Alhamdullilah, Dah Guna Domain Sendiri. - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: Alhamdullilah, Dah Guna Domain Sendiri.

AFB Feeds

4 Januari 2019

Alhamdullilah, Dah Guna Domain Sendiri.

Assalammualaikum.

Yayyy, alhamdullilah I dah guna domain sendiri. Jadi, satu azam dah complete. Memang I dah lama nak buat domain tapi masih teragak-agak. Kadang servis domain ada sampai beratus ringgit, itu yang I berfikir banyak kali. Hehehehee tak nak membazir.




Jadi, kenapa I pilih ombakbergigi sebagai domain I? Sebenarnya I dah lama berblogging tapi tak serious sangat, dari zaman Irine Nadia lagi dah start pastu disebabkan tiadanya laptop maka stop sampailah 2012. Awal tahun 2013 tu dh start semula sehinggalah sekarang. Alhamdulillah masih bertahan. Nama ombakbergigi I ambil sempena nama facebook I. I pun tak tahulah makna nama ombak bergigi ni, tiba tiba je datangnya idea nama ni. Unik tapi pelik, banyak orang gelak je bila dengar. But did I care?

I nekad untuk buat domain sebab I nak lagi fokus untuk berblogging lepas ni. In shaa Allah, ada lah rezeki untuk blog kesayangan I kan? Blogspot kan free hosting and .com tu paid hosting. Jadi entry kita lebih selamat jika guna domain sendiri. After all, I dah guna blogspot sepanjang 6 tahun. 

Semalaam I decide untuk cari servis buat domain di google, rata-rata harga RM100 ke atas. I pun terjumpa servis domain di NetKl. Harganya RM45 per tahun, murah kan? I beli domain itu dan I serahkan tanggungjawab ni dekat Net Kl heheheh, al maklum I tak tahu sangat cara daftar di blogspot. Kalau korang tak reti nak daftar, korang beli domain dan juga servis daftar blogspot to com (RM10), serahkan semuanya pada NetKl. Total yang perlu I bayar just RM55, murah tak?

Tunggu dalam masa 2-3 jam maka siaplah domain I tu. Heheheh jadi tak yah tunggu sehingga 2-3 hari. Lama sangat nak tunggu, al maklum I bukannya penyabar, semuanya nak cepat. 

Lastly,

Ada apa lagi penambahan tak untuk belog I ni? Komenlah di bawah ye.


8 ulasan:

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com