10 PERINGATAN DI BULAN RAMDHAN - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 10 PERINGATAN DI BULAN RAMDHAN

AFB Feeds

3 Mei 2019

10 PERINGATAN DI BULAN RAMDHAN

Assalamualaikum everyone!



Okay Ramadhan bakal tiba jadi ada 10 peringatan buat semua:

1. Puasa lah. Jangan tinggalkan atau ponteng.

2. Kalau tak mau puasa, tolong jangan agungkan. It's nothing to be proud of.

3. Jangan nak "triggered" sangat kalau ada Non-Muslim makan depan kau. It's their right to eat. Iman tu mohon jangan tipis.

4. Bersangka baik. Contoh kalau nampak seorang perempuan makan, chances are dia mungkin uzur.

5. Jauhilah diri from your "pleasures". Tahan je for a month. Mana tau lepas ni you mungkin dapat menahan diri buat selamanya.

6. Try to solat. Kalau tak mampu nak buat terawikh sekurang-kurangnya solat lima waktu tu buat la. Even kalau sebelum ni memang tak solat, cubalah dekatkan diri.

7. Read the quran. Paling kurang pun a couple of pages a day.

8. Jangan membazir. Tau, temptations dekat bazaar tu memang sangat tinggi. Resist!

9. Jangan bermusuh. Pulihkanlah mana-mana hubungan yang rapuh tu.

10. Kawal emosi. Bawa bersabar, jangan nak marah selalu. It's part of iman by the way

SELAMAT BERPUASA EVERYONE!


2 ulasan:

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com