Dec 2019 oleh Ombak Bergigi.

Pemenang Pencarian Bloglist Nov-Dec 2019 oleh Ombak Bergigi.




Assalammualaikum.

Inilah saat yang dinanti-nantikan oleh para peserta. Penat tau Om screenshot sebagai bukti. 
Nak tahu korang di tangga berapa? Boleh cek di komen segmen ye. 

https://redzachannelz.blogspot.com/2019/10/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html
https://suethepretty95.blogspot.com/2019/10/pencarian-bloglist-nov-dec-2019-oleh.html

http://www.mamapipie.com/2019/10/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html

https://www.mialiana.com/2019/10/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html

http://www.bajuwarnacoklat.com/2019/10/segmen-pencarian-bloglist-by-ombak.html


Jadi inilah pemenang-pemenangnya. Seperti yang dijanjikan, 5 pemenang diatas adalah bloglist Om untuk bulan Nov & Dec 19.

Tahniah untuk pemenang dan terima kasih kerana menyertai. 

Movie Review | Terminator : Dark Fate

Movie Review | Terminator : Dark Fate



Assalammualaikum & selamat pagi semua! Movie review kali ini Om ingin mengulas sebuah filem action, science-fiction dan adventure iaitu filem 'Terminator : Dark Fate'. Filem ini sudah ditayangkan pada 1 November 2019 yang lalu  dan telah mendapat sambutan hangat di kalangan penonton terutama Om! Om teruja nak tengok sebab ada Donald Schwarzenegger.



Sinopsis Terminator : Dark Fate

Filem Terminator : Dark Fate yang berdurasi selama 130 minit ini mengisahkan tentang seorang terminator dari masa depan iaitu Grace datang untuk menyelamatkan Dani. Dani sebenarnya seorang  penetang Skynet dan Legion yang menyelamatkan Grace di masa depan itu. Jadi, hadir seorang lagi terminator model terbaru yang di hantar dari masa depan juga untuk membunuh Dani. Dani adalah masa depan untuk 3 billion penduduk di masa depan. 

Ketika agenda pergaduhan antara Grace dan terminator model terbaru tu, datanglah Sarah Connor. Sarah connor merupakan pemburu terminator. Di mana di masa silam Sarah Connor, anaknya John di bunuh oleh Donald Schwarzenegger. John merupakan salah seorang watak yang penting untuk di masa depan, iaitu pengasas kepada Skynet dan juga Legion. Sebab itu Donald Schwarzenegger membunuh anak Sarah Connor. 




REVIEW

I didn't expected yang Grace tu lawa orangnya, tak habis habis Om memuji. Grace tu tinggi, lawa dan bergaya untuk jadi Terminator in the future. Lagi tak expected, bila Donald Schwarzenegger sanggup mati untuk membalas semula kematian anak Sarah Connor. Di awal cerita tu, macam agak blur sikit lah, sebab terus ada agenda kejar mengejar. Hahahah. Lama jugaklah cerita tu nak explain kenapa dan bagaimana diorang nak selesaikan masalah bila di kejar dengan terminator model terbaru tu, lupa pulak nama model terminator. Om rasa cerita ni, macam nak tamatkan kisah terminator first dulu Donald Schwarzenegger. Hopefully, akan ada cerita Terminator lagi!

RATE

Dengan ini Om memberi 4.5/5 bintang.
Hello! November.

Hello! November.

Assalammualaikum & hello there!

Here comes November.

1. Tiada siapa tahu apa yang terbaik untuk seseorang, yang kita boleh lakukan adalah usahakan sesuatu sebaik mungkin, dan banyakkan berdoa.

2. Kopi itu pahit, tapi gula dapat memaniskannya. Ujian itu sakit, doa dan redha jadi penawarnya.

3. Life is messy. People are messy and you would waste your time if you keep doing things for people. Live your life by doing things that will make you happy.


4. Kadang kita bertanya kenapa kita masih belum dapat apa yang kita doakan. Tapi kita tak sedar mungkin kita beum boleh bertanggungjawab dengan apa yang kita minta, maka sebab itu Tuhan tangguhkan.

5. Sometimes you have to make a mistakes to figure out how to make things right.

6. Mintalah supaya diberi kekuatan untuk terus tersenyum, ketabahan untuk terus sabar dan kesedaran untuk meninggalkan kejahilan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com