Impian Mak Ayah VS Impian Sendiri. - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: Impian Mak Ayah VS Impian Sendiri.

AFB Feeds

25 Ogos 2018

Impian Mak Ayah VS Impian Sendiri.


Assalammualaikum

I pernah memberontak tentang impian I. I tersepit diantara impian I dan impian mak I. Jadi benda ni memang selalu terjadi dekat semua orang dan i harap, I boleh bantu korang yang tengah struggle sama ada nak teruskan impian mak ayah korang ataupun ikut apa yang korang rasa, terbaik untuk korang.

Pertama, korang kena fikir dulu, apakah impian mak ayah korang tu, akan buatkan korang bahagia? Jika jawapannya YA, teruskan. Jika tidak, sila baca sampai habis. 

I tahu, mesti ada yang cakap,
"Aku happy bila mak ayah aku happy. So apa yang aku buat ni, untuk mereka"

Ada je yang cakap macam ni, hanya nak sedapkan diri sendiri. Yes, bahagiakan mak ayah itu adalah perkara yang sangat indah tapi THIS IS YOUR LIFE! Jadi korang kena pilih apa yang buatkan korang bahagia sebab apa, kehidupan ini dilalui oleh korang, bukan mak ayah korang.


Orang kita selalu berkorban sehingga ianya sampai membuatkan diorang lupa, this is your life, not orang lain punya life. So, kalau nak berkorban untuk orang yang korang sayang, jangan sampai korang korbankan kehidupan korang sekadar buat orang lain bahagia. 

Itu namanya selfish dan korang telah mengkhianati diri korang sendiri.

Soalan yang paling famous untuk impian mak ayah vs impian sendiri ialah soal kerjaya dan rumahtangga. Contohnya, mak I nak I jadi nurse tapi sebenarnya I geli & tak ramah dengan orang, I tak suka budak-budak aand I tak happy pun kerja nurse tu. I know, kerja nurse boleh dapat duit yang okay tapi what is the point of life apabila I lakukan kerja yang I tak suka buat and end up stress/rasa tak happy all the time?

Percaya atau tidak, itulah sesetengah perangai orang kita, kita suka control kehidupan manusia lain dan menetapkan segalanya untuk dia sehingga anak-anak diorang tidak berani nak buat keputusan dan hanya ikut telunjuk sahaja.


"Terbaik itu tidak diukur pada pangkat dan nama. Sometimes yang terbaik itu nampak biasa-biasa, tapi bila kita dengan dia, kita jadi indah tak ingat dunia."

Korang hidup sekali dan korang dimiliki oleh Tuhan korang. Berani suarakan apa yang koran nak dan kejar apa yang buat korang gembira. Stop wasting your time dengan harapan dan impian orang lain. 




5 ulasan:

  1. omaigad!!! my whole family pun suruh jadi nurse jugak padahal sha tak suka hospital, takut dengan hospital huhuyhuhu memang stresssssss sangat bila kena paksa tau

    BalasPadam
  2. CT nak jadi lain.. but my parents nak suruh jadi cikgu macam depa. well i love teaching as well tapi i love other thing more. cumanya as time goes by memang jadi totally in love dengan teaching. walaupun masih x dapat posting tetap dan sdikit merisaukan.. but i believe i jadi anak baik dengar cakap mak ayah insyallah good things will come my way. insyallah....

    BalasPadam
  3. haiii. saya tak pernah ada dilema macamni and im so grateful yang mak ayah selalu support saya

    BalasPadam
  4. goodluck.. semoga terus sukses dlm kerjaya :)

    BalasPadam
  5. hihi sama lah. asalkan kita enjoy dan minat dgn kerja sekarang insyaAllah berkat tu boleh lembutkan hati mak ayah.

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com