I'M BACK AGAIN & AGAIN. - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: I'M BACK AGAIN & AGAIN.

AFB Feeds

2 Mei 2019

I'M BACK AGAIN & AGAIN.

Hi & Assalammualaikum.

Sebenarnya teruja sangat nak berblogging semula. Yes, I memang suka membebel dalam hati sambil menaip entri blog ni. Dekat 3 bulan juga, I hilangkan diri. Apa-apa pun, I harap pada korang yang tengah baca entri ni sihat walafiat dan dimurahkan rezeki selalu.

Korang nak tahu kenapa punca I hilangkan diri dekat 3 bulan ni?


1. Bulan Febuari tu bulan terakhir I kerja sebagai site supervisor di KTN construction. Setelah 3 tahun menimba ilmu dan cari pengalaman kerja site, akhirnya I berhenti. I berhenti ni sebab I need to find another company and improve my skilss. Alasan ni memang cliche sikit but this is my life. I perlu pergi dan berubah, keluarkan dari zon kepompong, I nak jadi rama-rama. I tak mahu stick in one company. Enough is enough for me.



2. Sebulan jadi jobless. Part ni kelakar jugalah. Habis je kerja di KTN, terus balik kampung, stay kat rumah mak, makan tidur makan tidur jelah masa tu. I apply 50 kali di Jobstreet tapi tak ada rezeki. Kawan I pun tolong jugak bagi dekat company diorang but still tak ada rezeki. I dapat kerja, pergi interview gaji kecik pula. Then I pergi lagi interview tapi lari bidang. Adeh. Give up jugalah, company mana yang nak site supervisor perempuan ye tak? Dengan ekonomi tak menentu sekarang, ingat senang ke nak cari kerja. Dari situ, I belajar erti penyesalan dan tak bersyukurnya. I know mesti ada sebab kenapa I berdegil dengan company lama tapi I tak nak tanya semua ni. Allah dah atur semua dah, I need to follow the flow!


3. Hujung bulan Mac, dah bertukar status bujang. I tunang bulan Nov 2018, I plan nak nikah bulan 8 2019, jadi ada masa lah nak tambah lagi duit majlis sanding tu. Tapi atas desakan belah tunang, terus ubah ke bulan Mac 2019. Part ni in syaa Allah I ceritakan dengan lebih panjang lagi ye. Adui, banyaknya dugaan sepanjang 3 bulan tu.

Banyak mana pun dugaan kita dalam hidup ni, sabar dan hadapilah dengan ikhlas. In syaa Allah, Allah bagi kebahagiaan. Allah takkan uji seseorang hamba itu tanpa sebab. I nak taip panjang tapi disebabkan kelaparan sangat, esok lusalah sambung. Hehehe. Doakan juga supaya I rajin taip entri baru.

Sama sama doakan!

4 ulasan:

  1. Good post 😊 thanks for your sharing 😊

    BalasPadam
  2. tahniah dah nikah.. alhamdulillah

    BalasPadam
  3. Wahhhhh kak OM,, welcome back :) nice lah kak OM, positive aura detected when reading this post, kuddos! ^^

    BalasPadam
  4. Hi OM. Welcome back. Selamat pengantin baru hehe.

    Ika datang singgah sini https://ikashoid.blogspot.com/2019/05/reading-challenge-goodreads-2019-jan.html

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com