TOLONG AMBIL TAHU SEBELUM BELI KOSMETIK - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: TOLONG AMBIL TAHU SEBELUM BELI KOSMETIK

AFB Feeds

28 Jun 2019

TOLONG AMBIL TAHU SEBELUM BELI KOSMETIK

Assalammualaikum & hello there!

TOLONG AMBIL TAHU SEBELUM BELI KOSMETIK | COSMETICS SHELF LIFE



1. Cosmetics products ni ade expired date ke?
Yes. Sume ade expiry date

2. Apekah itu production date, expiration date & PAO?

  • Production date (manufacture is date) is tarikh ur kosmetik product tu was manufactured
  • Expiration date adelah tarikh dimana your kosmetik product akan expired & tidak blh digunakan lagi. For example : Exp. 09/18 means korang boleh guna makeup korang sampai bulan september 2018. Contoh lain mcm Exp. 15/06/2019. Maksudnya korang boleh guna makeup tu hanya sebelum 15 june 2019. Ini hanya utk makeup yg shelf life die 30 months or less. Untuk makeup yg ade shelf life lebih dari 30 months (ex. 3 tahun), expiry date maybe diorng tidak akan state pun. Ade je makeup yg diorng tak tulis expiry date sbb that product ade shelf life more than 30 months. Tapi it doesn’t mean korang boleh guna that products sampai 3 tahun pulek 
  • Period After Opening (PAO) nii pulak untuk clarify berapa lama korang boleh  guna produk ni lepas dh dibuka. Mcm mne nk tahu PAO ni? Carik gambr “OPEN JAR” yg ade tulis 12M lah 18M lah 6M lah. Itu maksudnya berapa lama produk tu is safe to use after opening. Kalau 12M maksudnye selama 12 bulan sahaja blh digunakan. After that dh kena discard. 


3. Mcm mana nk tahu exact expiry date of my makeup products?
  • First check expired date, kedua check PAO
  • Akan ade dekat produk kebanyakkan nye yg ade printed both expiry date & PAO. Dua-dua ade. 

4. Berapa lama boleh simpan makeup ?

  • Kalau tak bukak lagi, korang boleh simpan dalam up to 3 years max. Generally lah. Tapi once korang dh bukak, still you need to look at you product PAO


5. Ape average PAO utk mascara, lipstick sume tu?

General period after opening
  • perfumes - up to 3 years
  • powders (blush, eyeshadow powdery texture) - 1 - 3 years
  •  Foundation or cream - 1 - 3 years
  • Nail polish - 1 year
  •  Sunscreen based makeup - 1 year
  • Lipstick, lipgloss - 1 year
  • pencil (eye,lip) - 1 year
  • skincare (hydrating cosmetics, wrinkle, eye contour) - dalam bottle pump (1 year) if dalam jar (from 6 - 10 months)
  • Eyeliner & eyebrow pencils - from 6 - 8 months
  • Bronzer - 6 months
  •  Mascara - 3 - 6 months
  • Liquid eyeliner - 3 - 4 months
  •  natural/organic products - up to 6 months

* Natural product or organic product yg tak ada preservatives blh simpan 6 bulan sahaja after dh bukak including homemade products.

6. Macam mana nak tahu makeup  dah tak fresh?

  • general rule dia korang boleh tengok ade changes kt makeup korang dari segi warna, bau, texture, jadi more sticky, more oily. So dah boleh buang dh nokss.
  • Kalau mascara, if dh kering, sila buang. 


So, make sure jangan tahu guna je tp tak tahu tengok expired date lah, tak tengok PAO product lah. Satu lagi, nak beli dekat warehouse sales pon kena hati-hati. Banyak barang diorng lelong tu dh nak expired dh noks. Especially eye makeup. Expired date mmg tak sampai setahun sebenarnye. Jadi lah pengguna yg bijak. Jegil mata sat tgk expired date & PAO produk tu dulu, baru beli ye. Tulis date korang bukak tu dengan marker pen or tampal dgn sticker kecik2 yg plain tu. So that korang akan aware bile korang dh boleh discard or buang makeup yg dh tak boleh pakai based on PAO 😉

Hope korang fahammmm ☺️

Sumber : Telegram

4 ulasan:

  1. Bagus tips ni. Lepas ni kena tengok dulu label pada produk, kang tak pasal-pasal guna barang expired huhu

    BalasPadam
  2. wahhh good sharing ni OM! thankyouuu berkongsi kat sini. patut lah kekadang tengok some product for example face mask takde expired date. maybe up to 3 years boleh bertahan kan

    BalasPadam
  3. Thanks for sharing OM. Ika kenkadang tersimpan makeup dlm tempoh yg lama. kena buang ni hehe.

    Ika datang singgah sini. https://ikashoid.blogspot.com/2019/06/book-review-pemusnah-cinta-by-siti.html

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com